-

Seattle wordt de achtertuin van Silicon Valley

Heel veel Amerikaanse steden, van Austin tot Boston, claimden afgelopen decennia de titel tweede Silicon Valley, maar het heeft er alle schijn van dat Seattle deze positie nu definitief mag opeisen. De stad aan de westkust, net onder de grens met Canada, is een walhalla voor programmeurs.

Het gerucht gaat dat Bill Gates zijn bedrijfje Microsoft naar Seattle verhuisde omdat het daar altijd regent. Zijn programmeurs werden zo niet verleid om in de zon te gaan bakken. Weliswaar komt het klimaat van de stad – op twee uur vliegen van Silicon Valley – meer overeen met die van Nederland, maar met die regen valt het wel mee.

Microsoft is er nog altijd de grootste werkgever, al blijft Amazon niet veel achter. Toch had Seattle al die jaren geen al te grote aantrekkingskracht op techbedrijven. Die vestigden zich toch liever in Silicon Valley, dicht bij het durfkapitaal. En dat terwijl Seattle het allemaal heeft, zoals een grote universiteit die programmeurs opleidt.

In de loop der jaren is er echter veel veranderd. Bedrijven als Expedia, Zillow, Tableau, PopGap Games en Bluekai vestigden zich in Seattle, maar de laatste tijd trekt het ene grote Silicon Valley-bedrijf na het andere naar de stad. Vooral om er programmeurs aan het werk te zetten. Google heeft er inmiddels twee kantoren, een in Seattle zelf, de andere in het nabij gelegen Kirkland.

En inmiddels hebben ook Facebook, Apple, Twitter, Salesforce, eBay, Dropbox, Uber, SpaceX, Taser, Palantir, Groupon, Hulu, Electronic Arts, Yahoo! en Pivotal Labs de stad ontdekt. Alibaba wil er zelfs zijn Amerikaanse hoofdkantoor vestigen, weet TechCrunch.

Al deze bedrijven zijn van plan om de komende jaren duizenden programmeurs aan te trekken. En dat is niet omdat ze in Seattle minder verdienen, maar omdat er te weinig gekwalificeerde programmeurs in Silicon Valley zijn. Die heeft Seattle dus wel, grotendeels dankzij Microsoft en de opleidingen aan The University of Washington. Het gebied telt nu al meer software ontwikkelaars dan enige andere Amerikaanse staat (Californië uitgezonderd).

De ontwikkelaars missen weliswaar de koperen knoerd die in Silicon Valley continu aan de hemel staat, maar wonen in en rond Seattle is nog steeds betaalbaar. Zo zijn er meer voordelen. Seattle bevindt zich in dezelfde tijdzone als San Francisco, zodat vergaderingen per webcam of telefoon makkelijker te plannen zijn, en anders is er altijd nog de luchtbrug die Alaska Airlines voor de nerdbirds heeft opgezet.

Of Seattle ook echt de achtertuin van Silicon Valley wordt, zal nog moeten blijken. Het is niet ondenkbaar dat over enkele jaren de grote techbedrijven hun hoofd- en marketingkantoren in Silicon Valley behouden, maar voor software- en hardware ontwikkeling steeds meer uitwijken naar Seattle of het tussengelegen Portland, beter bekend als Silicon Forest.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond