-

AI in de praktijk: Spectrum Intelligence zet mensen op het autismespectrum in voor AI

De arbeidsparticipatie van mensen op het autismespectrum is nog altijd laag, hoewel ze vaak juist bijzondere vaardigheden hebben. Spectrum Intelligence werkt met deze groep mensen op het gebied van data-annotatie voor AI. Zo komen technologische ontwikkeling en sociale impact samen.

Het bedrijf bereikt dit door een workforce te creëren van mensen op het autismespectrum die speciale of sterke ontwikkelde vaardigheden hebben. Founder Michael Radvany heeft een bachelor in de wiskunde en informatica en een master in telecommunicatie. Hij bouwt zijn carrière op het snijvlak van IT en Artificial Intelligence en werkte onder andere in de Verenigde Staten, Cyprus en Israël waarna hij zich uiteindelijk met zijn gezin in Nederland vestigde.

Door zijn ervaring begrijpt als geen ander welke vaardigheden vereist zijn voor data science en AI: geduld, focus, herhaling en gevoel voor precisie. Een set aan vaardigheden die niet gemakkelijk te vinden is. Radvany vindt deze combinatie wel, en dan met name bij een mensen op het autismespectrum.

AI en Autistisme Spectrum, vertel, hoe hebben die voor jou met elkaar te maken?

“Mensen met de diagnose autisme hebben meestal zeer geavanceerde vaardigheden, denk aan aandacht voor detail, precisie, het vermogen om sterk te focussen en genieten van repetitieve taken. Dit zijn precies de vereiste vaardigheden om data-annotatie uit te voeren, iets dat andere mensen meestal moeilijk vinden om uit te voeren.”

Voor de leek: wat is data-annotatie?

“Data-annotatie helpt bij het categoriseren, markeren en labelen van gegevens voor een machinaal leermodel. Dus een cruciale fase in het bouwen van een AI model. We hebben inmiddels een unieke service voor data-annotatie in Europa, en we doen dit met een team dat bekwaam is met de hoogste kwaliteiten voor dit soort activiteiten: mensen op het autistismespectrum. Wij zijn daarmee een zeer inclusieve Nederlandse startup binnen het IT-domein.”

Goed nieuws voor organisaties waar focus ligt op data science en AI dus?

“Ja, dat zou je denken. Aan een kant is er veel vraag naar een type werknemer dat niet makkelijk te vinden is. Aan de andere kant is er een groep mensen die juist door hun anders werkende brein invulling kan geven aan deze vraag in de arbeidsmarkt. Fantastisch!”

Maar de werkelijkheid is anders, begrijp ik?

“Inderdaad, want de werkgelegenheidsgraad van autistische mensen in Europa is ongeveer 10%. Dit ligt ver onder het percentage voor personen met een handicap (47%). En bij personen zonder handicap ligt dit percentage zelfs op 72%. Dit is een serieus probleem als je je voorstelt dat er in Europa ongeveer vijf miljoen mensen op het autismespectrum zitten. Spectrum Intelligence helpt dit probleem om te lossen, waarmee mogelijk ook nog eens miljoenen euro’s worden bespaard voor de belastingbetaler omdat er minder mensen werkloos zullen zijn.”

Aan deze mensen voorbij gaan voelt als een gemiste kans voor organisaties?

“Het klopt inderdaad dat bedrijven en de maatschappij veel meer uit deze groep mensen kunnen halen. Daarnaast verdient deze populatie vanuit het oogpunt van maatschappelijke impact veel meer dan wordt gegeven. Daar zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor. Daarom creëert Spectrum Intelligence kansen die de autistische bevolking verdient, en we voorzien bedrijven de hoogste kwaliteit van data-anotatie. Een win-win dus.”

Hoe ben je op het idee van Spin-AI gekomen?

“Een paar jaar geleden kreeg mijn dochter de diagnose autisme, waarop een aantal zware jaren volgden. Zoals ik zei krijgen mensen met autisme weinig kansen op de arbeidsmarkt, dit had grote impact op mijn dochter en ons gezin; met een mooi gevolg dat ik me na deze moeilijke periode ben gaan wijden aan Spectrum Intelligence.”

Hoe kwam het precies tot stand?

“Het begon na gesprekken tussen mijn dochter en een ander bedrijf buiten de Europese Unie dat opereert in hetzelfde model als Spectrum Intelligence: mensen op het autismespectrum diensten laten leveren voor data-annotatie. Zij zijn altijd een soort mentor voor ons geweest. Gelukkig ben ik op een punt in mijn leven gekomen waarop ik me volledig kan wijden aan dit nobele initiatief.”

En wat zijn jullie doelstellingen?

“Enerzijds willen we zoveel mogelijk mensen uit het spectrum betrekken bij onze activiteiten. Het doel is dat ze meer geïntegreerd raken in de maatschappij en het arbeidsproces.  Anderzijds streven we ernaar om (vooral in de EU) de AI-industrie een hoogwaardige, veilige service te bieden.

Onze doelstellingen zijn: 1) minimaal 600 tot 1000 mensen op het autistisch spectrum in Nederland en de EU bereiken in 2025; 2) minimaal 200 mensen op het autistisch spectrum laten participeren in het arbeidsproces in Amsterdam in 2025; 3) uiteindelijk willen we in elke grote stad in Nederland en andere Europese landen een kantoor openen in 2025.”

Ik kan me voorstellen dat veel organisaties behoefte hebben aan goed personeel voor hun AI-teams: wat kunnen ze van jullie verwachten?

“Spectrum Intelligence zorgt voor veilige data (gecertificeerd ISO 27001), een lokale mentaliteit, lage total cost of ownership (TCO) en agile methodiek. Op deze manier kunnen de AI-teams van een bedrijf zich concentreren op hun core business, namelijk de ontwikkeling van AI-algoritmen en modellen, en tegelijkertijd kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan hun MVO-doelstellingen.

Data-annotatie is een veeleisende taak met grote gegevensvolumes die veel repetitief werk vereisen. Interne uitvoering geeft een grotere verloop van gespecialiseerde werknemers. En dit extern in lagelonenlanden doen veroorzaakt problemen in de kwaliteit, communicatie, gegevensbeveiliging en draagt niet bij aan lokale sociale impact. Spectrum Intelligence levert juist die meerwaarde op voor bedrijven en de lokale samenleving.”

Over de auteur: Femmie Geradts is directeur van Startup Village.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond