-

Mag je WhatsApp-screenshots met anderen delen?

Interessante vraag op Reddit: Een kennis stuurt vaak screenshots heen en weer van privé WhatsApp gesprekken naar andere vrienden van die kennis, waarbij niet om toestemming gevraagd wordt. Kan deze persoon hiervoor legale consequenties voor ondervinden worden jegens schending van privacy?

Technisch middel

Legaal gezien, pardon juridisch gezien maakt het niet heel veel uit met welk technisch middel zo’n gesprek doorgezet wordt. Of je nu een screenshot maakt, het voorleest of met de hand overtypt, waar het om gaat is dat je de inhoud van een conversatie deelt met derden.

Het opnemen of loggen van gesprekken waar je zelf deelnemer aan bent, is in Nederland toegestaan – ook zonder toestemming van je wederpartij. In andere landen (zoals Duitsland) kan dat anders liggen, maar hier is het juridisch prima om dat te doen. Een gesprek opnemen waar je géén deelnemer aan bent, is strafbaar (art. 139c Strafrecht).

Bewijs bewaren

De reden dat dat legaal is, is omdat wij vinden dat je bewijs moet kunnen bewaren van wat jij in een conversatie hebt gezegd, of wat je wederpartij tegen jou zei. Daaruit volgt natuurlijk meteen dat je die gesprekslogs (of screenshots dus) niet zomaar met derden mag delen, want dat gaat het doel te buiten. Doe je dat toch, dan kom je ook in het strafrecht terecht want het in strijd met de wet delen van gespreksopnames is strafbaar (art. 139e Strafrecht).

Je kunt het natuurlijk ook via de AVG spelen, want zo’n gesprekslogscreenshot is een persoonsgegeven en mag dus niet zonder toestemming of andere grondslag worden verspreid. Ik zou niet weten hoe je dat rechtbreidt.

Privégesprek

De eigenlijk enige situatie waarin delen wél gerechtvaardigd is, is als je iets juridisch of nieuwswaardigs wil doen met dat gesprek. Een screenshot maken en delen met de politie bij een aangifte is natuurlijk wel toegestaan, net zoals het aan je werkgever geven omdat een collega je lastigvalt. Een journalist zou heel misschien een privégesprek kunnen screenshotten en gebruiken in het nieuws, al heb ik moeite met een concreet voorbeeld bedenken. Maar dit zijn echt uitzonderingen en zeker niet hetzelfde als “stuurt vaak screenshots naar andere vrienden”.

Over de auteur: Arnoud Engelfriet is partner bij ICT Recht.

Deel dit bericht

2 Reacties

Serge Barthel

Beste Arnoud,

Ik kom op deze pagina terecht via een Google zoekopdracht. Ik ben zelf geen jurist en ben op zoek naar antwoorden op een vraag over het gebruik van schermkopieën/ schermafbeeldingen van gesprekken op sociale media zoals WhatsApp.

De situatie waar ik vragen over heb speelt zich af op YouTube, specifiek op kanalen die beheerd worden door Amerikanen. Strikt genomen gaat het hier dan over Amerikaans recht, maar voordat ik mij daarin ga verdiepen wil ik eerst eens kijken hoe de betreffende situatie bekeken zou worden onder Nederlands recht.

Dit is de casus: een persoon X beheert een kanaal op TouTube. In dit kanaal post X filmpjes waarin hij persoon Y beticht van illegale praktijken. Het doel van X is om binnen een bepaalde groep waar X en Y deel van uitmaken Y in diskrediet te brengen zodat Y door de andere groepsleden van deelname aan allerlei activiteiten binnen deze groep geweerd gaat worden.

Op een aantal filmpjes van X worden screenshots getoond van conversaties die X met Y heeft gehad op WhatsApp, Telegram of vergelijkbare chat apps. Uitlatingen van Y op deze apps worden door X aangevoerd als ‘bewijs’ voor de illegale acties van Y.

X is geen journalist, politieagent, rechter e.d., maar een privé persoon die een kanaal aanbiedt op YouTube.

De vragen die ik heb zijn als volgt:
1) Is het voor X toegestaan om schermafbeeldingen van een conversatie met Y te presenteren in zijn video’s?
2) Zo niet, tegen welke wetten gaat hij dan in? (Bijvoorbeeld AVG)
3) Zo ja, onder welke omstandigheden mag hij dit wel doen?
4) In welk geval is er sprake van laster of smaad bij het presenteren van dergelijke schermafbeeldingen?

Dan hier nog vragen over een zijdelings gerelateerde casus:
5) Stel dat X een rechtszaak zou beginnen tegen Y, mag X dan de genoemde schermafbeeldingen inbrengen en wordt dit door de rechter gezien als geldig bewijsmateriaal in de zaak?
6) Controleert de rechtbank of de schermafbeelding authentiek is of gemanipuleerd? [Schermafbeeldingen kunnen zeer eenvoudig bewerkt worden om anderen iets in de mond te leggen].
7) Mocht hier geen controle op zijn en op een later tijdstip blijkt de schermafbeelding bewerkt te zijn, welke straf staat hier dan op? Is er dan sprake van valsheid in geschrifte, meineed, etc.?

En hier nog een verwant geval: X presenteert een schermafbeelding van een conversatie tussen Z en Y en gebruikt dat in zijn video als ‘bewijs’ voor illegale activiteiten van Y. Hier weer dezelfde vragen (1) – (7): mag X deze schermafbeelding gebruiken, wat als achteraf blijkt dat deze was bewerkt?

Hierover tot slot als additionele vraag:
8) Wat als X er van uitging dat Z te goeder trouw was en X zelf niet wist dat de afbeelding bewerkt was? Had X de plicht om een schermafbeelding op authenticiteit te checken?

Peter van der Bor

Mag iemand een whatsapp-bericht, alleen tekst, zonder toestemming van de verzender doorsturen naar iemand anders? Het lijkt er in uw artikel op dat de ‘doorstuurder’ en/of ‘de ontvanger van het doorgestuurde bericht’ (allebei?) terecht komen bij Artikel 139e WvS. Klopt die redenering? En zo ja, kunt u dat uitleggen, want ik lees alleen over ‘wederrechterlijk afluisteren’ en dat is hier niet het geval.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond