-

Zoekplaatje: wat is er nou echt nieuw aan macOS Sierra?

Van de nieuwste systeemsoftware voor MacBooks en iMacs is een publieke bèta beschikbaar gekomen. Voor het eerst draait spraakhulpje Siri op de desktop. Een verrijking of niet?

Na installatie van macOS Sierra, dat zo’n dertig minuten in beslag neemt, kan het zoeken beginnen. Want wat is er nu precies nieuw? Afgezien van Siri eigenlijk maar bitter weinig. Misschien een geruststelling voor degenen die robuustheid verkiezen boven vernieuwing, maar van alle macOS updates is dit wel de minst inspirerende.

Tenzij er belangrijke ontwikkelingen zijn, zoals de komst van internet in de jaren negentig, valt er aan systeemsoftware voor desktops zo langzamerhand weinig meer toe te voegen.

De komst van Siri naar macOS (de X wordt vanaf nu niet meer gebruikt) was al voorspeld. Apple kon natuurlijk moeilijk achterblijven bij Microsoft, dat Cortana in Windows 10 introduceerde. Maar over het daadwerkelijke gebruik van dit soort spraakhulpjes geven de bedrijven opvallen weinig informatie, wat er op zou kunnen duiden dat de adoptie ervan nog zeer bescheiden is.

Op iPad of iPhone is Siri zeker een verrijking omdat op relatief kleine schermen de steminterface beter werkt. Maar op de desktop – zelfs op een MacBook – kunnen we best zonder. Siri werkt ook niet anders op de desktop dan op een iPhone. Hij verschijnt in de rechterbovenhoek en kan via de werkbalk onder of boven worden geactiveerd.

Apple neemt in zijn macOS de laatste jaren vaker functies van iOS over en dat is ook nu het geval. Naast Siri is ook Picture-in-picture gearriveerd op macOS. Maar hebben we dat gemist? Ook weer niet echt. In iOS kunnen hooguit twee applicaties naast elkaar draaien, en is Picture-in-Picture best handig voor wie toch wil multitasken, maar in macOS kun je vele schermen tegelijk openen, ook als daarin video wordt weergegeven.

Jammer is dat Apples News applicatie geen plek op de desktop heeft gekregen, maar dat zal ongetwijfeld nog een keer gaan komen.

Ook andere noviteiten geven helaas een sterk gevoel van overbodigheid: Neem kopiëren en plakken via het iCloud klembord. Zo kun je tekst, afbeeldingen, foto’s en video’s van iPhone naar macOS kopiëren. Of tussen twee Macs. Maar die mogelijkheid bestond eigenlijk al via AirDrop of het Notitieblok.

iCloud Drive synchroniseert in macOS Sierra het bureaublad en de map Documenten om die vervolgens beschikbaar te stellen op iOS-apparaten. Dat is zeker handig voor wie voortdurend schakelt tussen iPhone, iPad en iMac of MacBook. Maar voor die synchronisatie heeft iCloud wel voldoende ruimte nodig. Een folder vol foto’s en pdf bestanden kan dan al gauw bezwaarlijk worden. De werking van Shared Desktop en Universal Clipboard wordt in deze video toegelicht:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

macOS Sierra gaat ook iets slimmer om met opslag. Zit de harde schijf vol, dan worden bestanden die je nooit gebruikt opgeslagen in de cloud en weer opgehaald als je ze wilt openen. Met de gratis versie van iCloud is dat overigens niet aan te raden, want met de beschikbare 5 GB zit iCloud al snel aan zijn limiet.

Verwacht dus geen nieuwe ervaring met macOS Sierra. Het is de vertrouwde Mac desktop met minimale uitbreidingen. Anders dan de publieke bèta van iOS 10 voelt Sierra nu al zeer stabiel aan, al liepen we wel tegen wat kleine probleempjes aan. Installeer hem dan ook zeker niet op een werkcomputer.

macOS Sierra is geschikt voor iMac en MacBook (2009 en later), MacBook Pro en Air (2010 en later) en Mac Mini en Mac Pro (idem). De definitieve versie wordt in het najaar verwacht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond