-

Zo ziet de verpakking van de toekomst eruit

Verpakkingen zijn integraal onderdeel van onze huidige consumptiemaatschappij. Maar het consumentengedrag verandert en de schadelijke impact van plastic betekent dat we moeten verduurzamen. Dit zijn de belangrijkste trends.

Innovaties in de verpakkingsindustrie uiten zich in efficiëntere verpakkingen die gemaakt zijn van minder en gerecycled materiaal. Ook zien we steeds meer ‘slimme’ verpakkingen waarmee een merk zich kan onderscheiden. Een voorbeeld hiervan is de Puma tas die hergebruikt kan worden door de eindgebruiker.

Het bedrijf Arjo Solutions heeft een ‘vingerafdruk’ ontwikkeld die klanten garandeert dat ze een authentiek product hebben gekocht. Deze vingerafdruk wordt op het product geplaats. Klanten kunnen de app genaamd ‘Safe’ gebruiken om te controleren of het product wat ze hebben aangeschaft echt is door middel van het controleren van de ‘vingerafdruk’ op het product.

Het Britse bedrijf Insignia heeft een verpakking ontwikkeld die consumenten helpt om voedselverspilling tegen te gaan. De verpakking laat aan de consument zien hoelang het product nog houdbaar en vers is. Het label rechtsonder op het pak drinken geeft aan hoelang het product al open is en veranderd van klaar naarmate de tijd verstrijkt.

Milieu-impact

De belangrijkste trend waar verpakkingen mee te maken hebben is natuurlijk de milieu-impact en duurzaamheid. In Nederland is inmiddels 73 procent van alle verpakkingen gerecycled, van alle kunststof verpakkingen is dit 51 procent. We zijn hiermee koploper op internationale schaal.

De verduurzaming wordt met name bereikt door het gebruik van bio based plastics, het duurzame alternatief voor plastic. Ze bestaan uit hernieuwbare grondstoffen waardoor de verpakkingsmaterialen recyclebaar zijn.

De ontwikkelingen op het gebied van bio based plastics gaan razendsnel. De brancheorganisatie European Bioplastics verwacht dat de wereldwijde productie zal toenemen van 1,7 miljoen ton in 2014 naar ongeveer 7,8 miljoen ton in 2019. Deze sterke stijging is onder andere te danken aan de vraag naar bio plastics van bedrijven zoals Coca-Cola, Danone en Ikea.

Hernieuwbaar en composteerbaar

De term bio based plastics wordt eigenlijk gebruikt om twee verschillende type elementen duidelijk te maken: de hernieuwbaarheid van grondstoffen en de composteerbaarheid. Deze plastics zijn bijvoorbeeld gemaakt van mais of zetmeel. Het kunnen ook bio based plastics zijn die vervaardigd worden uit hernieuwbare grondstoffen, maar die niet composteerbaar zijn.

Drop in plastics

Momenteel is het nog niet mogelijk om een 100% bio based product te maken. Dit betekent dat het overige percentage fossile based is. Dit worden drop-in plastics genoemd. Het voordeel van bio based plastics is dat er minder CO2 vrijkomt bij de productie in vergelijking met plastics die gebaseerd zijn op aardolie. Deze bio based plastics hebben ook dezelfde eigenschappen als conventionele kunststoffen. Bio based plastics kunnen ook gerecycled worden met conventionele plastics omdat de structuur gelijk is. Dit zorgt dus niet voor meer druk op het scheidingsproces.

Food vs. Feed vs. Fuel

Een vraag die vaak naar voren komt met bio plastics is de food vs. feed discussie en de food vs. fuel discussie. De vraag is of we kostbare landbouwgrond moeten gebruiken voor het maken van biomassa wat gebruikt wordt voor bio plastics. Er is hier intensief onderzoek naar gedaan en het resultaat is dat er slechts 0,01 procent van de globale landbouwgrond nodig is om genoeg biomassa te groeien voor onze plasticbehoefte.  Ook gebruiken we steeds meer rest- en bijstromen van de landbouw en voedselverwerkende industrie voor de productie van bio plastics.

Samen verduurzamen

De komende jaren gaat er veel veranderen als we kijken naar verpakkingen en de verduurzaming hiervan.  Op allerlei vlakken gaan verpakkingen innoveren en groener worden. Dit met als doel om het milieu zo min mogelijk te beschadigen. Bio based plastics en recycling zullen hiertoe bijdragen. Ook wordt er vanuit de overheid en het bedrijfsleven een serieuze boodschap achtergelaten: samen moeten we alles op alles zetten om met de gehele verpakkingsketen in de toekomst alle verpakkingen recyclebaar te maken. De eerste grote stappen zijn in elk geval gezet.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond