Kiezen voor e-commercesoftware: lean & mean of stevig fundament?
De keuze voor een e-commerceplatform wordt er niet makkelijker op. Het ene pakket wordt een complete marketingsuite, het andere houdt het bij de kern en laat zich verbinden aan deeloplossingen. Waar baseer je als organisatie de keuze op?
Het is een vraag die vaker wordt gesteld nu de markt langzaam een “vervangingsmarkt” wordt, zegt Frank Koppen, Business Development Manager bij Ctac. Het bedrijf is vaak betrokken bij dit soort aankooptrajecten en Koppen ziet dat een platform niet langer voor het leven is. Bij de keuze voor nieuwe software is men zich er nu veel meer bewust van ook te moeten voorsorteren op toekomstige ontwikkelingen. Daarbij hoort software die daarop aansluit en voldoende flexibiliteit biedt.
Online levensfase
Een van de eerste aspecten die Koppen adviseert te bekijken is welk e-commerceplatform past bij de strategische richting en de ‘online levensfase’ van het bedrijf. In praktijk betekent dit vaak dat de afweging gemaakt moet worden tussen snelheid en functionaliteit.
Zit de concurrentie je op de hielen en moet er snel een platform live dat in de (nieuwe) basisbehoeften voorziet? “Dan zie je dat bedrijven liever kiezen voor een all-in-one solution inclusief een oplossing voor ordermanagement, Product Informatie Management (PIM) en een grafische schil aan de ‘voorkant’ inclusief Content Management-functionaliteit (CMS). Bedrijven nemen dan voor lief dat ze nu een investering doen die ze over een jaar nog eens moeten doen als er alsnog een oplossing moet komen voor de lange termijn.”
Want moeten er bijvoorbeeld meerdere merken draaien op dat ene platform of is de strategie om naast de B2B-markt op den duur ook de consumentenmarkt te betreden? Dan komt men doorgaans uit bij een ‘best-of-breed’-oplossing, zegt Koppen. De e-commercemodule wordt gekoppeld aan de beste deeloplossingen in hun soort: ordermanagement, PIM en betalen. “Een meer complete, volwassen, oplossing. Uiteindelijk gaat er ook om personalisatie, campaigning, social, content management en reviewmogelijkheden toe te voegen.”
Van rechttoe rechtaan naar beleving
Een tweede factor die hij adviseert mee te nemen in de overweging is de markt die wordt bediend. “Een B2C-klant heeft heel andere verwachtingen van functionaliteiten dan de B2B-klant. Ervaring versus snelle bestelfuncties.” Maar, zegt Koppen ook, de verwachtingen verschuiven natuurlijk wel. B2B-commerce moet meer zijn dan een catalogus. De B2B-inkoper is bekend met de online ervaring die hij heeft als consument en verwacht hetzelfde terug in de werkzaamheden.
“Rechttoe rechtaan e-commerce verandert in een online beleving. Mogelijkheden voor loyaliteitsprogramma’s, betere zoektechnologie en andere geavanceerde functies moeten daarom worden overwogen. Ook in B2B. Een goed voorbeeld daarvan is Nike dat naast retailers en de groothandel ook consumenten wil bereiken. Online zijn bijvoorbeeld tailor-made sneakers te bestellen, daarop moet een platform natuurlijk wel op zijn voorbereid.”
De dynamiek tussen koper en verkoper verandert. Het draait niet om het juist inrichten van de software, maar veel meer om het centraal stellen van de klant. “De techniek is uiteindelijk dus ondergeschikt. Bedrijven die zich daarin niet willen laten remmen kiezen voor een ‘architectuur’ waarin systemen zijn losgekoppeld van een basis. Dat houdt ze flexibel.” Het hebben van een goed platform met rijke productcontent is heel belangrijk, benadrukt Koppen. “Maar het gaat erom hoe je een beleving creëert met gepersonaliseerde content. De potentie schuilt wat mij betreft in gepersonaliseerde digitale marketing en het kunnen meten van resultaten in klanttevredenheid en conversie. Natuurlijk met als doel deze te verhogen.”
En een eigen platform?
Je zou het bijna vergeten, maar het ontwikkelen van een eigen e-commerceplatform behoort ook nog tot de mogelijkheden. Of dat op de langere termijn een goede beslissing is, is volgens Koppen nog afwachten. “Ik verwacht een kantelpunt waarin de jonge spelers met eigen ‘own breed’ systemen worden ingehaald door de grote technologiebedrijven. Bedrijven als Microsoft en SAP investeren nu zoveel in Commerce, voorspellende analytics en oplossingen voor Internet of Things, het kan heel goed zijn dat maatwerk daar op den duur niet tegenop kan.”
Vereenvoudig je de keuze dan is het kiezen tussen ‘lean & mean’ en een stevig fundament waarop je gaat stapelen. Daarin is geen goed of fout. Het is snel resultaat versus doordacht en uitvoerig.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Jeroen Bos - Ecommerce Result
Hoeveel sponsoren zouden er achter dit verhaal zitten? Ben bang dat ook hier de commerciële druk het wint van een onafhankelijk verhaal. Platformkeuze is net zo simpel als dat het complex is. Maar één ding is zeker…..WC Eend wil je altijd graag WC Eend verkopen. Dus wees zeer kritisch bij het aanhoren van alle mooie verhalen van software leveranciers en hun implementatie partijen! Goedkoop hoeft zeker niet duurkoop te zijn, en duur betekent zeker niet altijd goed!
Yoshi Tuk
Aldus de andere adviseur 😉
Jeroen, dankjewel voor je reactie. Dat je kritisch moet zijn zal iedereen onderschrijven. Maar welke mooie verhalen bedoel je precies? Je reactie vraagt om extra toelichting.
Overigens schetst Frank ‘beide kanten’ van het verhaal uitvoerig dus de Wc-eend zie ik niet. Nogmaals: kritiek is welkom, maar kun je het wel toelichten? Daar hebben lezers iets aan.
Jeroen Bos - Ecommerce Result
@Yoshi: Allereerst ben ik adviseur ( geen andere dus ) Ctac en vele andere implementatie partijen zijn “verbonden” met vaste vendoren omdat zij simpelweg slechts enkele varianten kunnen implementeren ivm het bijhouden van alle kennis vh product. Daarom kunnen dit soort partijen simpelweg niet onafhankelijk opereren. Wij hebben geen “ballast” van implementatie kennis maar kennen wel alle beschikbare producten en hun toepassing. Dus de WC eend is onlosmakelijk verbonden aan alle partijen die met vaste producten werken. Wel eens een partij tegen gekomen die 80 verschillende PIM Systemen kent in Europa en ook kan adviseren waarom welke bij de branche, levensfase, markt(en) en businesscase past? Dát bedoel ik dus 🙂
Yoshi Tuk
Dank hiervoor! Helder. Andere lezers met vergelijkbare of juiste andere ervaringen?