-

Waarom is de halvering van bitcoin in 2020 zo belangrijk voor de koers?

De eerste regel die je tijdens economieles leert, is dat de prijs tot stand komt doordat vraag en aanbod elkaar vinden. Maar wat als voor alle kopers en verkopers duidelijk is wat het aanbod is? En de vraag de enige menselijke variable is?

Vaste regels

In de code van het bitcoin-protocol staan alle spelregels van bitcoin beschreven. Er zijn twee regels in het bijzonder die het aanbod op de markt bepalen. De eerste regel gaat over het  totaal aantal bitcoins wat ooit wordt vrijgegeven en de tweede regel bepaalt met welk tempo die nieuwe bitcoins op de markt komen.

Over die eerste regel kunnen we kort zijn: dat zijn er 21 miljoen. 

Dit artikel richt zich op die tweede regel. En die tweede regel beantwoord vragen als hoe en hoe snel bereiken we die 21 miljoen?  

Nieuwe bitcoins worden als beloning uitgekeerd aan miners die de hele dag blokken vullen met transacties van bitcoin gebruikers. Deze blokken worden vervolgens aan elkaar geregen als een ketting: de blockchain. 

Werk wordt beloond

Bitcoin zit zo in elkaar dat gemiddeld elke tien minuten een nieuw blok aan de blockchain mag worden toegevoegd door één miner. De gelukkige krijgt dus die beloning. Alle miners maken kosten. Denk hierbij aan de aanschaf van apparatuur maar ze moeten ook betalen voor huisvesting, personeel en elektriciteit. Dat bekostigen ze allemaal door die nieuwe bitcoins te verkopen op de markt. 

Weer terug naar die regels, één van die regels is dat ongeveer elke vier jaar die beloning gehalveerd wordt, de bitcoin block halving. De markt en de miners weten dit en anticiperen hier ook op. Zo ontvingen miners eerst 50 bitcoins voor ieder blok, daarna werd dit 25 bitcoins en nu is de beloning 12,5 bitcoins. Welke waarde dit in euro’s vertegenwoordigt hangt natuurlijk af van de bitcoin koers.

Mei 2020

In mei 2020 wordt deze beloning weer gehalveerd naar 6,25 bitcoins. Dit betekent dat vanaf dat moment miners nog maar de helft verdienen. Althans, in bitcoins. Tenzij de waarde van bitcoin verdubbelt, betekent dit dat miners die coins voor meer geld moeten verkopen om uit de kosten te komen.

In theorie zou dat de prijs van bitcoin ten goede moeten komen.

Er zijn ook lessen te leren door naar het verleden te kijken. In 2012 vond bijvoorbeeld de eerste halvering plaats. Een jaar later bereikte bitcoin een tot dan toe all time high. Dit gebeurde ook het jaar na de volgende halvering van 2016. Toen groeide bitcoin binnen een jaar door naar 20.000 dollar.

Terug naar die twee regels. Nu we weten dat er maximaal 21 miljoen bitcoins komen, en we weten dat er gemiddeld elke tien minuten nieuwe bitcoins bijkomen, kunnen we berekenen wanneer de laatste bitcoin vrijgegeven wordt. En dat is in het jaar 2140. 

Na elke halvering komen er minder nieuwe bitcoins op de markt. Dat is normaal gesproken een recept voor waardevermeerdering.

Maar dat hangt ook af van dat menselijke aspect waar de code geen grip op heeft: de vraag naar bitcoins.

Over de auteur: Jerrymie Marcus is communicatiemanager bij BTC Direct.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond