-

Is contactloos betalen echt veilig?

Met contactloos betalen blijken veel grotere bedragen ongemerkt te kunnen worden afgeschreven dan banken en consumenten denken. Dat blijkt na een test met een mobiele pinautomaat door de Consumentenbond. Maar wordt de soep niet veel te heet opgediend?

De Consumentenbond liet een dezer dagen in een video en op een blog zien hoe eenvoudig een mobiel betaalapparaat is aan te vragen en te misbruiken.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Uit de test blijkt dat een crimineel met een draagbaar pinapparaatje in zijn zak een willekeurig bedrag van een rekening kan halen door vlak langs iemand te lopen die zijn pinpas los op zak heeft en vervolgens diens pincode in te voeren. Ook bij passen die in broekzakken, jaszakken en tassen zitten, blijkt zakkenrollen geen probleem. Zelfs dwars door een stevige damestas is het mogelijk om met het apparaatje geld van een rekening te halen.

Ook de betaallimiet van 50 euro blijkt niet op te gaan. In principe kunnen consumenten ieder bedrag contactloos betalen en dus voor elk bedrag contactloos gerold worden door criminelen die naast de pas ook de pincode in handen hebben.

De Consumentenbond vindt dat de banken duidelijker moeten zijn over de gevolgen van contactloos betalen. Sommige banken (zoals ABN) verstrekken een speciaal hoesje om passen te beschermen tegen contactloos zakkenrollen. Consumenten kunnen hun pas ook eenvoudig zelf beschermen met metaal, zoals een portemonnee met een metalen behuizing, of simpelweg een stukje aluminiumfolie, want dat blokkeert het uitlezen van de (NFC) chip in de bankpas.

Volgens de Betaalvereniging wordt de zaak erg opgeklopt. De kans dat een fraudeur ongemerkt een geslaagde contactloze betaling uitvoert, is daardoor buitengewoon klein.

Om een succesvolle contactloze betaling tot stand te brengen, moet een betaalpas op minder dan vijf centimeter van een contactloze betaalautomaat worden gehouden. Voor bedragen boven 25 euro moet de pincode altijd worden ingetikt. Om te verhinderen dat een dief langdurig zonder pincode met een gestolen betaalpas kan betalen, is daar een cumulatieve limiet van 50 euro aan gesteld. Wanneer meerdere kleine betalingen zonder pincode achter elkaar, bij elkaar opgeteld de grens van 50 euro bereiken, moet alsnog de pincode worden ingetikt.

Sommige banken hebben volgens de Betaalvereniging vaste daglimieten voor contactloos betalen ingesteld, bijvoorbeeld van 250 euro per dag. Bij andere banken kan de pashouder zelf daglimieten instellen. Het is dus niet zomaar mogelijk om ongemerkt met contactloos zakkenrollen duizenden euro’s af te boeken.

Om met een contactloze betaalautomaat te kunnen frauderen moet de dader zich verder inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een bankrekening hebben. De fraudeur moet zijn automaat bovendien laten registreren voordat er betalingen mee gedaan kunnen worden. Betalingen worden niet direct op de bankrekening van de fraudeur bijgeschreven, daar gaat minimaal één werkdag overheen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Kevin van Eijsden

Toch is het nog mogelijk dat ze geld van uw bankpas afhalen door eerst uw pincode af te kijken en daarna een apparaat tegen uw jas of tas aan te houden. Ook kunnen ze het gebruiken voor identiteitsfraude. Op http://www.cardsecure.nl verkopen ze een pasje die de NFC chip blokkeert. Hierdoor bent u altijd veilig!

jaap hamhuis

Het is en blijft toch nog steeds onveilig.
Helaas vermelden alle banken alleen de voordelen.,,,,over jouw risicos wordt niets vermeld.
Recentelijk op het BVN Nieuws gezien hoe criminelen tewerk gaan,
Als je jouw pas niet gelijk na iets dergelijks laat blokkeren ben jij je geld wel kwijt.
Ik laat zsm sw NFC chip blokkeren…in mijn geval moet ik een nieuwe pinpas aanvrageb.
Fijn he dat (veilige betalen)
Ik ga gewoon weer contant betalen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond