-

Wanneer is er sprake van ‘kennelijke vergissing’ in een webwinkel?

Het overkomt de grote en de minder grote webwinkels. Een fout in de prijs van een artikel. In plaats van 1000 euro wordt bijvoorbeeld een prijs van 100 euro vermeld. Tegenwoordig wordt zo’n fout door oplettende consumenten gelijk op fora zoals Tweakers en Pepper gedeeld. Voordat je dan zelf door hebt dat er een fout is gemaakt, is het product al 500 keer besteld. Als webwinkel zit je dan in een lastig parket. Er staat een verkeerde prijs onder het product waardoor je wellicht verlies lijdt en het product is veelvuldig besteld. Ben je als webwinkel dan verplicht om het product te leveren?

Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten in het aanbod binden de ondernemer niet. Om te beoordelen of er sprake is van een kennelijk vergissing is de uitspraak van het gerechtshof s’-Hertogenbosch (LJN: BC2420) leidend. In deze uitspraak wordt door het Hof zeer helder uiteengezet wat de criteria van een kennelijke vergissing zijn.

Kennelijke vergissing

Bij de beantwoording van de vraag of er sprake is van een kennelijke vergissing moet uitgegaan worden van een gemiddelde consument, dat wil zeggen een gemiddeld geïnformeerde consument. Van een consument, die van plan is om een product te kopen, mag namelijk worden verwacht dat deze zich van tevoren globaal heeft georiënteerd op de prijzen van een product.[1] Hierbij is belangrijk dat de consument rekening houdt met onder andere het merk en andere specifieke eigenschappen van het product. Wanneer we een televisie als voorbeeld gebruiken en een consument op een website ziet aangeboden:

a) een televisie van een A-merk
b) met een 4k beeldscherm van 55 inch
c) Een SMART TV met HDMI en USB
d) voor een prijs van € 100,-
e) terwijl niet blijkt dat het om een stuntaanbieding, een prijsknaller of een anderszins ‘bijzonder’ aanbod gaat

dan moet een gemiddeld geïnformeerde consument begrijpen dat er sprake is van een vergissing. Een gemiddeld geïnformeerd consument weet immers, of hoort te weten, dat de prijzen van vergelijkbare televisies veel hoger liggen. Het prijsverschil met vergelijkbare artikelen, waarvan de gangbare prijs vele malen hoger is, is erg groot, een duidelijke vergissing dus.

Geen kennelijke vergissing

Als een consument moet inschatten of er sprake is van een vergissing zal de consument ten minste dienen te onderzoeken of de prijs klopt. Dit wordt ook wel onderzoeksplicht genoemd. Een consument doet dit door navraag te doen over de prijs van het product. Indien de prijs wordt bevestigd door de webwinkel zal door een rechter niet snel worden aangenomen dat er nog sprake is van een kennelijke vergissing. Het aanbod is dan bevestigd door de aanbieder.

Een klein prijsverschil zorgt er vaak ook niet voor dat de gemiddeld geïnformeerde consument had moeten weten dat het aanbod niet klopte. Zie bijvoorbeeld de toelichting van Ank van Heeringen, Jurist bij Thuiswinkel.org over een uitspraak van de Geschillencommissie over een klein prijsverschil.

Ook wanneer het product met een lage prijs wordt aangeboden als stuntaanbieding, prijsknaller of anderszins bijzonder aanbod zorgt dit ervoor dat een kennelijke vergissing minder snel wordt aangenomen. Het valt de consument dan immers niet kwalijk te nemen dat hij de prijs vertrouwde.

Acties

Wanneer er sprake is van een kennelijke vergissing mag je op grond van artikel 4 van de Algemene Voorwaarden Thuiswinkel de overeenkomst te ontbinden.

Soms kiezen webwinkels ervoor om naar de consument te communiceren dat de prijs klopte maar dat de voorraad op is. Pas hiermee op! Wanneer wordt gesteld dat de voorraad op is, wordt daarmee eigenlijk gezegd dat de prijs klopte en er de wil was om te leveren.

*) Bron: [1] gerechtshof s’-Hertogenbosch (LJN: BC2420)

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Ook heel irritante gewoonte aan het worden:
Webshop zet product in winkel voor zeer lage prijs, maar daarnaast op “niet meer leverbaar”. Misbruik maken van prijsvergelijkers en hopen dat de klant dan maar iets anders koopt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond