-

Zes methoden om de waarde van mobiel adverteren te meten

Al in 2009 riep men dat ‘dit het jaar van mobiel’ werd. Sindsdien is mobiel alleen maar groter geworden. Google geeft regelmatig aan dat de impact van mobiel groot en belangrijk is. Enkel adverteren op desktop is allang verleden tijd, het is een must te adverteren op mobiele apparaten. Maar hoe meet je de waarde ervan?

Vanuit een e-commerce perspectief blijkt het echter vaak lastig om waarde te genereren met mobiel. Vooral partijen die op last click basis opereren hebben echt moeite met al dat mobiele verkeer. Mobiel adverteren is ondertussen wel een serieuze kostenpost en levert (op last-click basis) soms maar weinig omzet op.

Sturen op macroconversies en last click geeft vaak te weinig inzicht in de werkelijke prestaties van mobiel verkeer. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven die wel de volle waarde van mobiel kunnen aantonen. Hoe gaan we dit dan doen?

Anders meten!

Google geeft aan dat mobiel verkeer vooraan in de funnel zit, dat dit verkeer vervolgens terugkomt op andere apparaten en dan jouw producten koopt. Dit is een logisch verhaal dat bovendien goed aansluit op het welbekende trechtermodel, dus zal vast wel kloppen toch? Wij vinden het echter een veel beter idee om alles goed door te meten en daarmee echt weten waar je mee bezig bent. Niet zomaar aannemen dat er waarde in mobiel zit, maar bepalen wat die waarde is en het goed doormeten!

In dit artikel zullen we zes methoden bespreken waarmee je de waarde van mobiel vollediger kan meten. Alle beschreven methoden zijn op basis van technologie of methodiek die nu beschikbaar is, het zijn dus zaken waar je morgen al mee kan beginnen. Het zijn bovendien onderwerpen en methoden waar we binnen iProspect al mee werken.

De volgorde van de methoden staan (grofweg) in de volgorde van complexiteit en snelheid waarmee het geïmplementeerd kan worden. Dit zijn:

  1. Cross Device Measurement
  2. Call Tracking
  3. Microconversies
  4. App omzet meten
  5. Store Visits
  6. Multidevice gebruik

Het doel van deze onderwerpen is dat je de waarde van mobiel vollediger inzichtelijk maakt. Het zal een beter beeld geven van wat mobiel je oplevert. Door deze inzichten ben je in staat beter te optimaliseren en budgetten verdelen. Hierdoor zal de ROI op je marketinginvestering toenemen.

Er zijn natuurlijk veel meer opties en technieken beschikbaar. Deze zes methoden zijn echter naar onze mening de zes meest praktische en effectieve methoden die er nu zijn. Mocht je zelf nog een betere manier hebben, horen we het uiteraard graag.

1. Cross device measurement

Over Cross Device Measurement is al heel veel geschreven. Dus ik zal hier niet al te lang over uitweiden. Het is echter de makkelijkste optie, zowel wat betreft technische implementatie als gebruikersgemak.

Wat in het verleden lastig was aan cross device measurement, was het bruikbaar maken van deze data. In sommige gevallen ging het om een reporting issue. Dus hoe kijk je tegen de cross device conversies aan, zie je cross device conversies als echte conversies of is het bijvangst? In andere gevallen een implementatie-issue, dus hoe neem je die extra conversies mee in je bidmanagement en andere optimalisaties?

Beschikbare tools

AdWords Cross Device Conversions

Cross device conversies is ondertussen een standaard metric in Adwords interface. Je kan deze data zien door simpelweg een kolom toe te voegen aan de interface. Google heeft aangegeven dat zij hier alleen cijfers tonen als ze meer dan 95 procent zeker weten dat deze data accuraat is. Alle cross device conversies zijn conversies die op een ander apparaat hebben plaatsgevonden zonder dat er voorafgaand op die conversie wederom op een AdWords advertentie is geklikt. Het zijn dus 100 procent additionele conversies voor AdWords. Let wel, deze zijn dus niet ontdubbeld met andere kanalen.

De makkelijkste manier om deze kolom te gebruiken is de mobiele en cross device conversies bij elkaar op te tellen voor het berekenen van de mobiele bidmodifiers in AdWords (daarmee zet je effectief het mobiele bod). Volgens Google is de gemiddelde uplift tussen de vier en zestien procent, wat percentages zijn om rekening mee te houden. Door deze uplift mee te nemen in de berekening van de bidmodifiers, worden de cross device conversies voor adwords meegenomen in het bidmanagement.

DoubleClick

DoubleClick heeft ook toegang tot de Google cross device data. Het systeem is te gebruiken voor zowel search als voor display. Het grootste voordeel vind je echter alleen in search, daar kan je de cross device conversies automatisch meenemen in het bidmanagement. Dit doe je door een berekende kolom aan te maken waarin je de normale conversies (omzet) en cross device conversies (omzet) bij elkaar optelt. Vervolgens kan je de bidstrategies gebruik laten maken van deze nieuwe kolom. Op die manier neemt het systeem volledig automatisch de cross device waarde mee in het bidmanagement.

Voor DoubleClick display is het nu wel mogelijk om via DCM de cross device informatie door te sturen naar DBM, maar nog niet om er automatisch mee te bieden. Hopelijk komt deze functie binnenkort!

Facebook

Binnen Facebook kan je op unieke users (profielen) rapporteren. Je kan dus kijken welke effect je campagne heeft op mensen, niet zozeer de losse apparaten, wat op zichzelf al behoorlijk cross device is. Facebook is momenteel nog niet zo ver dat je hier ook de attributie kan zien, maar zijn wel bezig een dergelijke oplossing te maken.

2. Call Tracking

Mobiel zoekverkeer eindigt ook met zekere regelmaat in een telefoongesprek. Uiteraard is dit vooral relevant voor bedrijven met een callcenter en dan het liefst en callcenter dat goed kan verkopen. Bijhouden hoeveel mensen jouw service center bellen kan echter ook interessant zijn.

Met call tracking ga je dus bijhouden hoeveel telefoontjes je precies met je online kanalen genereert en mogelijk ook hoe lang de gesprekken gemiddeld duren. Het gaat hier dus niet om het bijhouden van individuele telefoongesprekken, maar het koppelen van (meerdere) telefoongesprekken aan de online kanalen. De individuele gesprekken zijn hier dus niet te traceren, wat belangrijk is voor de privacy van de bellers natuurlijk. Call tracking kan op de volgende manieren:

Een extra nummer nemen

Neem een extra telefoonnummer dat je voor één doel gebruikt (bijvoorbeeld voor een social campagne) en turf hoe vaak de telefoon gaat. Een eenvoudige implementatie, maar lastig om er op schaal mee te werken. Zolang het aantal telefoontjes laag is, is dit echter wel een prima optie. Mocht je een wat groter bedrijf zijn met een flink aantal telefoontjes, dan is dit systeem gewoonweg niet houdbaar en moet je automatiseren.

Redirect nummers gebruiken

Het merendeel van de automatische call tracking systemen werkt door middel van een redirect telefoonnummer. Je vult een bepaald telefoonnummer van een call tracking systeem in en deze forwardt het telefoontje naar jouw callcenter. Door deze redirect is het voor het systeem mogelijk om aantallen en lengte van de gesprekken bij te houden.

Veel van deze systemen ondersteunen behoorlijk wat telefoonnummers waardoor je de telefoongesprekken met redelijk veel detail kan bijhouden. Een simpel voorbeeld is één nummer voor search campagnes (1 voor brand, 1 voor non-brand), één nummer voor display, één voor social en ga zo maar door. Je kan het vervolgens zo complex maken als je zelf wilt, tot op het campagne, adgroup of keyword niveau. Uiteraard zijn daar dan vaak wel meerkosten aan verbonden.

Ook ondersteunen veel van deze partijen een API-verbinding om de call data te uploaden naar jouw dataplatform. Veel tools hebben hiervoor uitstekende ondersteuning en kunnen calls gebruiken in de dagelijkse optimalisaties.

Script op de website plaatsen

Als iemand naar je website gaat en dan een nummer belt dat daar vermeld staat, hoe houd je dat bij? Het is mogelijk om dit nummer dynamisch te maken door het plaatsen van een klein stukje code. Dit betekent dat het telefoonnummer dat op je website vertoont wordt afhankelijk is van de bron van de bezoeker. Oftewel: mensen die op een Facebookadvertentie hebben geklikt zien een ander telefoonnummer dan mensen die op de banner bovenaan deze Emercepagina hebben geklikt.

Uiteraard kan je voor deze website nummers ook weer de hierboven besproken redirect nummers gebruiken met alle voordelen van dien. Later in dit stuk staan meerdere van deze aanbieders besproken, de meeste van hen bieden dit soort scripts aan als onderdeel van hun service.

Beschikbare tools

AdWords

AdWords biedt gratis call tracking aan in een beperkt aantal landen. Helaas is dit in Nederland niet beschikbaar, maar heb je AdWords campagnes lopen in de UK of in Frankrijk dan kan je hier wel gebruik van maken. Het is een uitstekende tool om inzichten mee te krijgen in de telefoontjes die jouw campagnes genereren. Het is bovendien automatisch tot op keyword niveau, dus je het geeft echt behoorlijk gedetailleerde informatie waarmee je direct kan optimaliseren.

Klein nadeel dat Google standaard zo gedetailleerd werkt is dat zij gigantisch veel telefoonnummers nodig hebben en ze daarom hergebruiken. Het nummer van jouw bedrijf kan daarom theoretisch over een jaar het nummer van een concurrent zijn.

Betaalde alternatieven

Als je call tracking buiten AdWords wilt doen, of in landen waar Google hun gratis service niet aanbiedt, dan bestaan er betaalde alternatieven. Voorbeelden zijn AdCalls, bmetric, CallTrackingMetrics of Freespee. Sommige van deze aanbieders doen puur call tracking, andere bieden een complete ‘suite’ inclusief on-site analytics.

Sommige van deze producten integreren automatisch met je analyticssysteem, waar het bij andere niet kan of lastig is. Mocht je een dergelijk product willen afnemen is het erg van belang dat je vooraf bepaalt waar je precies behoefte aan hebt en het product hier op af stemt. Stel daarom vooraf je wensenpakket samen en neem dan pas contact op met de aanbieders.

Het grote voordeel van deze aanbieders is dat zij de optie hebben deze call data automatisch door te schieten naar andere systemen middels een API-verbinding. Onder deze andere systemen vallen ook de grote bidmanagement systemen zoals die van Adobe, DoubleClick, Kenshoo, of Marin. Zij kunnen allemaal automatisch call data ontvangen. Vaak hebben deze systemen zelfs officiële samenwerkingen met (een paar) van deze aanbieders waardoor de koppeling nog makkelijker te leggen is. Kortom, vol automatisch optimaliseren op verkoopdata inclusief telefoongesprekken, wat wil je nog meer?

3. Microconversies

Microconversies zijn laagdrempelige handelingen, zonder een directe betaling, waar een bovenmatige interesse of intentie tot aankoop uit blijkt. Denk hierbij aan een nieuwsbriefinschrijving, een gratis sample, een ‘bel me terug’, een offerte, een informatie-aanvraag en ga zo maar door.

Dit is uiteraard niets nieuws, maar met de opmars van mobiel is het nut en de noodzaak van deze microconversies groter geworden. Dit komt vooral omdat mensen op een mobiel apparaat andere behoeften hebben en gewoonweg niet bereid zijn sommige dingen te doen. De praktijk leert dat mensen niet zo snel een vakantie of een apparaat van een paar duizend euro op een smartphone kopen. Een microconversie is in dit soort gevallen voor een mobiel apparaat daarom een uitstekend eindpunt.

Waarde microconversies

Het lastige aan deze microconversies is vaak de waardebepaling. Hoe bepaal je wat een nieuwsbriefinschrijving precies waard is? Avinash Kaushik schreef hier in 2008 al over dat dit op meerdere manieren kan. Als je hier meer over wilt weten, lees vooral dat stuk goed door (en de rest van zijn website, die is fantastisch).

Mijn voorkeur van waardebepaling gaat uit naar goed doorberekenen. Geen aannames, geen ‘ballpark figure’, maar een solide berekening. Hiervoor heb je een goed ingericht CRM-systeem nodig. Je moet goed in staat zijn een microconversie te koppelen aan een latere verkoop, hoe die ook plaatsvindt.

Centraal in deze aanpak is de zogeheten identifier, waarmee je een microconversie gaat koppelen aan de macroconversie. Dit kan een e-mailadres zijn, een gebruikersnaam na inlog, een telefoonnummer en ga zo maar door. Het moet iets unieks zijn waarmee online gedrag te koppelen is aan een latere aanschaf, ongeacht hoe deze conversie tot stand komt. Deze identifier moet je daarom hebben bij zowel de micro- als de macroconversie. Vervolgens kan je deze aan elkaar koppelen.

Zodra de koppeling tussen micro- en macroconversie mogelijk is, dan is de waarde van een microconversie vrij makkelijk te berekenen.

Conversieratio microconversie = percentage mensen die eerst een microconversie hebben voltooit en later een macroconversie

Gemiddelde orderwaarde = de gemiddelde omzetwaarde van een macroconversie, dus van de daadwerkelijke verkopen. Het liefst heb je dit percentage specifiek van de microconversie groep.

Als je deze twee cijfers hebt, dan is het rekensommetje vrij simpel.

Implementatie van microconversies

De omzetwaarde die je door middel van de CRM data berekent kan je dan direct verbinden aan de conversiepixels van de microconversies. Door een omzetwaarde te verbinden aan de microconversies maak je het gemakkelijk om op deze conversies te optimaliseren. Aangezien dan zowel de microconversies als de macroconversies aan de totale omzet bijdragen, kan je dan op ROAS of ROI sturen en zo alle conversiesoorten meenemen. Dit kan in AdWords zelf, maar alle bidmanagement systemen ondersteunen deze methodiek ook.

Uiteraard is het wel zaak de waarde van de microconversies goed in de gaten te houden en regelmatig te herberekenen. Ook is het verstandig goed te kijken naar de overlap van conversies. Overlapt betekent dat mensen op een advertentie klikken, een microconversie doen en op een later tijdstip (binnen de cookietijd of met nogmaals op een advertentie te klikken) een macroconversie doen. Als dat gebeurt tel je de omzet van die persoon dubbel en reken je jezelf dus te rijk. Dit overlappercentage kan je dan weer aftrekken van de omzetwaarde van de microconversie om hiervoor te compenseren.

4. Appomzet meten

Onderzoek wijst uit dat mobiele gebruikers het merendeel van hun media via apps consumeren. Precieze cijfers over omzet via mobiele pagina’s versus apps zijn niet echt te vinden, uiteraard om begrijpelijke redenen, niemand wil dit delen. Wel zijn er generieke cijfers en onderzoeken te vinden. De schattingen die zij doen lopen echter vrij ver uiteen. Gezien het mediaconsumptiegedrag en de totale omzet van apps kan je toch met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat e-commerce via apps behoorlijk serieuze business is.

Dus, je hebt een app (goed), je verkoopt je product via de app (top), maar wat doe je vervolgens met die omzet? De app install is mogelijk in gang gezet door een klik op een advertentie, of wellicht door een bezoek aan de website of door een interactie op facebook. Een app is uiteraard geen kanaal op zich, het is gewoon een variant van de website. Het is dan ook niet meer dan logisch de omzet vanuit de app toe te kennen aan de verschillende marketing campagnes en kanalen, zoals je nu al met de website doet!

SDK

Diverse tools hebben hier een zogeheten Software Development Kit (SDK) voor. Deze SDK’s zorgen er voor dat omzet uit apps naar jouw analytics systemen wordt gestuurd – vergelijkbaar met de analytics/ conversie pixel op een website zegmaar. Google Analytics, Adobe, Kenshoo en Marin zijn voorbeelden van tools die hun eigen SDK hebben waarmee ze automatisch appdata in hun systemen krijgen. Zodra de app omzetdata in deze systemen komt, kunnen ze er mee werken. Je kan dan bijvoorbeeld berekenen wat een gemiddelde app download aan omzet oplevert, dit is dan een mooi bedrag voor de app download microconversie.

5. Store visits

Store visits zal vooral voor retailers een game changer kunnen zijn. De meeste winkeliers zullen de waarde van iemand die zijn of haar winkel binnen stapt wel weten. Sterker nog, veel ketens weten deze waarde op de euro nauwkeurig! Dus wat je eigenlijk wilt is online gedrag koppelen aan een winkelbezoek, aangezien een winkelbezoek geld waard is. Je wilt dus deze omzetwaarde verbinden aan de online campagnes.

Dit kan en de impact kan gigantisch zijn. Zo is bij één van onze grote retailklanten de storevisit omzetwaarde voor non-branded searchverkeer op mobiel tien keer hoger dan de online e-commerce waarde. Waar mobile voor hen lang een lastig onderwerp was, is het nu dus een nobrainer met bijzonder veel meerwaarde!

Store visits meten kan momenteel het op twee manieren:

Google Store Visits

De makkelijkste manier om dit te doen is door middel van Store Visit Conversions binnen AdWords. Google gebruikt hier hun eigen data (dus niet jouw cookie-data) om te bepalen hoeveel bezoeken er in je winkel zijn geweest. De technologie die zij gebruiken is gebaseerd op GPS data en WIFI-signalen. De GPS-data van het apparaat is nauwkeurig tot op een meter of tien, wat niet heel erg precies is. Immers, tien meter afwijking betekent gewoonweg het verschil tussen in een winkel staan en er langs lopen. In drukke winkelstraten komen dermate veel mensen langs dat de kans op toevalstreffers door een dergelijke afwijking gewoonweg groot is.

De WIFI-methode van Google is de laatste tijd echter een heel stuk preciezer geworden. Bij iProspect hebben we onlangs een test gedaan met een vooruitstrevende retail klant. Dit is een partij met veel kleinere winkels in drukke winkelstraten. Uit dit onderzoek bleek dat er een afwijking van 1 a 1,5 procentpunt is. Dit is een acceptabele afwijking, waar je prima mee kunt werken. Bovendien kan je het aantal winkelbezoeken met dit percentage in mindering brengen. Als het store conversie percentage dan bijvoorbeeld vijf procent is, is dit dan in werkelijkheid 3,5 a 4 procent.

Beacons

De mogelijkheden van Beacons zijn momenteel simpelweg beperkt. Toch bestaat er een redelijke hype en onduidelijkheid rondom dit onderwerp. Ik wil het daarom toch kort beschrijven. Dit is echter wel echt de lastigste toepassing in dit stuk, houd daar dus rekening mee.

Beacons zijn kleine RFID-apparaten die je in de winkel plaatst. Het is mogelijk om met deze beacons pushberichten te sturen naar mobiele apparaten. Ook kan je de geolocatie van deze apparaten uitmeten, maar dat moet de gebruiker dan wel goedkeuren; deze goedkeuring vindt plaats bij de installatie van een app. Tevens moet bij het mobiele apparaat bluetooth aan staan, wat ook niet altijd het geval is.

Het lastige punt hier is dat zowel het pushen van berichten als het uitlezen van de locatie gaat via een app. Dit betekent dat de mobieltjes een specifieke app geïnstalleerd moeten hebben. Dit beperkt natuurlijk het bereik van deze optie aanzienlijk, tenzij je een partnership aan kan gaan met een bijzonder goed verspreidde app.

Daarna is het nog zaak het bezoek te koppelen aan online gedrag. Je kan de acceptatie van een pushbericht, of het uitmeten van een geolocatie door een beacon binnen de app definiëren als conversie. Dit doe je door middel van de eerdergenoemde SDK. Uiteraard kan je aan deze conversies vervolgens weer omzetwaarde verbinden. Houd hier echter wel rekening met de beperking van de app, het is daarom waarschijnlijk dat je minder bezoeken gaat registreren dan er in werkelijkheid plaatsvinden. De waarde van een gemiddeld winkelbezoek zal daarom een conservatief bedrag zijn voor een dergelijke conversie.

6. Seamless multidevice experience

De kern van dit verhaal is een zogeheten ‘seamless multidevice experience’. In een notendop betekent dit dat je moeiteloos tussen apparaten kan switchen. Je moet dus sessies, filters of acties tussen apparaten kunnen sturen. Denk bijvoorbeeld aan een winkelmandje vullen op een mobiel en dan eenvoudig betalen op een computer (zonder je winkelmandje weer te moeten vullen). Het gaat er om dat handelingen niet opnieuw gedaan moeten worden omdat je van apparaat bent gewisseld.

Adobe heeft onderzoek gedaan naar dit onderwerp. De conclusie: Europeanen willen een ‘seamless multidevice experience’ maar krijgen deze nog niet. Hier zit dus ruimte voor verbetering. Het is overigens technisch niet heel erg complex om een multidevice experience te realiseren. Voor de meeste bedrijven is dit daarom op redelijk korte termijn technisch goed haalbaar. Waar ik me hier echter verder op wil richten is hoe we dit goed kunnen doormeten.

Methoden van doormeten

Voor de rest van dit verhaal wil ik uitgaan van het voorbeeld van de winkelmand vullen met een mobiel, het naar jezelf mailen, en dan via een link in de email direct afrekenen op een laptop. In dit voorbeeld is de laptop niet veel meer dan een betalingsmethode. Het is in dit geval dan ook logisch om de omzetwaarde volledig terug te zetten naar het mobieltje.

Microconversie

De meest eenvoudige manier om dit te doen is door het daadwerkelijke doorsturen van het winkelmandje een conversie te maken, en de waarde hiervan te berekenen, een beetje zoals bij punt 3, CRM-data. Je weet bij het doorsturen precies de waarde van het winkelmandje, als je dit vermenigvuldigd met het percentage van mensen dat na doorsturen daadwerkelijk koopt ben je er eigenlijk al. Deze berekende waarde kan je dan dynamisch laten meegeven in je conversiepixel.

Unique ID

Een unique ID gebruiken is preciezer, maar vergt wel een implementatie. Het gaat er hier om dat je de teruggekomen bezoeker identificeert als de originele bezoeker die het winkelmandje naar zichzelf doorstuurde. Het grote voordeel is dat je hier de daadwerkelijke omzet kan meten.

Google Analytics (GA) kan dit overigens prima. Bij het eerste bezoek krijg je een random ID van GA. Bij het doorsturen laat je GA het e-mailadres waar je het mandje naartoe stuurt koppelen aan dit random ID. Wanneer je dan via de link in de e-mail op een ander apparaat terugkomt kan GA je hetzelfde ID geven als tijdens de vorige sessie. De omzet die hier uitkomt wordt dan in de multi-channel trechters van GA over alle touchpoints op de verschillende apparaten verdeeld.

Mocht je geen waarde aan de e-mailclick willen verbinden kan je hierbinnen een custom MCF-kanaalgroep maken waarin je 0 waarde geeft aan het bezoek voortkomend uit een ‘forward e-mail'(naam is hier afhankelijk hoe je het zelf definieert met UTM codering), dan gaat de volle omzetwaarde naar de touchpoints er omheen.

Login

Idee is hier hetzelfde als bij de Unique ID, alleen is hier de identifier niet een e-mailadres, maar de loginnaam. Inloggen heeft echter veelal een nadelig effect op het conversieratio. Het minder laagdrempelig dan iets naar jezelf mailen, waardoor het wellicht minder gebruikt gaat worden. Oplossing is hier echter simpel, biedt beide opties aan en laat mensen lekker zelf kiezen.

Conclusie

Sturen op macroconversies en lastclick geeft vaak te weinig inzicht in de werkelijke prestaties van mobiel verkeer. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven die wel de volle waarde van mobiel kunnen aantonen. In dit artikel hebben we zes manieren aangegeven die met de huidige technologie prima geïmplementeerd kunnen worden.

De data die voortkomt uit de beschreven methodieken heeft in sommige gevallen al een simpele versie van attributiemodellering ingebouwd. Microconversies is hier een erg goed voorbeeld van. Je gaat vroeg gedrag verbinden aan omzet die later pas binnen komt, hierdoor komt automatisch meer omzetwaarde op vroegere touchpoints.

Uiteraard heeft het vervolgens de voorkeur om deze conversiedata ook weer binnen een attributiemodel te gebruiken. Voor search kan dit relatief eenvoudig met de beschreven bidmanagement systemen of de nieuwe functie in de AdWords pixel. Op die manier verdeel je de omzetwaarde weer netjes over de touchpoints die aan de microconversie ten grondslag lagen.

Houd in gedachten dat niet alle methoden werken voor alle bedrijven. Voor sommige sectoren is data-opslag bijvoorbeeld lastig, misschien heb je geen commercieel callcenter of heb je geen app. Dan vallen meerdere opties uiteraard af.

Ook is het van belang te beseffen dat deze methoden grote invloed kunnen hebben op de reporting. Binnen kleine snelle bedrijven zal dit snel uitgelegd zijn, maar binnen grote bedrijven kan dit soms lastig zijn. Als je dit gaat toepassen is het altijd belangrijk dat je de meerwaarde goed uitlegt. Wat vaak goed kan werken is eerst de inzichten creëren en bespreken en er op een later tijdstip pas op gaan sturen. Op die manier kan iedereen eerst een beetje wennen.

Het idee is uiteindelijk dat je door de nieuwe inzichten beter kan optimaliseren en daarmee meer omzet (sales) genereert waardoor de ROI op jouw marketing investering zal toenemen. Ons advies is daarom: pak de methoden die voor jouw bedrijf werken en start hier zo snel mogelijk mee!

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond