-

Qua digitale ambities is Nederland geen gemiddeld land, maar er kan nog meer

Nederland staat wat digitalisering betreft in de top van de Europese Unie. Dat past ook in de digitale ambities die de Europese Commissie heeft gesteld. Toch is er nog meer mogelijk om te zorgen dat we het economische potentieel niet mislopen en klaar zijn voor de toekomst.

Nederland bevindt zich samen met landen zoals Zweden, Finland en Denemarken in de voorhoede van de Digital Decade: een thema waarmee de Europese Commissie de digitalisering van de Europese Unie een zetje wil geven. Aanleiding voor Amazon Web Services (AWS) om te laten kijken naar de huidige stand van zaken in belangrijke EU-landen. We hebben Public First, een onderzoeksbureau in Londen, onderzoek laten doen onder ruim zevenduizend organisaties, waarvan er 1.300 uit Nederland kwamen, en een vergelijkbaar aantal huishoudens.

Wat blijkt? Nederland loopt binnen Europa voorop met een goede infrastructuur, een aanzienlijk deel van de bevolking beschikt over digitale basisvaardigheden (zowel als consument en werknemer) en veel bedrijven zijn reeds actief met cloud computing, big data en kunstmatige intelligentie. Maar er is een mogelijkheid om nog €179 miljard aan economische waarde te kunnen binnenhalen als Nederland een stap verder zet in deze digitale ambities. Het fundament is aanwezig voor digitale doorontwikkeling.

Inspanningen opvoeren

Vanuit de Digital Decade spoort de Europese Commissie het bedrijfsleven in de volle breedte aan om een tandje bij te zetten.

48% van de Nederlandse bedrijven gebruikt op dit moment de cloud. Hier kunnen we zeker nog aan terrein winnen om ervoor te zorgen dat nieuwe innovaties mogelijk zijn voor iedereen. Dat gaat ervoor zorgen dat we uiteindelijk de €179 miljard aan economische waarde kunnen opleveren.

Wat je als ondernemer kunt doen, hangt uiteraard af van de sector en het ecosysteem waarin je actief bent. In Nederland hebben we toegang tot technologie. Als je op dit moment nog niet beschikt over de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als ondernemer, dan kun je op zoek gaan naar partners die je hierbij kunnen ondersteunen. Dat doen we ook in het vorig jaar geopende AWS Cloud Lab in CupolaXS te Haarlem: cases behandelen en hulp aanbieden waar ondernemers inspiratie aan.

Door gegevens en workloads naar de cloud te verplaatsen, maak je de informatieverwerking van je bedrijf schaalbaar, flexibel en betaalbaar. De ontwikkeling van nieuwe toepassingen en diensten gaat bovendien sneller. Het is eenvoudiger om grote hoeveelheden data te verzamelen en analyseren, of met kunstmatige intelligentie te experimenteren. Dat klinkt misschien abstract. Maar als je naar de koplopers in de eigen branche kijkt, snap je beter wat we bedoelen.

Duurzaam fabriceren

Een concreet voorbeeld in de agrarische sfeer is de Nederlandse onderneming Growy die experimenteert met verticale teelt. Bij Growy worden alle gewassen binnen geteeld, licht en temperatuur worden kunstmatig bestuurd. Het hele proces van telen en oogsten is geautomatiseerd en wordt aangestuurd vanuit de cloud van AWS. Dat resulteert in het laten groeien van gewassen met minder oppervlakte en minder voedingsstoffen. De automatisering en digitale transformatie die nu plaatsvinden in onder andere deze industrie, dragen ook bij aan de verlaging van CO2-uitstoot. Het draait niet alleen om kostenverlaging en groei, want digitalisering kan ook ingezet worden om duurzamer te fabriceren.

Kijken we naar de mediawereld dan is bijvoorbeeld de opkomst van het Nederlandse digital-first marketing- en reclamebedrijf Media.Monks ondenkbaar zonder hulp van de cloud. In de afgelopen twee jaar heeft Media.Monks een team van experts uit de omroepwereld samengesteld die nu een wereldwijd AWS-native uitzend- en productieteam vormen. AWS lostte twee van hun grootste uitdagingen op doordat ze een verspreid team zijn en een hoge mate van redundancy nodig hebben voor live-uitzendingen. In elke live-productie kunnen dingen fout gaan en je moet de mogelijkheid hebben om naar believen op te schalen en redundancies te verminderen. Hun wereldwijde team onderzoekt daarnaast ook hoe kunstmatige-intelligentie-oplossingen van AWS kunnen helpen om de workflow voor live VR-uitzendingen te verbeteren, of het nu gaat om het verbeteren van ondertiteling of het overwegen van verschillende benaderingen om beeldvorming te bieden.

Een mooie Nederlandse case zijn de winkels van Appeltje-Eitje. Dat is een automatiek met versproducten: groenten, fruit, eieren en zuivel. De formule is opgezet door twee boeren uit de Betuwe, maar ze beschikken inmiddels al over vijf onbemande verkooppunten die allemaal aangestuurd worden vanuit een cloud-based platform. Het is een prachtig voorbeeld van durven digitaliseren in de detailhandel.

Werknemers met goede vaardigheden

Wil Nederland voldoende digitale durfkracht opwekken, dan hebben we wel de juiste mensen nodig. Vergeleken met andere Europese landen hebben we hier veel basisvaardigheden om van het internet gebruik te maken, zoals zoeken, winkelen, mailen en sociale media benutten. Maar die vaardigheden zijn voor verbetering vatbaar, zegt meer dan de helft van alle deelnemers. Mensen vinden blijkbaar dat ze meer kunnen doen, meer willen leren. Dat is prima, want als er genoeg mensen zijn met basisvaardigheden wordt het makkelijker om ook de toename van professionele vaardigheden te stimuleren.

Er is in Europa een sterke behoefte aan goed opgeleide professionals. We hebben daarom als AWS besloten om vóór 2025 wereldwijd 29 miljoen mensen gratis te trainen in cloud-vaardigheden. In de Benelux realiseren we dit door meer dan 20 expresse-trainingen in fundamentele cloud-vaardigheden – voor zowel zakelijke als technische mensen – binnen onze trainingshub aan te bieden. Daarnaast gaan we met een partner het land in om klassen te trainen, gewoon op locatie.

Alleen op die manier kunnen we de nodige stappen zetten om als Nederland de digitale ambities van de Europese Commissie te behalen.

Over de auteur: Angelina Best van Kampen is Head of Commercial, Nordics, Baltics & Benelux bij Amazon Web Services.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond