-

Valkuilen in de cloud

Dankzij cloud-technologie kunnen bedrijven makkelijker schuiven met capaciteit en geheugen. Hierdoor lopen ze niet langer aan tegen de grenzen van de eigen servers in het bedrijf. Bedrijven betalen bovendien alleen voor wat ze echt afnemen. Ook is de betrouwbaarheid groter door de inzet van redundante (dubbele) systemen. Cloud-diensten zijn wel sterk in ontwikkeling. Daardoor zijn er nog valkuilen, waar bedrijven rekening mee moeten houden.

Netwerkverbinding
Veel opslagcapaciteit zegt nog niets over bijvoorbeeld de verbindingen die data naar een cloud en terug moeten transporteren. Een cloud-dienst is zo snel als de zwakste schakel. Informeer naar de bandbreedte die een hoster kan bieden.

Kennisachterstand
Bedrijven die alles in de cloud onderbrengen, kunnen (een deel van) hun IT-afdeling opheffen. Hierdoor is het mogelijk kosten te besparen. Alleen staat de ontwikkeling van ICT niet stil. Het gevaar is een kennisachterstand in organisaties. En ook hier is kennisachterstand minder macht. Daarom is het niet verstandig om alleen te vertrouwen op de Service Level Agreements (SLA’s) van een hoster. Wees er zeker van dat hij uw taal spreekt en uw bedrijfsprocessen begrijpt. Daarnaast moet een leverancier aantonen dat hij bewezen technologie inzet en zijn organisatie op orde heeft om u goed te bedienen.

Blindstaren op kosten
Cloud-technologie belooft kostenverlagingen door het delen van infrastructuur, hardware en software en door vereenvoudigd beheer. In theorie klopt dat. Maar wat krijgt u voor uw euro? Verlies nooit het directe economische belang van uw bedrijfskritische applicaties en data uit het oog. U vertrouwt tenslotte een belangrijk deel van uw bedrijfskapitaal toe aan een derde. Ga daarom alleen in zee met een leverancier die bereid is om een extra stap te doen als dat nodig is. Ook al kost u dat extra.

Utility-utopie
Van server naar service. Dat is in het kort de ontwikkeling die cloud-technologie en virtualisatie in gang hebben gezet. De hosting sector speelt daar op in. Het voordeel voor gebruikers is dat de functionaliteit centraal staat. Ze hoeven zich geen zorgen meer te maken over hardware en infrastructuur. Een sterk accent op functionaliteit betekent overigens nog niet dat digitale diensten als water uit de kraan komen. Utility computing, ofwel digitale diensten als nutsvoorziening, is nog geen realiteit. Dat kan alleen als alle bedrijfsprocessen zijn gestandaardiseerd. Het delen van de systemen waarop die software draait en die door specialisten laten beheren, is voorlopig het enige alternatief. Een alternatief met nu al heel veel voordelen.

Dat je op sommige wolken nog niet kunt staan, wil niet zeggen dat de cloud als geheel onveilig is. Het is alleen een kwestie van uw ogen goed open houden en de belangen van uw bedrijf of organisatie scherp in de gaten houden. De ontwikkelingen gaan snel en zijn niet te stoppen.

)*Auteur Sven Visser is mede-oprichter en directeur van Cyso en mede-oprichter en secretaris van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA)

Deel dit bericht

1 Reactie

Francois

Cloud is promising, maar echte cloud toepassingen waarbij IT als dienst wordt geleverd en sprake is van pay-per use en snelle schaalbaarheid zijn op de vingers van een halve hand te tellen. Behalve het niet (willen) snappen van de cloud potentie van m.n interne ICT-ers, komen wij ook gebrekkige Service afspraken tegen en is van schaalbaarheid vaak maar beperkt sprake. Soms lijkt het wel dat cloud- providers zich niet bewust zijn van de potentie van het cloud- concept.
Zowel aan de supply als aan de demand- zijde is er nog een lange weg naar volwassenheid te gaan en is security een vaak gehoorde, maar even vaak irrelevant zorgpunt.

Of de ontwikkeling niet gestopt kan worden, bijv. omdat eigen ict goedkoper wordt en toch als veiliger ervaren wordt, moet nog blijken. De stelling is m.i. daarom wat voorbarig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond