-

Vijf manieren waarop COVID-19 de platformeconomie verandert

Door de uitbraak van COVID-19 en de verregaande overheidsmaatregelen zijn zowel bedrijven als consumenten op zoek naar andere manieren om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Van een digitale vrijmarkt tijdens Koningsdag tot een run op de thuisbezorgslots bij supermarkten. Daarnaast zijn er ook allerlei nieuwe initiatieven die met behulp van technologie partijen bij elkaar brengen om  lokale leveranciers te ondersteunen of kwetsbare groepen te helpen.

De coronacrisis verandert het speelveld. Zowel voor bedrijven die een platform gebruiken als intermediair tussen consument en aanbieder (denk aan Airbnb of Uber) als overkoepelende platformen waarop organisaties gezamenlijk producten of diensten verkopen. Er zijn vijf opvallende ontwikkelingen die zorgen voor een veranderde platformeconomie.

Integratie van ‘no contact’-regels

De overheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan zijn duidelijk: blijf zoveel mogelijk binnen en houd 1,5 meter afstand van anderen. Ook platformen moeten deze regel integreren. 

Door de aard van de dienstverlening zal de ene organisatie hier meer moeite mee hebben dan de andere. Zo is het voor een chauffeur van Uber een stuk lastiger om afstand te bewaren tijdens een taxirit, dan voor een koerier van Thuisbezorgd die de bestelling op de stoep of in het portaal achterlaat. En zo zijn er nog meer voorbeelden. PostNL laat bezorgers zelf de bestellingen aftekenen en bij een boeking via Natuurhuisje.nl kan een potentiële huurder voor de optie ‘geen contact met de verhuurder’ kiezen. 

Verzenden integraal geregeld 

Volgens PostNL is er sprake van een ‘online explosie’. De post- en pakketdienst heeft de capaciteit met veertig procent opgeschroefd, omdat webwinkels een groei doormaken van 30 tot soms wel 800 procent. Er wordt niet alleen meer gekocht bij de bekende e-commerce partijen, maar ook lokale ondernemers slijten hun producten online. Vaak zijn deze webwinkels (nog) niet voldoende ingericht om aan de grotere en plotselinge klantvraag te kunnen voldoen. Eén van de zaken die vaak niet al te best is geregeld, is de verzending van de spullen. Een platform zoals Marktplaats heeft al langere tijd een shipping-integratie, waarbij een verkoper een pakket inclusief track & trace verzendlabel eenvoudig verzendklaar kan maken via Marktplaats-berichten. Door de toenemende klantvraag en de krappe capaciteit bij de grote logistieke dienstverleners, zoals PostNL, komt er ook ruimte voor nieuwe platformen. Goede voorbeelden hiervan zijn koeriersplatform Brenger en ishipit voor bezorgklussen in de buurt.

Snel nieuwe platformen opzetten

Door de corona-crisis worden een aantal sectoren hard geraakt. Allerlei initiatieven om getroffen ondernemers, van groentetelers tot kroegbazen, te ondersteunen, schieten als paddenstoelen uit de grond. In veel plaatsen bundelen lokale producenten hun krachten nu ze hun producten niet kwijt kunnen aan restaurants en andere horecagelegenheden, en verkopen ze ‘support your locals’-boxen. Maar er zijn ook tal van hulpverleningsprojecten om bijvoorbeeld zorgmedewerkers of ouderen te ondersteunen. Zo brengt Petbnb hondenbezitters in contact met hondenoppassers. Nu biedt het platform de service gratis aan voor ouderen die niet naar buiten durven of zorgverleners die nu tijd te kort komen om een flinke wandeling te maken met hun trouwe viervoeter. De snelheid waarmee deze initiatieven worden opgezet, vliegensvlug producten aan de man worden gebracht, geleverd en betaald, zijn een direct gevolg van slimme ondernemersgeest tijdens de huidige lockdown.  

Streaming-diensten ook ingezet in bestaande sectoren 

Niet alleen nieuwe initiatieven komen van de grond, ook in bestaande sectoren wordt de dienstverlening opnieuw uitgevonden. Neem als voorbeeld een notariskantoor dat nu ‘video as a service’ introduceert om cliënten op afstand van advies te kunnen voorzien. Aanbieders van deze diensten, zoals Zoom, 24sessions en Teams krijgen nu een gigaboost, maar zullen niet helemaal van het toneel verdwijnen na de crisis omdat organisaties blijvende veranderingen hebben doorgevoerd. Ondernemers zijn door COVID-19 verplicht om anders naar hun klantcontactmomenten te kijken en consumenten zijn bereid mee te gaan in innovatieve manieren om toch een dienst af te kunnen nemen. 

Of een muziekleraar die niet langer aan huis gitaarles komt geven, maar dit via een streaming-dienst aanbiedt. Dit is overigens niet helemaal nieuw, want er bestaan al platforms waar succesvol via streamingdiensten content wordt aangeboden tegen betaling. Een gitaarles kun je bijvoorbeeld afnemen via udemy.com.  

Cashless is het nieuwe normaal 

Met cash geld kun je op steeds minder plekken terecht. Niet zo gek natuurlijk, want de WHO waarschuwde al dat cash geld een verspreider van het virus zou kunnen zijn. Bovendien is het gemakkelijker om afstand te houden met een pinbetaling of een online betaalverzoek. Voor platformen is het goed om te kijken of er binnen de processen nog sprake is van de uitwisseling van cash geld of betalingen via een factuur. Bij factuurbetalingen is er veel minder zekerheid of de betaling ook daadwerkelijk gedaan zal worden. 

Neem de gitaarleraar, die zijn lessen nu online aanbiedt, die kan heel goed functioneren in de ‘cashless maatschappij’. Een leerling volgt een videoles via een streamingdienst. Voor deze les is vooraf een financiële vergoeding afgesproken. Eventueel is deze les betaald in escrow, die pas wordt vrijgegeven nadat de online les is afgelopen en de leerling dit accepteert, bijvoorbeeld door het geven van een duimpje (‘thumbs up to release funds’).  

Blijvende impact

Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar waarschijnlijk zullen een aantal van de genoemde veranderingen een blijvende impact hebben. Ook na versoepeling van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Over de auteur: Richard Straver is oprichter van Online Payment Platform.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond