-

Personeel behouden? Werk aan een goede bedrijfscultuur

Personeel behouden vraagt om goed georganiseerd HR-beleid. Zeker nu er meer wordt thuis gewerkt geldt: zorg dat je weet wat er speelt, werk aan een goede bedrijfscultuur en bied medewerkers mogelijkheden binnen je organisatie.

De coronapandemie dwingt veel werknemers vanuit huis te werken, waardoor de balans tussen werk en privé wordt verstoord. En krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een verhoogde werkdruk. Experts verwachten dat dit net als in andere landen ook in Nederland impact gaat hebben op de arbeidsmarkt. Werkgevers merken nu al dat het gevecht om talent is begonnen. Een sterke bedrijfscultuur zal essentieel blijken voor de aanwas en het behoud van werknemers. Maar hoe zorgen bedrijven ervoor dat hun bedrijfscultuur sterk en gezond is en dat medewerkers ook in deze tijden betrokken zijn en blijven?

Golf van vrijwillig ontslag

In de Verenigde Staten is het het onderwerp van de dag en hebben ze er zelfs een naam voor: the great resignation. In oktober hebben maar liefst 4,3 miljoen Amerikanen hun baan opgezegd, een absoluut record. Hoewel we in Nederland momenteel het tegenovergestelde zien – er is de afgelopen maanden minder ontslag genomen en het aantal vacatures is groter dan het aantal werklozen – verwachten experts dat onze arbeidsmarkt op termijn ook in beweging gaat komen.

Zo zegt Geert-Jan Waasdorp van arbeidsmarktdatabedrijf Intelligence Group tegen het AD: “als de beweging er komt, dan wordt het kermis op de arbeidsmarkt.” Als het stof van de coronacrisis is gaan liggen, zullen werknemers weer om zich heen kijken en de overstap wagen. We zullen een grote migratie van talent van het ene bedrijf naar het andere zien.

Strijd om talent

De realiteit is dat het helemaal niet slecht gaat met de Nederlandse economie. In sommige sectoren gaat het beter dan ooit. Er is een schaarste aan talent en, net als in de Verenigde Staten., zullen we ook hier te maken krijgen met een strijd om talent.

De schaarste aan talent in combinatie met een overvloed aan vacatures zal tot een dynamische arbeidsmarkt leiden, waarin bedrijven met betere arbeidsvoorwaarden en hogere compensaties floreren. Naast meer secundaire arbeidsvoorwaarden en aantrekkelijke voordelen, beschouwen moderne werknemers een hoog salaris niet langer als de doorslaggevende factor, zo blijkt uit onderzoek van IBM. De werknemer van nu hecht veel meer belang aan een inclusieve en diverse bedrijfscultuur, doelgerichtheid en maatschappelijke betrokkenheid.

Bedrijfscultuur wordt essentieel

Een sterke bedrijfscultuur en de juiste secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker voor het werven én behouden van personeel. De cultuur en voorwaarden van een bedrijf zijn ook van invloed op de acquisitie van klanten en andere belanghebbenden. Want hoe het bedrijf omgaat met zijn personeel is vaak ook een voorbode van hoe het met klanten en andere stakeholders omgaat. Potentiële en bestaande klanten waarderen leveranciers die een hoge doorloop van personeel en andere resultaten van een zwakke bedrijfscultuur ervaren lager.

Een voorbeeld van een gezonde en positieve omgang met werknemers is wanneer een bedrijf bijvoorbeeld onbeperkt vakantiedagen en de mogelijkheid om vanuit huis te werken biedt, maar ook een wekelijkse borrel, yogalessen met het team, een cadeautje op verjaardagen organiseert of een kaartje stuurt als de werknemer ziek is. Deze vooruitstrevende en moderne benadering van werknemers helpt bij het werven en behouden van talent.

Gezonde bedrijfsculturen zorgen dat mensen trots zijn deel uit te maken van het team. HR-medewerkers staan centraal in het bouwen van een sterke bedrijfscultuur en het is essentieel dat ze daarbij de juiste middelen hebben. In feite begint de bedrijfscultuur bij het aannemen van de juiste mensen en het op de juiste manier in dienst nemen van het team. In de hybride en externe werkplekken van tegenwoordig moeten nieuwe medewerkers op afstand onboarden en zich nog steeds welkom voelen. Ze moeten hun teamgenoten ontmoeten en digitaal kennismaken met de workflows en tools van het bedrijf. Onboarding is ook waar bedrijven en managers leren wat mensen motiveert, wat mensen in het bedrijf over hen moeten weten om hen welkom te laten voelen en wat ze moeten weten over het bedrijf zodat ze productief en succesvol kunnen zijn.

HR-platforms

In de nieuwe wereld van werken – waarin veel bedrijven een hybride personeelsbestand hebben dat gedeeltelijk vanuit huis en gedeeltelijk vanuit een kantoor werkt en zich op veel locaties over de hele wereld of in de stad bevindt – is het informele snelle contact tussen managers en individuele medewerkers via platforms zoals Slack en Teams belangrijk. Als het echter gaat om doorlopende communicatie, herkenning en erkenning, zien bedrijven en HR-afdelingen steeds meer de noodzaak van een dynamisch modern HR-platform.

Verbinding begint bij aanwezigheid: wie is aanwezig, wie is er niet, wie is op vakantie, wie is ziek? Hoe kan iemand zijn manager snel en veilig op de hoogte houden van persoonlijke zaken die van invloed zijn op het werk? Het HR-platform van het bedrijf is essentieel voor het regelen en inzichtelijk maken van essentiële dagelijkse zaken zoals vakantiedagen, ziekteverzuim of opleidings- en ontwikkeldagen. Het HR-platform kan werknemers ook helpen meer over hun collega’s te ontdekken, via het organigram van het bedrijf en zelfs welke talen, hobby’s of superkrachten ze gemeen hebben.

HR-software inzetten bij thuiswerken

Het is duidelijk dat de manier waarop we werken behoorlijk is veranderd. Hoe kunnen managers en HR een sterke bedrijfscultuur creëren onder de nieuwe omstandigheden?

  • Communiceer met medewerkers

De beste manier om erachter te komen wat iemand dwarszit, is door het ze te vragen. Door regelmatig digitale (anonieme) enquêtes te delen wordt een vinger op de pols gehouden en de betrokkenheid van medewerkers gemeten. Zo blijf je als werkgever op de hoogte van veranderend sentiment, kunnen problemen in de kiem worden gesmoord en burn-outs worden voorkomen.

  • Managers en HR moeten samenwerken

De relatie tussen manager en HR is een bepalende factor voor de doorloop van personeel. Managers zijn de ogen en oren van het HR-team nu we meer op afstand zijn gaan werken en zij zijn in de beste positie om HR te begeleiden bij wat de productiviteit en het geluk van hun team ten goede kan komen.

  • Beheer compensatie en erkenning op de juiste manier

Werknemers stellen het op prijs wanneer hun organisatie een regelmatige beoordelingscyclus heeft. Zorg ervoor dat mensen zich erkend voelen voor hun harde werk. Continue feedback kan ervoor zorgen dat medewerkers zich meer gewaardeerd voelen. Maar ook wanneer medewerkers bijvoorbeeld vaak zakelijke kosten maken, is het belangrijk dat deze makkelijk te declareren en inzichtelijk zijn en natuurlijk op tijd worden terugbetaald.

  • Diversiteit en inclusie: niet alleen praten, maar doen

Het is gewoon niet genoeg om “meer divers personeel aan te nemen” of diversiteitstrainingen te volgen. Werknemers zullen een bedrijf verlaten als de bedrijfscultuur hun een onwelkom of ongemakkelijk gevoel geeft. Maak het diversiteitsbeleid onderdeel van de bedrijfscultuur en het DNA van de organisatie.

  • Doorgroeimogelijkheden bieden

Investeer in medewerkers als het gaat om loopbaanontwikkeling en groei. Als medewerkers niet door kunnen groeien in de organisatie gaan ze ergens anders kijken. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van trajecten voor loopbaanontwikkeling.

Over de auteur: Yoss Perl is Sales director Benelux & Nordics bij HiBob.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond