-

Video: Hoe houd je een winkelstraat aantrekkelijk?

Door bevolkingsafname en online shoppen nemen bezoekersaantallen van winkels in binnensteden af en neemt leegstand van panden toe. Wat kunnen gemeenten, vastgoedeigenaren en ondernemers doen om winkelstraten aantrekkelijk te maken? Ogenschijnlijk onbelangrijke inrichtingselementen van de straat blijken een grote rol te spelen, blijkt uit onderzoek van HU-studenten en ruimteontwerp- en adviesbureau Ruimteverhaal.

Winkelstraten worden vaak met elkaar vergeleken op basis van bezoekersaantallen. Maar het aantal passanten is niet de enige indicator voor succes. In een succesvolle winkelstraat zijn die bezoekers niet alleen passanten, maar kijken ze naar etalages, bezoeken zij de winkels en geven zij in die winkels geld uit.

Zelfs straten die op het eerste gezicht veel op elkaar lijken, blijken daarin heel verschillend te presteren. HU-studenten Built Environment onderzochten de Langestraat in Amersfoort en de Steenweg in Utrecht in opdracht van RuimteVerhaal. Beide straten zijn gesitueerd in een historische binnenstad, een groot deel van de bezoekers is ‘funshopper’ en de straten zijn vergelijkbaar in breedte. Maar op de Amersfoortse Langestraat bleken mensen veel meer activiteiten te ondernemen dan op de Utrechtse Steenweg. Ze stonden vaker stil, keken bij meer etalages naar binnen en bezochten veel winkels.

Foto Pixabay

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond