-

Youri Doeleman (Antler): ‘We nemen investeerders mee in onze logica om meer op executiekracht te beoordelen’

Van de big bang in de kosmos naar het levenslicht van nieuwe startups; Youri Doeleman heeft duidelijk interesse in de start van nieuwe dingen. Hij is partner bij startup generator Antler in Nederland. “Wij vonden dat het Nederlandse startup-ecosysteem nog niet de volle potentie benutte.”

Na een studie kosmologie in Japan en een carrière als strategy consultant bij McKinsey in verschillende landen, werd Youri door voormalig collega’s gevraagd om Antler Nederland op te zetten. Antler is een internationale organisatie die talentvolle founders bij elkaar brengt en ze helpt in het proces om succesvolle startups op te zetten. 

Rijp voor een nieuw model

“Voor Nederland was zo rond 2018/2019 de tijd meer dan rijp voor een model als dat van Antler. Er was in de jaren ervoor veel gebeurd in het Nederlandse startup-ecosysteem, qua initiatieven en nieuwe fondsen, maar dan met name in de scale-up fase. Wij vonden dat de potentie die Nederland als startup-land heeft nog niet volledig werd benut, gezien alle beschikbare kennis en talent. Er was behoefte aan een nieuw model om meer impact mee te creëren. Toen de founders mij in 2018 vroegen om Antler ook in Nederland op te zetten, had ik daar wel oren naar!” 

Wil je Youri horen vertellen over het bouwen van startups en de kansen voor Nederlandse investeerders? Beluister de At The Money podcast-aflevering met Youri Doeleman en Thomas Mensink (43 min). Dat kan hieronder via SoundCloud, maar ook via andere podcasts-apps zoals Spotify en Apple Podcasts.

At The Money podcast · #19 Youri Doeleman (Antler) – ‘We nemen VCs mee in onze logica om op executiekracht te beoordelen’
Puur talent

Antler vult een gat in het Nederlandse ecosysteem. Youri: “Ons land kent verschillende initiatieven om ondernemers te ondersteunen in allerlei stadia. Nuttige ondersteuning, zowel financieel als inhoudelijk als netwerk-technisch. Maar al deze partijen hebben één uitdaging gemeen: het vinden van reeds bestaande goede teams met sterke proposities, die al enigszins op weg zijn. Iedereen vist in feite uit dezelfde vijver.”

Antler zit juist vóór al die partijen. “We beginnen bij puur talent. Mensen met tien tot vijftien jaar werkervaring en verschillende skillsets. We brengen deze mensen bij elkaar, bouwen samen teams, scherpen proposities aan. Zo maken we heel effectief een nieuwe pijplijn van bedrijven die goed worden opgezet. En daar plukt het hele ecosysteem de vruchten van.” 

Executiekracht en chemistry

“Wat me opvalt, is dat juist ook de meer ervaren ondernemers inspringen op onze propositie. Je zou verwachten dat juiste deze mensen het zelf wel regelen. Niet dus. Dat komt vooral doordat de meeste mensen in hun netwerk teveel op ze lijken. Ze hebben hetzelfde profiel, zijn niet complementair, of de timing om (weer) samen een nieuw bedrijf te starten komt niet uit. Wij brengen mensen met verschillende achtergronden en met complementaire skills samen. Dat is wat ons betreft een van de succesfactoren voor een onderneming. Daarnaast is de ‘spark’ tussen founders van essentieel belang. En vlak vooral ook executiekracht niet uit als factor voor succes.”

“Te weinig tractie”

Antler is sterk internationaal georiënteerd, met vestigingen over de hele wereld. Maar Antler is geen one-size-fits-all formule. “Ook Nederland vraagt om een unieke aanpak,” vertelt Youri. Door het startup-visum kunnen je bijvoorbeeld kiezen waar vandaan je talent wil halen. Dat is super.”

Het zwakke punt van het Nederlandse startup-ecosysteem is echter het vinden van financiering in een vroege fase. “Veel investeerders zoeken naar traditionele metrics voor tractie zoals omzet; dingen die voor gloednieuwe startups vaak pas een half jaar of een jaar na start realistisch zijn om te verwachten. Maar omdat wij de startups en met name de founders al een tijd volgen, kunnen wij veel data halen uit bijvoorbeeld hun executiekracht en ‘chemistry’. Wij moeten Nederlandse investeerders meer meenemen in onze logica om ook daarop te beoordelen, in plaats van alleen naar omzet te kijken.”

Kip-en-ei

Hoe kijkt Antler naar het hardnekkige kip-en-ei-probleem dat ondernemers ervaren, waarbij ze te weinig tractie hebben om funding op te halen maar tegelijkertijd te weinig funding hebben om tractie te genereren? Youri: “Fundraising in de vroegste stadia is een proces van vertrouwen opbouwen met de juiste investeerders. Zeker bij weinig tractie is dat belangrijk maar o zo lastig. Wat werkt, is je potentiële investeerder vroeg leren kennen en aan de hand meenemen in je reis. Je executiekracht laten zien. Antler helpt teams bij het uitbouwen van hun investeerdersnetwerk. We regelen introducties, organiseren events. En we coachen ondernemers op het vlak van timing en planning.” 

“Mijn advies aan beginnende ondernemers of founders die willen schalen? Denk goed na over het soort bedrijf dat je wilt bouwen. Welk probleem wil je oplossen, welke doelgroep wil je bedienen, wat voor business model past bij je? Als de fit van je bedrijf goed is, gaat dat je bergen energie opleveren.”

Op 2 september organiseert Antler een virtual demo day waar geïnteresseerden kennis kunnen maken met hun tweede cohort startups. Aanmelden kan hier.

Over de auteur: Thomas Mensink is startup analyst bij Golden Egg Check

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond