-

Drie effectieve video-formats

Wie ben je, wat doe je en waarom zou ik je geloven? Met video beantwoord je deze vragen van potentiële klanten snel en doeltreffend. Welke video-vormen zijn het effectiefste?

Als je het goed doet, is online marketing eenvoudig. Klanten zijn op zoek naar oplossingen voor hun problemen en ambities. Als jij deze biedt en een goed verhaal vertelt, dan trek je de aandacht. Overtuig je geïnteresseerden vervolgens van je meerwaarde, dan staat niets de gewenste actie meer in de weg. 

Video is een effectief marketingmiddel. Voor opdrachtgevers en andere betrokkenen. Met video laat je zien wat je doet, waar je voor staat en waarom mensen je zouden moeten geloven. Je vergroot zo je zichtbaarheid en autoriteit en wordt top of mind

Videomarketing kun je op verschillende manieren inzetten. Van eenvoudig vloggen op je telefoon tot peperdure reclamespots met bekende acteurs. Wil je klein en voordelig je eigen podium creëren? Begin dan met deze 3 video-vormen. 

Tip vooraf: Opnamedagen zijn duur. Pak videomarketing daarom efficiënt en planmatig aan. Start op tijd met de voorbereidingen en neem meerdere video’s achter elkaar op.
Met een strakke planning en duidelijke afspraken haal je zo het maximale uit een draaidag. 

Format 1: Interview-video’s 

Met interviews creëer je plezierige en doeltreffende video-content. Dit zijn de voordelen en hier wil je op letten. 

Voordelen
  • Video-interviews kun kun je eenvoudig opknippen in kortere items voor sociale media.
    Zo maak je veel content in korte tijd. 
  • Interviews kun je bundelen tot een serie of koppelen aan blogs die over hetzelfde onderwerp gaan. Dit vergroot je autoriteit en bezoekers blijven langer op je site. Dit is ook goed voor SEO. 
  • Hoofdpunten kun je editen tot snippets en toevoegen aan landingspagina’s. Zo maak je het geïnteresseerden makkelijk en laat je zien dat jij de expert bent. 
  • Interview je partners en klanten? Dan versterk je de band en zorg je voor wederkerigheid. Delen zij het interview vervolgens, dan lift je mee op hun bereik. 
  • Bij een video-interview hoor je de sprekers, maar zie je ook de omgeving. Met een goedgekozen locatie laat je zo non-verbaal zien wie je bent en waar je voor staat. 
Aandachtspunten 

Een goed video-interview is informatief en leerzaam voor de mensen die je wilt bereiken. Kijkers zitten vaak al in je netwerk en kennen je branche en producten al. Probeer daarom niet hard te verkopen en houd het luchtig. 

Dit zijn interessante invalshoeken voor een interview:

  • Bespreek trends en ontwikkelingen
  • Leg een dilemma voor 
  • Stel veelgestelde vragen van klanten
  • Verduidelijk complexe onderwerpen
  • Diep een casus uit met een betrokkene etc. 

Wees vooral onmisbaar voor je kijkers. Door wat je weet en deelt, en niet door pusherig te verkopen. Wees ook bescheiden met je call-to-actions. Stuur kijkers niet meteen naar productpagina’s, maar attendeer ze op andere waardevolle video’s. Je wilt op de eerste plaats dat ze een goed gevoel bij je krijgen. Spreekt je verhaal ze aan, dan zijn ze slim genoeg om zelf contact op te nemen. 

Praktische tips
  • Een effectief interview is ontspannen en toegankelijk. Je wilt een band opbouwen met je kijkers, zodat je aardig vinden, beter leren kennen en gaan vertrouwen. Dat zijn de ideale omstandigheden voor meer business. 
  • Zorg dat de techniek op orde is. Licht en geluid moeten minimaal goed zijn. Film het interview bij voorkeur ook met meerdere camera’s. Statisch beeld wordt snel saai en zo kun tijdens het monteren opnames afwisselen. 
  • Voeg ondertiteling toe. Veel mensen kijken online video zonder geluid. Met ondertitels kun je het toch goed volgen. 
  • Maak je een interviewserie? Wijs dan een vaste interviewer aan. Deze persoon groeit dan in zijn rol en het vergroot de herkenbaarheid voor de kijkers. 
  • Kun je bekende mensen interviewen, doe dit dan. Het staat mooi op je CV, je trekt er snel nieuwe kijkers mee en met wat geluk delen zij de video met hun achterban. 
  • Knip tot slot lange video’s op in korte clips. Die kun je weer verspreiden via social media en je site. Houd hier eventueel al rekening mee bij je voorbereiding op het interview. Bedenk een duidelijke structuur en logische overgangen. Dat monteert ook prettiger. 
Format 2: Referentie-video’s

Bij referentie-video’s laat je klanten vertellen over hun ervaring met jouw bedrijf of product. Zo lever je sociaal bewijs en ondersteun je je beloftes.

Voordelen 
  • Door internet is er veel veranderd, maar de beste reclame is nog altijd mond-tot-mond-reclame. Er gaat niets boven een blije klant die zegt dat jouw oplossing effectief is. 
  • Referentie-video’s kun je op verschillende momenten en plekken inzetten. Logisch is een reviewpagina op je website. Maar het kan ook bij producten- en dienstenpagina’s. Bijvoorbeeld: “Bedrijf X werkt met Y. Dit zegt de marketingmanager over haar ervaringen.”
  • Zien eten doet eten en zo werkt het ook bij referentievideo’s. Geef nieuwe klanten vertrouwen en laat zien welke bekende opdrachtgever ze voor gingen. 
  • Video reviews zijn bovendien geloofwaardiger dan geschreven testimonials. Je ziet een gezicht, hoort een stem en kunt niet smokkelen. Laat je daarnaast zien hoe iemand je product of dienst gebruikt, dan gaat het nog meer leven. Je kunt je als je kijker makkelijk verplaatsen. 
Aandachtspunten 

Het gevaar bij referentievideo’s is dat het te positief wordt. Denk aan de fitness-apparaten van TelSell. Op tv vertellen dames met wespentailles en mannen met sixpacks dat hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Maar ontvang je het apparaat eenmaal thuis, dan valt het van ellende uit elkaar. Die fout maak je als klant maar één keer, dus wees eerlijk. 

Gebruik referentie-vdeo’s bij voorkeur voor soft storytelling en vertel een groter verhaal. Hoe realiseren klanten met hun dromen met de oplossingen  die jij biedt? Laat dat echt over de klant gaan. 

Een mooi voorbeeld is deze video van GROHE. Meer nog over een inbouwreservoir, gaat hij over een vader en zoon die hun klanten blij willen maken. 

Streef verder niet naar perfectie. Een kleine verspreking of krom geformuleerde zin is niet erg. Het vergroot juist je authenticiteit en herkenbaarheid. 

Praktische tips
  • Kijk bij referentievideo’s uit voor pratende hoofden. Combineer het met achter de schermen beelden, de hoofdrolspeler aan het werk etc.
  • Is je onderwerp niet zo fotogeniek, zoom dan in op sfeer. Toon bijvoorbeeld beelden van een overleg tussen jou en een klant, of een shot van de werkvloer. Het is een voorbeeld voor potentiële klanten en je maakt je dienstverlening tastbaarder en laagdrempelig
  • Een laatste tip: bezoek klanten en maak dit soort video’s. Al is het maar met je telefoon en een eenvoudige microfoon. Misschien moet je even een drempel over, maar je hebt de smaak snel te pakken. 
Format 3: Explainer video’s

Met explainer video’s leg je complexe onderwerpen eenvoudig uit met beeld en geluid. Zo prikkel je meerdere zintuigen en vergroot je de kans op actie aanzienlijk. 

Voordelen 
  • Wederkerigheid is een belangrijk principe als je iets wilt verkopen. Geef je iets waardevols weg, dan willen mensen wat terugdoen. Dat weggeven kan kennis zijn en video leent zich hier uitstekend voor. Geef als hypotheekverstrekker bijvoorbeeld tips over het kopen van een huis. Of laat als bouwmarkt zien hoe je een lamp ophangt en aansluit. Uiteraard zet je er een bestelknop onder. 
  • Explainer video’s kun je goed combineren met blogartikelen. Maak een bijvoorbeeld een videoversie van een blogbericht of andersom. De videoversie kun je weer embedden bij het bericht. Zo kom je verschillende type bezoekers tegemoet en houd je ze langer op de site. Dit is indirect goed voor SEO. 
  • Op YouTube kun je een heel kanaal opbouwen met explainervideo’s. Attendeer kijkers subtiel op je site met meer informatie. Of geef daar een e-book of whitepaper weg, waar je reclame voor maakt. Werk ook slim met afspeellijsten met gerelateerde video’s. Dan kijken mensen vaak meerdere clips, helemaal als Autoplay aan staat. 
  • Bij informatieve zoekopdrachten in Google zie je steeds vaker video’s boven tekstuele zoekresultaten staan. Met explainervideo’s ben je hier op voorbereid. 
  • Een laatste voordeel is dat mensen graag zaken doen met experts. Met goede uitlegvideo’s krijg je die status. 
Aandachtspunten

Bij Explainer Video’s wil je primair uitleggen. Laat daarom zien hoe je een resultaat bereikt en benadruk niet teveel je product of dienst. Het is geen reclamevideo. 

Richt je qua doelen vooral op branding en wederkerigheid. Leg je bijvoorbeeld goed uit wat een laptop doet en hij is net zo duur als bij een concurrent? Dan kopen mensen hem waarschijnlijk bij jou. Je hebt de gunfactor. 

Zorg verder dat je werkt met een script, of in elk geval op hoofdlijnen weet wat je wilt vertellen. Vooral in de eerste minuut wil je de aandacht trekken en bezoekers verleiden verder te kijken. Zeg bijvoorbeeld dat je in deze video een geweldige tip hebt om iets veel sneller te doen. Willen je kijkers weten wat het is, dan moeten ze verder kijken. 

Praktische tips
  • Human interest vinden we leuk. Met video voeg je een extra dimensie toe aan je marketing, want je toont emotie en persoonlijkheid. Leg daarom uit wat je doet en help potentiële opdrachtgevers zo goed mogelijk. 
  • Explainer-video’s kunnen eenvoudig en doelgericht zijn. Bijvoorbeeld: zo voeg je een nieuw contact toe aan het CRM. Maar wees ook creatief. Leg als makelaar bijvoorbeeld uit waarom een bouwkundige keuring belangrijk is. Of laat als bierbrouwer aan amateur-collega’s zien hoe je hop het beste bewaart. De mogelijkheden zijn eindeloos. 
  • Ook leuk: deel een hoofdstuk uit je leven. Maak je iets bijzonders mee, grijp dan je telefoon en leg het vast. Het beeld mag best wat schudden en het geluid hoeft niet perfect te zijn. Deel vooral je enthousiasme met je volgers, dat levert altijd leuke reacties op. 
Eigen podium creëren met video is makkelijker dan ooit

Dankzij internet ligt de wereld aan je voeten en niemand bepaalt wat kan of mag. Zet jezelf daarom in de schijnwerpers met video. 

Video’s kijken vindt iedereen leuk en met beeld en geluid vertel jij je unieke verhaal. Aan geïnteresseerden, klanten en andere betrokken. Zo word je top of mind en neem je weerstanden weg. 

Met interviews, referentie-video’s en explainers schiet je altijd raak. En dankzij moderne smartphones heeft iedereen een camera in zijn broekzak. Grijp daarom je kans en creëer je eigen podium. Dit is het moment. 

Over de auteur: Niels de Groot is CEO/Eigenaar van Pro Motion Film

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Beetje tegenstrijdig, eerst adviseer je hele circus, scriot, meerdere camera’s, lichtplan, dan van iedereen heeft smartphone en dus goede camera. Als je op Youtube kijkt dan doen de schijnbaar lone-cowboys het best qua bekijks. Hooguit wat ondersteuning in post productie, maar duidelijk eenvoudig geproduceerd met redelijk goede spullen. En één camera is prima. Jumpcuts en camerajumps zijn hoogst irritant, zeker als het te snel gaat. Van die videos waar iedere um is weggeknipt (tip draai de audio uit op irritante ums). Liever een close-up van een product tussendoor. Geef dus iemand die een goed kanaal heeft carte blanche om item over jou bedrijf te doen, niet 100% mooiweer spelen, heb je meer bereik en is goedkoper dan professionele studio huren.

Niels de Groot - Pro Motion Film

Beste Bert, dank voor je reactie. Doel je op de header foto bij het artikel? Deze is toegevoegd door de redactie en botst inderdaad met de inhoud van het artikel. Wellicht kan deze foto nog aangepast worden ;-).
Studiowerk en vrachtwagens vol crew en apparatuur ben ik zelf ook absoluut geen fan van. Dus eens met jouw mening!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond