-

Hoe de cloud ons helpt gezonder te worden

In de 20e eeuw zijn binnen de biotechnologie enorme sprongen voorwaarts gemaakt, en dankzij de inzet van de cloud lijkt de 21e eeuw een nog groter succesverhaal te worden. De cloud wordt nu al ingezet om onze gezondheid te bevorderen: bedrijven ontwikkelen er sneller medicijnen door en slaan medische gegevens snel en overzichtelijk op. Hoe gaat dat in zijn werk?

In 1982 werd het eerste medicijn met behulp van biotechnologie geproduceerd. Het betekende het begin van een revolutie, want van alle medicijnen, vaccins en behandelingen die vandaag de dag ingezet worden, is maar liefst 40 procent ontwikkeld met behulp van biotechnologie. Experts verwachten dat biotechnologie binnen afzienbare tijd een grote rol gaat spelen op het gebied van gepersonaliseerde medicijnen: studies als farmacogenetica en proteomica maken al gebruik van biotechnologie en computers om op basis van de genetische informatie van een patiënt een accuratere diagnose te stellen. Dit maakt een periode van trial en error overbodig. Hoe? Met behulp van computers, die mogelijke combinaties en toepassingen berekenen en proberen om tot nieuwe medicijnen te komen. Die computers zijn het afgelopen decennium alleen maar krachtiger geworden en kunnen nu, dankzij de ontwikkeling van clouddiensten, op grote schaal ingezet worden.

Hoe de cloud biotechnologie en gezondheidszorg verder vooruithelpt

De enorme schaal en de relatief lage kosten van de cloud maken het mogelijk om oneindig veel meer rekenkracht in te zetten voor de ontwikkeling van biotech dan in de jaren ’80 mogelijk was. We hoeven al deze rekenkracht bovendien niet eens meer lokaal te plaatsen of zelfs aan te schaffen: het is veel handiger en goedkoper om het in te huren. Zo bouwde de Amerikaanse IT dienstverlener Cycle Computing met behulp van de cloud een virtuele supercomputer met 50.000 cores, die in staat is om binnen drie uur 21 miljoen verbindingen in medicijnen te testen. Dat scheelt niet alleen geld (de totale kosten zijn minder dan $4,900, wat voor zulk grootschalig onderzoek een schijntje is), maar ook tijd: zulke onderzoeken bestaan uit meerdere rondes, waarbij het niveau van nauwkeurigheid elke ronde toeneemt.

Door gebruikmaking van cloud computing is het niet alleen mogelijk om drie keer meer verbindingen te testen dan met zelf gerunde computers mogelijk zou zijn, het algoritme dat op de data wordt losgelaten is ook ingewikkelder omdat de cloud de nodige computerkracht kan leveren. Dat verkleint de kans op combinaties die ten onrechte worden afgekeurd, en dat maakt de kans op succes weer groter. En de cloud scheelt de onderzoekers en wetenschappers niet alleen ruimte, onderhoud en beheer, maar terug- en opschalen van capaciteit wanneer specifieke onderzoeksprojecten daarom vragen, is nu ook in een handomdraai mogelijk.

Philips

De medische tak van Philips draait een dienst met de naam HealthSuite in de cloud. Deze dienst heeft al vijftien petabyte (15.000 terabyte) aan medische gegevens geanalyseerd,  gecategoriseerd en georganiseerd zodat ziekenhuizen, apotheken en andere zorgverleners er snel, eenvoudig en veilig gebruik van kunnen maken. Deze data wordt vergaard door miljoenen verbonden apparaten, sensoren, en mobiele apps, om beter gepersonaliseerde zorg te kunnen leveren.

In oktober vorig jaar waren al zeven miljoen informatiebronnen op HealthSuite aangesloten. En dankzij de cloud is Philips in staat elke maand een petabyte aan data in hoog tempo toe te voegen; met gebruikmaking van eigen infrastructuur zou zoiets veel langer duren. Bovendien is het gebruik van lokale IT-infrastructuur ook duur, en in een sector waar bezuinigd moet worden is elke euro die naar zorg in plaats van ‘randzaken’ gaat, er één. Door gebruik van de cloud, en de continue innovatie die deze met zich meebrengt, kan Philips continu innoveren met HealthSuite.

En onlangs kondigden Philips en AWS een nieuwe, snelle en veilige data-backupdienst aan die in staat is de gehele dataopslag van iedere medische organisatie binnen dagen, in plaats van maanden, naar de cloud te migreren. In staat zijn om snel data te kunnen backuppen is belangrijk voor bedrijven in de gezondheidszorg en biotechnologie – net als de wetenschap dat de cloudomgeving die ze gebruiken, veilig is.

Het belang van goede veiligheid

De cloud zorgt voor vooruitgang binnen de gezondheidszorg, maar al deze zeer privacygevoelige data moet echter wel goed beschermd worden: niemand vindt het een prettig idee dat cybercriminelen mogelijk met persoonlijke data aan de haal kunnen gaan. Maar anders dan veel mensen verwachten, zijn bestanden in de cloud in feite veiliger dan op lokaal gerunde omgevingen, al was het maar omdat kwaadwillenden er fysiek niet meer bij in de buurt kunnen komen.

Daarnaast worden cloudproviders geacht aan specifieke standaarden en regelgeving te voldoen en moeten ze aan bepaalde certificeringen voldoen voordat ze hun diensten aan bedrijven in streng gereguleerde sectoren, zoals de medische maar ook de financiële sectors, mogen aanbieden. Een voorbeeld daarvan is ISO 9001, dat kwaliteitsmanagement voorstelt op basis van principes als focus op de klant,  procesmatige aanpak en continue verbetering. Een ander voorbeeld is ISO 27018, dat gaat over bescherming van persoonlijke data in de cloud.

Omdat cloudproviders vaak internationaal actief zijn, moeten ze kunnen garanderen dat data binnen de grenzen van een bepaald land of regio blijft. Bij Amazon Web Services hebben klanten bijvoorbeeld de keuze uit twaalf regio’s, met ieder hun eigen veiligheidsspecificaties. Waar de klant besluit zijn data op te slaan, blijft het ook staan. Zo zijn ze er altijd zeker van dat de lokale compliancy is gegarandeerd. Al deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat De Nederlandsche Bank de AWS cloud heeft verklaard als veilig voor gebruik door Nederlandse financiële instellingen.

De potentie is enorm

Biotechnologie is met zijn 34 jaar een relatief nieuwe discipline binnen de medische wetenschappen. Juist nu is de potentie voor de medische vooruitgang enorm. En veel van die vooruitgang wordt geboekt op het gebied van gepersonaliseerde gezondheidszorg. Dit betekent: de best mogelijke behandeling voor patiënten mogelijk maken, afgesteld op hun specifieke behoeften, genetische aanleg en andere gezondheidsfactoren. Hoe meer data we tegelijkertijd kunnen verwerken, hoe effectiever en gerichter onze medische zorg wordt. Mede dankzij de innige relatie van de cloud met biotechnologie worden miljarden mensen wereldwijd van betere medische zorg voorzien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond