-

Dell: ‘Cloud maakt IT beheersbaar’

Pc-fabrikant Dell gaat cloudoplossingen van onder meer Microsoft, Google, CenturyLink en Microsoft Azure verkopen. Het inmiddels verzelfstandigde bedrijf ziet nieuwe mogelijkheden voor domme pc’s in de cloud. Emerce had tijdens Dell World in Austin, Texas een gesprek met Jeff McNaught, de oprichter van Wyse, de fabrikant van zogenoemde thin clients, energiezuinige lichte pc’s. Wyse is nu onderdeel van de cloudactiviteiten van Dell.

Waar staat Dell met de cloud?
“We bieden een groeiende hoeveelheid cloudoplossingen aan, en dat zie je ook terug in onze bedrijfsresultaten. Mijn divisie draaide vorig jaar een half miljard dollar omzet, dat is inmiddels verviervoudigd. We proberen ook steeds meer mogelijkheden te bieden, zoals CAD/CAM en videobewerking in de cloud. Dat is iets wat je normaal gesproken niet snel ziet bij cloudtoepassingen, omdat het om zware bewerkingen gaat die je normaal op je eigen pc zou doen.

Een andere nieuwe cloudtoepassing is unified communication, oftewel geïntegreerde telefoonoplossingen. Bij normale cloudoplossingen is dat niet verstandig omdat er vertragingen optreden bij het spraakverkeer. Onze hardware lost dat op door een rechtstreekse verbinding tussen twee computers tot stand te brengen, en het spraakverkeer niet via de cloud te leiden. Verder helpen we bedrijven met de juiste keuze van de hardware en de software aan de hand van van een geautomatiseerde adviseur. Daarbij willen we klanten geen oplossingen opdringen, maar kunnen ze kiezen uit oplossingen van diverse cloudleveranciers en hardwareconfiguraties.”

Welke sectoren hebben belangstelling voor de cloud?
“Helemaal bovenaan staat de zorgsector. Die is bezig om de oude papieren omgeving te digitaliseren, met alle veiligheidseisen die daar bij horen. Doktoren willen via hun eigen tablets en smartphones toegang hebben tot klantgegevens. De onderwijsmarkt staat op de tweede plaats. Je ziet vaak nog klassen van 30 leerlingen die drie computers tot hun beschikking hebben, terwijl je eigenlijk wil dat je elke leerling een op een digitaal kunt begeleiden.

Uit ervaring weten we dat de resultaten daardoor ook omhoog gaan. Inlichtingendiensten als de NSA kopen onze spullen ook, domweg omdat er op een thin client geen informatie staat. En retailers doen hetzelfde. Zij willen steeds meer gegevens over klanten vergaren, maar die uiteraard niet delen met anderen. We hebben onze systemen trouwens ook virusvrij gemaakt, iets wat maar weinig cloudleveranciers garanderen. Veiligheid is overigens maar een aspect. Veel van de IT-kosten van bedrijven hebben te maken met onderhoud en het energiegebruik. Een normale pc gebruikt 100 watt aan energie, een thin client maar 6,7 watt, omdat er geen zware software op draait.”

Kortom, na veertig jaar zijn we weer terug bij het aloude model van de mainframe.
“Met dat model was op zich helemaal niets mis, maar we zijn inmiddels technisch wel een stuk verder. Je hoort veel over het post pc-tijdperk, maar in feite is dit het multi-apparaat tijdperk. Jij als gebruiker bepaalt wanneer wat je wat wilt gebruiken. Je kunt een game nog steeds op een pc spelen, maar dat kan evenzeer op een tablet. Belangrijk is dat gebruikers hun gegevens op een vaste plek hebben staan en zij niet hoeven na te denken op welk apparaat ze ook maar weer dat ene document hebben achtergelaten. Daarnaast zijn we servers veel efficiënter gaan gebruiken dank zij virtualisatie (het gebruik van meerdere systemen op een server – red). Daardoor is het gebruik stukken goedkoper geworden. De visie die ik twintig jaar terug met Wyse had is nauwelijks veranderd. Het idee was en is om alle bezwaren die IT oorspronkelijk met zich meebracht, zoals dure hardware en ingewikkelde onderhoud, op te lossen. Daar zijn we een eind mee gekomen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond