-

Hoe machine learning vacatures bij de juiste kandidaten brengt

Google’s Cloud Job Discovery is een revolutionaire ontwikkeling in de online vacature-industrie – dat beweert het bedrijf in ieder geval. Wat Google wil bereiken? De juiste mensen naar de juiste posities leiden en vice versa. Machine learning moet het onderscheid brengen met de huidige vacaturesites.

Het grootste probleem dat bedrijven hebben bij het vinden van de juiste mensen voor hun vacatures en dat werkzoekenden hebben bij het vinden een passende werkgever, is dat ze elkaar doorgaans gewoon niet kunnen vinden. Het internet brengt vraag en aanbod al een stuk dichter bij elkaar, maar de totale hoeveelheid vacatures is overweldigend en de meeste kandidaten kunnen door de bomen het bos niet meer zien.

Kandidaten kijken natuurlijk niet naar alle beschikbare vacatures. Ze zoeken naar een baan in de buurt van de plaats waar zij wonen, waarvoor een bepaalde deskundigheid is vereist en die aansluit op hun persoonlijke interessegebied. Wanneer een vacaturesite vervolgens een zoekopdracht ontvangt, dan zoeken zij daar een passend resultaat bij in hun vacature-index op basis van trefwoorden. Dit lijkt een goede manier om werkzoekenden te koppelen aan vacatures. Als de trefwoorden waarnaar zij zoeken, voorkomen in de functieomschrijving, dan moet deze wel relevant zijn. Toch?

Nee dus. Uiteraard zijn veel zoekresultaten in zekere mate relevant, maar in de meeste gevallen leveren de zoekresultaten geen passende vacature op. Het onderstaande voorbeeld laat een veelvoorkomend resultaat zien.

Dat is behoorlijk irritant. Voor werkzoekenden, omdat ze tijd verspillen aan vacatures die niet goed matchen, maar ook voor werkgevers, omdat zij veel tijd en geld investeren in het zoeken naar de juiste mensen voor hun vacatures. Zij adverteren op vacaturesites en optimaliseren hun functiebeschrijvingen voor bepaalde trefwoorden. Google’s Cloud Job Discovery belooft nu het zoekproces naar een baan te optimaliseren.

Wat doet Google’s Cloud Job Discovery precies?

Cloud Job Discovery maakt gebruik van de ‘machine learning’ mogelijkheden die ook voor zoekopdrachten in Google worden gebruikt om gebruikers de beste resultaten voor hun zoekintentie te tonen. Het is een plug-and-play cloud-service die kan worden gebruikt door allerlei vacature-gerelateerde organisaties, zoals vacaturesites, carrièresites en uitzendbureaus. Merk wel op dat het verkrijgen van de beste match voor een zoekterm of voor de intentie van de zoeker twee totaal verschillende dingen kan betekenen.

Hoe werkt dat nu precies in de praktijk?

Google maakt gebruik van ‘machine learning’ om erachter te komen wat werkzoekenden daadwerkelijk bedoelen met hun zoekopdracht. Dit betekent dat ze niet alleen kijken naar de trefwoorden die op dat moment worden ingetypt, maar dat ze ook de kennis gebruiken die de machine heeft vergaard via alle andere zoekopdrachten. Omdat de hoeveelheid gegevens waarvan de machine leert blijft toenemen, blijft het model zich voortdurend verbeteren.

Daarnaast is het model zo ‘getraind’ dat het rekening houdt met zaken als vaktaal in zoekopdrachten, functieclassificaties, op beroepen gebaseerde semantiek, de locatie vanaf waar wordt gezocht, synoniemen en het herkennen van trefwoorden die worden gebruikt voor vaardigheden. Verder houdt Google rekening met de gewenste reistijd en de wijze van vervoer van de zoeker.

Als gevolg van al deze kennis, geeft de zoekmachine Cloud Job Discovery veel meer relevante vacatures weer voor werkzoekenden. Dit zorgt ervoor dat werkzoekenden minder tijd hoeven te besteden aan het zoeken en betere resultaten krijgen, terwijl de bedrijven die vacatures plaatsen meer waar voor hun geld krijgen, omdat de mensen die een vacature bekijken ook vaker daadwerkelijk zullen solliciteren.

Gedetailleerde uitleg

Om voor een zoekopdracht een passende vacature te vinden, gaat Google’s Cloud Job Discovery als volg te werk:

Om te beginnen wordt de content van de vacaturesite die gebruik maakt van de Job Discovery-functionaliteiten opgenomen in het Google Cloud Platform. Vervolgens begint Job Discovery de functienamen te normaliseren naar functienamen die veel worden gezocht. Alle content wordt in kaart gebracht in een vooraf getraind datamodel dat de content classificeert en ‘begrijpelijk’ maakt voor het zoekalgoritme. Daarna herkent het systeem trefwoorden in zoekopdrachten zoals ze bedoeld zijn, zoals vaardigheden, locaties, salaris en opleiding.

Dankzij dit algoritme zullen de zoekresultaten niet alleen de beste match opleveren voor iemands zoekopdracht, maar ook soortgelijke functies die daarop lijken, zelfs als deze met totaal andere trefwoorden zijn beschreven.

Het maakt niet uit of je je droombaan probeert te vinden of je vacatures bij de juiste kandidaten probeert te krijgen. Machine learning brengt je mogelijk een stuk dichter bij je doel. Ga naar de Google webpagina Cloud Job Discovery voor meer informatie of om toegang aan te vragen.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond