-

Website redesign mét behoud van SEO in tien stappen

Er komt een dag dat je website eraan moet geloven: een migratie naar een nieuw CMS of een redesign. Een waardevolle, maar tijdrovende klus waar verschillende disciplines bij betrokken zijn. Met deze tien stappen zorg je in het proces van een redesign dat je search engine optimization (SEO) niet uit het oog verliest.

Waarom is SEO zo belangrijk bij een redesign?

Organisch verkeer is voor de meeste websites de primaire bron van bezoekers. Je hebt veel tijd en energie gestoken in het optimaliseren hiervoor. Het kost maanden of soms jaren om goede rankings en veel organisch verkeer op te bouwen. Je wilt dat dus graag behouden, ook wanneer je een bestaande website gaat migreren. Anders is het mogelijk dat een groot deel van je opgebouwde rankings en het zoekverkeer in rook opgaan. Dat voorkom je door je bezig te houden met SEO tijdens het proces van het redesign, van begin tot eind. Realiseer je eerst dat deze stappen het meest effectief zijn als je vanaf het begin rekening houdt met SEO. Een redesign is dan ook het perfecte moment om een SEO-strategie te bepalen of te beoordelen. Welke bestemmingspagina’s hebben de meeste waarde? Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden? Als je dit pas bedenkt ná het ontwerpen van een website of schrijven van content, dan ben je al te laat. Gelukkig lees je nu dit artikel. Go!

1. Bepaal landingspagina’s uit organisch verkeer

Analyseer voorafgaand aan een redesign of migratie altijd je bestaande website. Dit begint met de belangrijkste landingspagina’s. Het rapport ‘Organische bestemmingspagina’s’ in Google Analytics geeft veel inzichten, bijvoorbeeld in welke pagina’s het meeste verkeer genereren en tot conversies leiden. Deze pagina’s geef je een hoge prioriteit. Zorg er hoe dan ook voor dat de meest waardevolle pagina’s worden gemigreerd of geredirect en niet worden verwijderd tijdens een migratie.

2. Bepaal zoekwoorden en huidige rankings

De algoritmes van Google worden slimmer en kijken naar talloze factoren, zoals laadsnelheden, mobiele vriendelijkheid en backlinks. Toch blijft het een tekstgeoriënteerde zoekmachine. Daarom zijn zoekwoorden nog steeds van groot belang bij het vindbaar maken van een website. Maak vóór de migratie een lijst van zoekwoorden waar je momenteel op rankt. Focus op zoekwoorden die veel verkeer genereren, converteren en al goed ranken. Deze zoekwoorden krijgen namelijk een hoge prioriteit in het redesign. 

Om te zien op welke zoekwoorden je nu rankt zijn er verschillende opties. Allereerst kun je gebruikmaken van Google Search Console. Dit is gratis en geeft naast de huidige rankings van je gebruikte keywords en gerelateerde pagina’s nog veel meer informatie over je website, zoals welke pagina’s momenteel geïndexeerd worden door Google. Andere goede tools voor het bepalen van rankings zijn Moz Rank Checker en SE Ranking. Persoonlijk gebruik ik graag de rank tracker van Ahrefs en het organische zoekwoordenrapport. De interface is gebruiksvriendelijk en de rankings zijn accuraat. De rankings worden weergeven op een tijdlijn, waardoor je ze na de migratie goed in de gaten kunt houden.

Je zult ook met zoekwoorden te maken hebben die niet goed presteren maar wel potentie hebben, bijvoorbeeld omdat ze een hoog zoekvolume hebben of heel relevant zijn in relatie tot je content. Dit zijn ideale kandidaten voor optimalisatie tijdens een migratie. 

Naast het prioriteren van de huidige zoekwoorden is een redesign ook de perfecte kans om nieuwe zoektermen te vinden. Dit kan onder andere via Google Keyword Planner. Hier vul je je huidige zoektermen in, waarop de tool suggesties geeft voor gerelateerde woorden en bijbehorende zoekvolumes.

Ranking-grafiek van pagina met het zoekwoord “vakantiehuis normandie” in Ahrefs

Het featured snippet-dilemma

Kijk niet alleen naar de rankings van je zoekwoorden, maar test voor belangrijke termen ook de zoekresultaten die daarvoor tevoorschijn komen. Het kan namelijk zijn dat tussen de zoekresultaten een heleboel ‘featured snippets’ staan. Google probeert hiermee steeds vaker direct in de zoekresultaten antwoord te geven op bepaalde zoekopdrachten. 

Hoe meer van dit soort snippets er op zo’n pagina staan, hoe minder snel gebruikers doorklikken naar een van de organische resultaten; de informatie die zij zoeken wordt immers al door Google zelf weergegeven. Dit worden ook wel ‘zero-click searches’ genoemd en deze komen vooral op mobiel steeds vaker voor. Het betekent overigens niet dat je zoekopdrachten met zulke zoekresultaten compleet moet vermijden. Afhankelijk van je doelen kan het verstandiger zijn om je te richten op zoektermen waar minder of geen van dit soort answer snippets tevoorschijn komen.

Desondanks is het mogelijk om op termijn je eigen content te laten weergeven in featured snippets. Hiervoor moet je wel heel goed kunnen raden wat de intentie achter een bepaalde zoekterm is. Als jij deze intentie het beste weet te matchen met je content die geoptimaliseerd is voor featured snippets, door o.a gebruik te maken van structured data, bestaat er een kans dat je content in een van deze featured snippets wordt weergeven. Dit geldt overigens niet voor alle featured snippets. Voor bepaalde featured snippets gebruikt Google namelijk vaste databases zoals Wikipedia, en soms zelfs zijn eigen informatie of widgets. Door een recente update is de keuze om wel of niet te optimaliseren voor featured snippets nog lastiger geworden. Als je voorheen een featured snippet bezat, werd het organische resultaat waar de informatie vandaan komt ook op de eerste pagina van de zoekresultaten weergegeven. Sinds kort is dit niet meer het geval. Maak hier dus een keuze afhankelijk van de doelen van je website. Wil je je site beter laten weergeven in de zoekresultaten op deze bepaalde zoekopdrachten? Of heb je liever meer organisch verkeer?

Deze screenshots laten zien hoe sommige zoekopdrachten worden overheerst door verschillende soorten snippets.

3. Analyseer en beoordeel inkomende links

Inkomende links (ook wel backlinks genoemd) zijn nodig om je pagina’s populairder te maken. Pagina’s met veel kwalitatieve backlinks hebben meer autoriteit in de zoekresultaten. Door het veranderen van je sitestructuur loop je het risico om backlinks te verliezen. Door een backlink-analyse uit te voeren kun je je huidige linkprofiel beter begrijpen. Breng de pagina’s waar andere websites naar linken in kaart en zorg dat die pagina’s worden gemigreerd of geredirect. Gebruik hiervoor een tool als Link Explorer van Moz of Ahref’s Site Explorer.

Niet alle links zijn overigens evenveel waard. De kwaliteit en relevantie van backlinks zijn inmiddels belangrijker dan de kwantiteit. Niet-betrouwbare links doen meer kwaad dan goed. Een redesign of migratie is daarom het perfecte moment om backlinks te analyseren en de slechte links te verwijderen. Bij slechte sites kun je denken aan spam-websites, websites die linken naar talloze, vaak ongerelateerde websites met het doel om je SEO negatief te beïnvloeden. Maar ook websites die slecht aansluiten op het onderwerp van je website zoals 18+-websites of oude http-websites.

Hou er wel rekening mee dat bij een migratie de waarde die deze inkomende links aan pagina’s geven na een migratie of redirect vrijwel altijd minder is dan als deze link direct naar de pagina verwijst. Zijn bepaalde inkomende links heel belangrijk voor je website, dan kun je proberen om contact op te nemen met de beheerders van die websites om de oude link te laten vervangen door de nieuwe en zo de maximale linkwaarde te herstellen. Bij een hele grote website met veel inkomende links is dit een bijna onmogelijke taak, dus kijk dan goed naar welke links het meest waardevol zijn.

Een backlink-overzicht zoals te zien is in Ahrefs

4. Crawl je huidige website

Bij een redesign of migratie verandert vaak de URL-structuur. Probeer bij voorkeur de URL-structuur te behouden, maar áls de URL’s veranderen is het van groot belang om zoekmachines te wijzen op deze verandering. Als je dat niet doet vervallen opgebouwde rankings. Het begrijpen van de huidige structuur is daarom cruciaal. Gebruik een tool als Screaming Frog SEO Spider om de huidige URL-structuur te inventariseren. Dit vormt een basiselement van je redirect-plan.

De Screaming Frog-software is een must voor het inventariseren van je huidige website en kan veel SEO-problemen helpen identificeren.

5. Creëer een 301 redirect-plan en update je interne links

Vanuit SEO-oogpunt zijn redirects het hart van een migratie. Redirects sturen gebruikers naar nieuwe pagina’s en vertellen zoekmachines de nieuwe pagina’s te indexeren in plaats van de oude. Dit is essentieel voor het overdragen van opgebouwde rankings. Voor grotere websites kan dit een hoop tijd kosten, maar als redirects niet worden uitgevoerd zal Google geen waarde aan de nieuwe pagina’s toekennen. Dat resulteert in veel gevallen in een verlies van rankings en verkeer. Het is de investering dus waard.

Om het overzicht te behouden kun je een spreadsheet gebruiken. Maak twee kolommen en plaats de oude en nieuwe URL’s naast elkaar. Op deze manier weet je tijdens het redirecten precies naar welk adres de oude URL verplaatst is. Je oude URL’s kun je met behulp van Screaming Frog inventariseren en heel gemakkelijk exporteren naar een spreadsheet.

Vergeet niet om ook je interne links te updaten. Deze oude interne links worden inderdaad ook geredirect, maar zoals beschreven in stap drie, kun je dan weer pagerank (of linkwaarde) kwijtraken. Het is dus beter om direct naar de nieuwe pagina’s te linken in plaats van dat dit via een redirect gebeurt. Redirects kunnen daarnaast zorgen voor een daling van de snelheid van je website omdat elke redirect de website toch net iets langzamer maakt voor gebruikers.

6. Stel zelfverwijzende canonicals in

Een canonical is een HTML-element dat hoofdzakelijk bestaat om duplicate content te voorkomen. Een canonical geeft aan zoekmachines door welke van op elkaar lijkende pagina’s het origineel is. Dit helpt zoekmachines met het indexeren van de juiste pagina’s. Zorg ervoor dat op de nieuwe website de canonicals goed ingesteld zijn en verwijzen naar de pagina’s van de nieuwe website en niet de oude. Zet hierbij de hulp van een developer in als het gaat om grotere websites. Als de canonicals nog naar de oude website verwijzen, kan het zijn dat de nieuwe website niet geïndexeerd wordt.

Om dit helemaal te voorkomen is het aan te raden om zelfverwijzende canonicals in te stellen op alle pagina’s van de nieuwe website. Hiermee vertel je namelijk aan Google dat dit de enige versies van die pagina’s zijn. Dit in combinatie met de redirects vertelt Google wat de nieuwe locatie is van de oude website. Duplicate content is overigens altijd negatief. Daarom is het sowieso verstandig om over de hele website zelfverwijzende canonicals toe te voegen, ook als er geen sprake is van een sitemigratie. Het geeft Google een duidelijk signaal welke pagina’s de originele zijn en voorkomt problemen met duplicate content. Bij per ongeluk gecreëerde duplicate content verwijzen de URL-parameters dan naar de originele pagina.

7. Verplaats belangrijke content

Op een nieuwe website komen vaak andere teksten, of bestaande teksten worden geredigeerd. Zoals eerder genoemd zijn de algoritmes van Google erg tekst-georiënteerd en zijn bestaande rankings gebaseerd op de content die er nu staat. Je weet inmiddels welke bestemmingspagina’s en zoekwoorden voor de meeste waarde zorgen. Wees daarom terughoudend in het volledig herschrijven of verwijderen van content waarop veel bezoekers de website binnenkomen, of waar veel andere websites naartoe linken.

8. On-page optimalisatie

Screaming Frog SEO Spider geeft ook inzicht in potentiële on-page verbeterpunten. Zo beoordeel je elementen als paginatitels, meta descriptions, ALT-teksten en headings. Identificeer duplicate content en gebroken links, maar ook huidige redirects. Deze punten corrigeer je tijdens de herinrichting.

Om je vindbaarheid te vergroten is het van belang dat je sterke content schrijft. Dit kan eventueel samen met een copywriter. Let daarbij ook op belangrijke zoekwoorden die nog ontbreken of niet genoeg presteren. Dit doe je door aan elke pagina een zoekwoord toe te wijzen. Kies voor iedere pagina een hoofdzoekwoord en verwerk deze op de belangrijkste posities. Dat zijn de paginatitel, meta description, headers en natuurlijk de tekst zelf. Er zijn ook tools die het optimaliseren van posts en pagina’s makkelijker maken. Voor een WordPress-website is er bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin. Deze plugin toont een venster voor het optimaliseren van onder andere page titles en meta descriptions.

Zorg er wel voor dat het gebruik van zoekwoorden natuurlijk overkomt. Je schrijft immers altijd voor de gebruiker, niet voor de zoekmachine. Ook Google wil zo goed mogelijke resultaten aan gebruikers laten zien. Content die bezoekers verder helpt, zal dus ook door Google goed beoordeeld worden. Focus je te veel op SEO-aspecten in de copy, dan gaat dit ten koste van de kwaliteit van de content. Het is dus belangrijk om daar een goede balans in te vinden. ‘Keyword stuffing’ (overmatig gebruik van een zoekwoord op een pagina) wordt door Google zelfs bestraft, wat ervoor kan zorgen dat je slecht of helemaal niet meer rankt. In dit artikel vertelt copywriter Nina Vossen je meer over hoe je content voldoet aan de richtlijnen van Google zodat het goed vindbaar is.

9. Creëer een aantrekkelijke 404-pagina (page not found)

Het is meestal onmogelijk om alle 404-fouten na een migratie op te lossen. Vergeet daarom niet om een aangepaste 404-pagina te maken die gebruikt kan worden om naar andere gedeeltes van de website te navigeren. Maak bezoekers duidelijk dat de gezochte pagina niet langer bestaat en verwijs naar een alternatief. Stimuleer hierbij altijd een vervolgactie, door bijvoorbeeld veelbezochte pagina’s te tonen, het hoofdmenu te herhalen en/of de zoekfunctie aan te bieden.

10. Voor livegang testen, na livegang meten en monitoren

Livegang is een belangrijk moment. Maar voordat de website live gaat is het cruciaal om eerst alles te testen op een test-server. Hier kun je alvast kijken of bijvoorbeeld de redirects goed gaan. Daarnaast kun je de testomgeving crawlen om te kijken of er eventueel nieuwe problemen zijn opgedoken tijdens het redesign die voor livegang opgelost moeten worden, zoals canonicals die verkeerd staan of pagina’s die niet werken door een verkeerde redirect. 

Hou na de livegang de web analytics goed in de gaten. Gebruik Google Analytics en Google Search Console voor het vinden van verkeersdalingen of een ongewone stijging in niet-gevonden pagina’s. Controleer met een rank checker zoals genoemd in stap twee of zoekwoorden in ranking dalen. Refereer tijdens het monitoren naar de gegevens uit stap één, het organische verkeer voor de migratie. Op basis van deze gegevens weet je precies of de migratie succesvol is of dat je moet ingrijpen. Als het verkeer na de migratie gelijk blijft of omhoog gaat dan is de migratie goed verlopen. Mocht het verkeer dalen, dan kan het zijn dat er toch iets fout is gegaan tijdens de migratie.

Aan de slag

Met een goede planning en de juiste voorzorgsmaatregelen kun je een verkeersdaling of een verschil in ranking na een migratie voorkomen. Daar gaan deze 10 stappen je bij helpen. Werk je verder aan het verbeteren van je SEO-strategie en de website in het algemeen, dan kan er zelfs redelijk snel een groei in verkeer ontstaan. Voorkom dus dat je opgebouwde rankings in rook opgaan en profiteer van een nieuwe website.

Over de auteur: Kostas Piludis is SEO Consultant bij Hoppinger.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond