-

Zes voordelen van programmatisch leren voor je bedrijf

Personeel behouden is belangrijk in deze tijd. Goede interne bij- en omscholingsmogelijkheden spelen daarin een belangrijke rol. Maar hoe doe je dat zo effectief en succesvol mogelijk? Programmatisch leren biedt veel voordelen.

Minder betrokken medewerkers, de groeiende vaardigheidskloof en het ontwikkelen van schaalbare toeleveringsketens zijn belangrijke uitdagingen voor bedrijven. Bestaande leermethoden zijn niet altijd meer geschikt om deze problemen op te lossen. Het is dus tijd om de boel eens met een andere bril te bekijken: vanuit programmatisch leren bijvoorbeeld. Hoe werkt deze methode precies? En welke voordelen zitten daaraan?

Wat is programmatisch leren?

Het bedrijfsleven ontwikkelt zich voortdurend. De manier waarop medewerkers van bedrijven worden bij- en omgeschoold, moet daar zo goed mogelijk bij aansluiten: des te meer heb je eraan. Daar komt programmatisch leren om de hoek kijken.

Deze manier van leren verdeelt verschillende kleinere leerervaringen namelijk over een langere periode. Oftewel: het deelt grote en complexe vraagstukken op in kleinere stukken. De kleinere leerervaringen worden meestal begeleid door interne deskundigen en ondersteund door verbeterde digitale technologie. Blended leren, noemen we dat. Complexe uitdagingen los je namelijk niet op met één e-learningmodule of één instructiemoment: verandering kost tijd en vergt een combinatie van deze technieken en kennis.

Programmatisch leren gaat ervan uit dat iedere afdeling, hoe groot of klein ook, een centrale rol speelt bij het aanpakken van bedrijfsuitdagingen. Hoe meer samenhang, hoe groter de kans op succes. In de ideale situatie gaan medewerkers van verschillende afdelingen en met verschillende functies daarom samen aan de slag met nieuwe vaardigheden, processen en werkwijzen.

De grootste voordelen van programmatisch leren

Wat maakt programmatisch leren dan zo perfect voor je bedrijf? We zetten de zes belangrijkste voordelen voor je op een rij.

 1. Echte, grote problemen worden opgelost
  Je herkent het vast: complexe uitdagingen ga je liever uit de weg. Met programmatisch leren los je ze op. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Weg met die zorgen.
 2. Medewerkers leren in de praktijk
  Trainingsprogramma’s van programmatisch leren beslaan een langere periode dan eenmalige interventies. En dat is handig: zo kunnen je medewerkers hun nieuwe vaardigheden meteen toepassen in de praktijk én doen ze ervaring op.
 3. Kennis blijft hangen bij je medewerkers
  Gespreid leren zorgt ervoor dat de kennis die medewerkers opdoen, ook echt blijft hangen. Door telkens te blijven oefenen en leren in de praktijk, worden nieuwe vaardigheden langzaam gewoontes. Op die manier wordt de vergeetcurve verleden tijd.
 4. Je medewerkers zijn beter voorbereid op de toekomst
  Met de trainingsprogramma’s van programmatisch leren bereid je ál je medewerkers voor op de vaardigheden van de toekomst. En dat gaan ze nodig hebben: zo blijkt uit ons onderzoek dat zo’n 42% van de kernvaardigheden die nodig zijn om huidige banen uit te voeren, dit jaar nog verandert.
 5. Het programma bevordert samenwerking en verbinding
  Met een gezamenlijk programma verbindt je alle betrokkenen van je organisatie. Je werkt met z’n allen samen om bedrijfsdoelen te behalen. Dat zorgt voor meer verbinding en samenwerking: de sleutel tot het oplossen van complexe uitdagingen.
 6. Inspelen op leerbehoeften
  Medewerkers willen snel en eenvoudig leren. Digitale trainingsprogramma’s helpen daarbij. Als je de juiste technologie gebruikt om met rollenspellen, coaching en samenwerking specifieke vaardigheden te ontwikkelen, krijgen medewerkers sneller wat ze nodig hebben. Gewoon via hun computer of mobiele telefoon.

Is programmatisch leren dan altijd een goede oplossing voor vraagstukken binnen je bedrijf? Voor complexe leerdoelen wel. Bij kleinere leerdoelen is het misschien handiger om te kiezen voor een korte leermethode: dat is in dat geval een stuk efficiënter. Goed om over na te denken vóór je een trainingsprogramma start.

De juiste technologie

Kiezen voor programmatisch leren via trainingsprogramma’s betekent niet altijd dat je meteen een heel nieuw leerplatform moet aanschaffen. Als je huidige systeem personalisatie ondersteunt en medewerkers toegang biedt tot content op basis van hun voortgang, ben je al een heel eind.

Het is ook belangrijk dat je medewerkers echte praktijkvoorbeelden kunnen bekijken, dat begeleiders deze elementen kunnen beoordelen, dat je genoeg samenwerkingstools in huis hebt én dat je bepaalde elementen kunt automatiseren. Hoe meer administratieve taken je uit handen kunt geven met bijvoorbeeld AI, hoe beter.

Kortom: om snelle veranderingen in de bedrijfswereld bij te houden, zul je je manieren van bij- en omscholing aan moeten passen. Zo kun je complexe uitdagingen beter het hoofd bieden, zodat je bedrijf succesvol blijft. Ook in de toekomst.

Meer weten over programmatisch leren? Download het e-book en ontdek hoe programmatisch leren kan worden toegepast in het moderne zakenlandschap.

Over de auteur: Danny van Kuijk is Senior account executive bij D2L.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond