Zet jezelf in beeld met video SEO
Zoekmachine optimalisatie gaat verder dan het vindbaar maken van webpagina’s. Vindbaarheid met videocontent onderscheidt je van de concurrentie en zorgt vaak voor een hogere organische CTR.
Zoekmachines veranderen. De lay-out verandert, maar met name de resultaten die worden gepresenteerd aan de gebruiker zijn aan verandering onderhevig.
Omdat gebruikers lang niet altijd op zoek zijn naar tekst, worden steeds meer universal resultaten getoond op de zoekresultatenpagina. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google + (local), afbeeldingen, nieuws en video’s.
Vindbaarheid met video’s is te realiseren op twee manieren:
- Hosted oplossing – Video’s op je eigen site hosten;
- Posted oplossing – Video’s hosten op een video website zoals YouTube of Vimeo;
Video SEO met eigen hosting (hosted)
Deze optie geeft aan dat de website de bron van de video is .
- Allereerst genereert dit verkeer naar de eigen website in plaats van naar het platform dat de videohost (Vimeo, YouTube, etc).
- Ten tweede draagt de hosted oplossing actief bij aan de algehele zoekmachine optimalisatie van de website. Wanneer andere websites over de video schrijven en ernaar verwijzen, levert dit inkomende links op.
- Ten derde levert het een betere organische CTR op doordat je video in de zoekresultaten van Google verschijnt.
Om vindbaarheid te realiseren met video’s die zelf gehost worden, is er een aantal stappen dat gevolgd moet worden:
Keyword onderzoek
Video SEO begint waar ‘standaard’ zoekmachine optimalisatie ook begint; met onderzoek doen naar het zoekgedrag van de doelgroep. Waar zoekt de doelgroep op en naar welke informatie zijn ze op zoek? Welke zoekvraag kan beantwoord worden door het inzetten van een video?
De tools om dit zoekgedrag te achterhalen zijn hetzelfde als voor ‘standaard’ zoekmachine optimalisatie:
- Een Google AdWords-campagne;
- AdWords Keyword Tool;
- Google Suggest;
Videohosting
De hosting van de video is cruciaal. Het is de bedoeling dat Google de video op de eigen pagina ziet als enige variant en bron van de video. Indien je de video plaatst op YouTube of Vimeo en middels de embedcode plaatst op een eigen pagina, dan zal de eigen pagina minder snel ranken dan de pagina van YouTube of Vimeo. Daar zijn twee redenen voor aan te wijzen:
- YouTube/Vimeo wordt gezien als bron van de video;
- YouTube/Vimeo heeft meer autoriteit dan de eigen website;
Daarmee leid je dus verkeer naar YouTube of Vimeo en niet naar je eigen website. Andere opties zijn:
- Eigen hosting
- Vimeo Pro
- Wistia
- Vzaar
- Brightcove
Met deze betaalde opties is het mogelijk om de video op je eigen pagina te plaatsen via de bronwebsites (vimeo.com, wistia.com, etc) zonder deze doorzoekbaar te maken voor zoekmachines. Op die manier ziet Google de eigen pagina met de video als het origineel.
Content op video- en pagina niveau
Zodra de belangrijkste zoekwoorden inzichtelijk zijn, moeten deze worden verwerkt in de volgende onderdelen van de video:
- De videotitel
- De bestandsnaam
- De omschrijving van de video
Naast deze onderdelen moeten de belangrijkste zoekwoorden ook terugkomen op de gebruikelijke plaatsen op de pagina zoals de pagetitle, de <h1> en aanvullende tekst rondom de video.
Om er voor te zorgen dat Google begrijpt waar de video over gaat, is het aan te raden om het videotranscript op dezelfde pagina als de video aan te bieden. Dit kan ook de samenvatting zijn. Plaats de video ‘embedded’ op de pagina zodat het duidelijk is en plaats maximaal één video op een pagina. Door meer video’s op een pagina te plaatsen, weet Google niet welke video in de SERP zichtbaar moet worden.
Sitestructuur
Maak optimaal gebruik van de inkomende links die een video opleveren door de video op een logische manier te verwerken in de sitestructuur.
Wanneer er video’s zijn die ondersteunend zijn aan het hoofdonderwerp is het aan te raden om de video in dezelfde hiërarchie onder het hoofdonderwerp te plaatsen. Daarmee versterk je de pagina door middel van inkomende links op de videopagina en vanaf de videopagina weer via interne links naar de pagina van het hoofdonderwerp.
Wanneer de video één-op-één aansluit bij het hoofdonderwerp, is het wellicht ook mogelijk om de video direct op de pagina van het hoofdonderwerp te plaatsen. De inkomende links zullen hierdoor nog sterker bijdragen aan de vindbaarheid voor het hoofdonderwerp. Daarbij moeten de contentvoorwaarden op de pagina en in de video wel aanwezig zijn.
Techniek
Het is noodzakelijk om Google op de hoogte stellen van de video’s die er zijn. Hiervoor moet een zogenaamde Video XML Sitemap gemaakt worden. De video xml sitemap moet minimaal de volgende elementen bevatten:
- Titel van de video;
- Omschrijving van de video;
- URL van de afspeelpagina – de pagina die in de zoekresultaten moet terugkomen;
- URL van de thumbnail die getoond moet worden als beginscherm van de video;
- URL van de originele bestandslocatie of de URL van de locatie van de afspeeltool;
Google geeft zelf meer uitleg over de XML video sitemap.
Video SEO met YouTube of Vimeo (posted)
Naast het zelf hosten van de video is het ook mogelijk om de video door een andere website te laten hosten. Bekende voorbeelden zijn YouTube en Vimeo.
Het bereik van videowebsites is enorm. Zo ging begin 2012 één van de vier bezoeken op sociale netwerken naar YouTube. Er zijn vele video’s die miljoenen keren bekeken zijn. Er is dus een enorme exposure te realiseren met het plaatsen van de video op YouTube en Vimeo.
Om vindbaarheid in zoekmachines te realiseren met YouTube-content dient een vergelijkbaar proces doorgelopen te worden als bij videocontent op de eigen website. Ook hier begint het met een zoekwoorden onderzoek. De belangrijkste zoekwoorden moeten ook op dezelfde plaatsen terugkomen in de video:
- Titel van de video;
- Omschrijving van de video;
De video van YouTube op een eigen pagina plaatsen is mogelijk middels de embedcode. Echter, de eigen pagina zal minder snel ranken dan de video op YouTube/Vimeo. Daar zijn twee redenen voor aan te wijzen:
- YouTube/Vimeo wordt gezien als bron van de video;
- YouTube/Vimeo heeft meer autoriteit dan de eigen website;
Houd daar dus rekening mee.
Voor het creëren van vindbaarheid met video’s is het in feite noodzakelijk om te kiezen voor een hosted oplossing. Deze biedt meer kansen voor het verbeteren van de zoekresultaten met behulp van videocontent.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Danny
Goed en duidelijk verhaal!
Ik denk dat de hosting afhangt van het soort video dat je wilt plaatsen. Als het bijvoorbeeld gaat om een bedrijfspresentatie of bijvoorbeeld een reclamevideo, dan kunnen deze prima op YouTube worden geplaatst. Dat is ook het eenvoudigst.
Productvideo’s of video’s van diensten kunnen daarentegen weer beter zelf gehost worden en binnen de productpagina worden geplaatst, je wilt deze pagina’s immers zo hoog mogelijk laten ranken. Het hangt het wat mij betreft dus af van het soort video en het doel dat je ermee hebt.
Marco
Goed verhaal, ik heb echter wel een opmerking. Je pleit er dus voor de video’s op de website zelf te hosten en niet vanuit een videosite zoals YouTube/Vimeo te embedden. Maar als je video’s dan goed bekeken gaan worden (veel dataverkeer genereren) gaat dat wel ten koste van de performance van je gehele website. Daarom is het aan te raden video’s altijd op een aparte videoserver te zetten en niet op de webserver zelf. Kun je je daarin vinden?
Corné Hoogendoorn
@Daan,
Het doel van de video is inderdaad mede bepalend voor de middelen die je inzet. Zo kun je voor branding YouTube of Vimeo uitstekend inzetten. Voor het verhogen van je organische CTR is dit dus niet wenselijk.
@Marco,
Om video’s in de zoekresultaten te krijgen is het inderdaad aan te raden om tegen Google te vertellen dat jij de video host. Dit kun je doen met eigen hosting, een aparte video server of de video bijvoorbeeld in de cloud te hosten. Je zou ook eens naar Wistia kunnen kijken. Er zijn dus meerdere mogelijkheden om de hosting te regelen.