-

Hoe vind je nieuw talent? Kijk naar stokstaartjes

Bedrijven richten zich allemaal op dezelfde manier op traditionele ‘executive search bureaus’ in hun zoektocht naar talent. Deze recruitment bureaus winnen vaak de opdracht door hun enorme netwerk. Is dit vandaag de dag nog de belangrijkste factor voor succes? Of kunnen we ook wat leren van de dierenwereld als het aankomt op de groei van bedrijven en scale-ups?

De strategie die bedrijven gebruiken om te kunnen domineren binnen hun gebied wordt vaak bepaald door de wet van Metcalfe. Deze stelt dat de waarde van een netwerk groeit met het kwadraat van het gehele netwerk. Een simpel rekensommetje als voorbeeld: 

Als er 2.000 machines binnen een netwerk zijn, dan bedraagt de totale waarde 2.000.000. 

Een prachtige theorie, maar dit is binnen het huidige tijdperk niet meer zo toepasselijk en bruikbaar. In deze tijd moeten we netwerken op een andere manier benaderen. 

De manier waarop waarde écht werkt

Hoe werkt waarde nou echt binnen de verschillende netwerken? Dat is feitelijk gezien de bron van het probleem. Toen de wet van Metcalfe werd geïntroduceerd, nam de bedenker van het Ethernet de bedrade technologie als leidraad. Enigszins ouderwetse apparatuur en technologie die we vandaag de dag steeds minder gebruiken. 

Op welke manier kan deze wet nog wel invloed hebben op nodes die een specifiek doel dienen? Zoals bijvoorbeeld software en hardware. Ze bieden een hoge en inherente waarde omdat ze onveranderlijk functioneel zijn. Opschalen zou dus veel meer waarde geven. 

Het wordt iets lastiger te begrijpen als we deze waarde toepassen op menselijke netwerken. Metcalfe heeft destijds een verwoede poging gedaan. Hij wilde de waarde bepalen die ontstaat als mensen verbinden, samenwerken of elkaar beïnvloeden. Dat de wet niet erg effectief toegepast kon worden is logisch. Deze netwerken werken namelijk iéts anders. 

Kijk naar het dierenrijk

Als je ons sociale netwerk als voorbeeld neemt, kunnen extra mensen de waarde laten dalen. De bedoelde verbinding of communicatie kan door allerlei verstoringen worden overstemd. Zoals het leveren van inhoud of een bijdrage van lage kwaliteit bijvoorbeeld.

Welke invloed heeft dit op het benaderen van deze netwerken in de toekomst? Voor een bevredigend antwoord moeten we verder zoeken dan de wet van Metcalfe. Het dierenrijk geeft hierop mogelijk wel de juiste antwoorden. We nemen de stokstaartjes als voorbeeld.

Stokstaartjes

Het bestuderen van de populatie waarin stokstaartjes leven levert ons waardevolle informatie op. Ze geven ons een prima beeld van de manier waarop netwerken in stand worden gehouden. De gezondheid van de dieren en de grootte van de groep zijn belangrijke factoren. Ze zorgen ervoor dat het netwerk up-to-date blijft. Wat als we nu de theorie van Metcalfe gebruiken?

Dan zou de waarde van de groep toenemen zodra de populatie groeit en bloeit. In de praktijk is dit slechts gedeeltelijk waar. Dieren die in kleine groepjes leven vallen sneller ten prooi aan roofdieren. Grote groepen lopen het risico om de natuurlijke habitat uit te putten. Uiteindelijk krimpt de groep door tekorten in. De Goudlokje zone is hier het meest ideaal. 

Dit is het punt waarop de groep stokstaartjes fysiek gezond is. Op dat moment heeft de populatie dus een hoge waarde, terwijl de negatieve factoren het laagst zijn. Maar hoe toont een netwerk van stokstaartjes dan vergelijkingen met scale-ups? Bedrijven die een periode van groei tegemoet zien, moeten getalenteerd talent aantrekken uit de netwerken die op dat moment beschikbaar zijn. De waarde ligt hier namelijk verborgen in goede werknemers en hun bijdrage aan het netwerk. Zo kunnen bedrijven het zakelijke succes versnellen. 

Headhunting in de toekomst

Manueel werven en rekruteren is nog steeds de standaard. We blijven op deze manier dus ook te maken houden met menselijke fouten, verschillende opinies en vooroordelen. Bedrijven zouden zich dus niet alleen moeten focussen op het netwerk van executive search bedrijven. In plaats daarvan moet er ook gezocht worden binnen de eigen netwerken. 

Door rekrutering te combineren met machine learning wordt dat een stuk makkelijker. Zoeken binnen eigen en verbonden netwerken kan niet alleen door mensen mogelijk worden gemaakt. Headhunting moet in de toekomst dan ook veel meer wetenschappelijk worden benaderd. Zo ben je zeker van een succesvolle talent strategie. Nu én in de toekomst. 

Richt jezelf op het netwerken binnen de bestaande teams. Kies niet altijd voor de makkelijkste weg of de meest geschikte kandidaat voor de functie. Gedraag je een klein beetje zoals een stokstaartje. Wees sociaal en intelligent met de focus op gezonde groei en succes.  

Over de auteur: Hajo van Beijma is founder en headhunter bij Atilax Executive Search.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond