-

Vinden én behouden personeel creatieve teams blijkt lastig

Bedrijven hebben moeite om de juiste mensen aan te trekken voor creatieve teams. Die samenwerkingsverbanden van onder meer designers spelen binnen bedrijven een steeds grotere rol, maar het blijkt lastig daarvoor geschikte personen te vinden én te behouden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Aquent onder 119 bedrijven uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. Iets meer dan de helft van de ondervraagden – leidinggevenden in disciplines als design en webontwikkeling – geven aan dat zij op dit moment niet de juiste mensen kunnen vinden.  Van de bedrijven die een positie niet kunnen invullen, zegt 49 procent dat dit vaardigheden het probleem vormen. Negen van de tien keer zijn het de softskills – persoonlijke eigenschappen en bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden – die maken of er sprake is van een match. In Nederland wordt met name gekeken naar communicatieve vaardigheden, in Engeland spreekt men eerder van teamgeest.

Als oplossing geeft het onderzoekende bedrijf mee kandidaten in een veel eerder stadium van de sollicitatieprocedure in contact te brengen met managers en senior teamleden. In een eerder interview werd dit probleem eveneens kort aangestipt. Het zou veel meer moeten draaien om begrip van ervaring en hoe iemand werkt. ‘Focus in de beoordeling op de uitgang van een project en impact van iemands gekozen oplossing.’

Na vinden komt behouden

Het vinden van mensen blijkt overigens niet de enige uitdaging. Eén op de acht geeft toe moeite te hebben om personeel aan boord te houden. Kort na de werving staan al weer tal van (tech)bedrijven te trappelen om talentvolle designers in te lijven. Hoe ziet het leven van een designer eruit en wat hen in professioneel opzicht dan gelukkig? Op die vraag heeft Invision, het bedrijf achter de gelijknamige designapp, geprobeerd een antwoord te vinden.

Uit een onderzoek onder 1650 designers uit 65 landen, blijkt dat designers gemiddeld drie uur meer werken dan de standaard veertig uur in de week. Wel blijken er regionaal grote verschillen te bestaan. Zo werken ontwerpers in Miami (Florida, VS) ruim vijftig uur per week, maar ligt dat aantal uren in Portland (Oregon, VS) met 39 een stuk lager. Voor Europa geldt hetzelfde. In Schotland werkt men er gemiddeld 38 uur, in Oekraïne elf meer. Van alle designers die overwerken, krijgt slechts negen procent de extra uren uitbetaald.

Het aantal arbeidsuren, vrije dagen of extraatjes blijken echter niet zwaar te wegen. Wil je als bedrijf creatieve geesten aantrekken of juist behouden, dan is er één belangrijk aandachtspunt: professionele groei of de communicatie ervan. In de overweging ergens te blijven werken of juist over te stappen gaat het hoofdzakelijk over het zetten van stappen, de kwaliteit van het werk en de balans met het persoonlijke leven. Ver onderaan het lijstje bungelt het opgebouwde pensioen.

pdr-happy-3

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond