AI in de praktijk: Innovatiespotter past AI toe om innovatieve ecosystemen sneller te kunnen laten groeien
De ontwikkelingen in AI gaan snel en het potentieel is enorm. Maar hoe wordt AI precies toegepast in de praktijk? Start-up Innovatiespotter brengt met behulp van AI de ontwikkeling van innovatie-ecosystemen in kaart binnen sectoren waar innovatie vereist is
Gea Vellinga is founder van de Innovatiespotter.nl dat in 2003 startte als spin-off van de RUG en het innovatie-projectbureau Q-modus BV. Ze verbaasde zich erover dat miljarden wordt geïnvesteerd voor het stimuleren van innovatie bij het MKB maar dat niemand goed zicht had op de bedrijven waarvoor dat geld eigenlijk bedoeld is. Daarom startte Innovatiespotter.nl met het systematisch in kaart brengen van innovatieve bedrijven. De systematiek is gebaseerd op promotieonderzoek “Identificatie cruciale kennis bij bedrijven” van mede-oprichter van Gerben Blaauw.
Wat doet Innovatiespotter precies?
“Innovatiespotter levert data en inzicht voor missie-gedreven innovatie, innovatietrends en onderbouwt deze met actuele data. Deze data speelt een belangrijke rol in het oplossen van maatschappelijke thema’s zoals het verduurzamen van energie, transparant maken van de voedselketen en verbeteren van de gezondheidzorg. Wij analyseren doorlopend 2,8 miljoen Nederlandse bedrijven waarmee we een datagedreven online platform bieden aan organisaties die inzicht willen in innovatie en duurzaamheid.”
Wie zijn dit? Welke sectoren maken gebruik Innovatiespotter?
“Vooral overheden, kennisinstellingen, brancheorganisaties en adviesbureaus gebruiken ons platform. Organisaties die toekomstgericht beleid op het gebied van de duurzaamheidsdoelen en technologische vernieuwing plannen. Bijvoorbeeld de provincie Drenthe, zij hebben via een API toegang tot onze platform en verrijken hun provinciale datahuishouding met onze data. Of de gemeente Tilburg die ons platform gebruikt voor monitoring van de regio op specifieke innovatiekenmerken.”
Welk probleem komen deze organisaties tegen?
“Startups, scale ups en MKB zijn de motor van de Nederlandse economie. Meer dan 99% van het bedrijfsleven valt onder deze grote groep en is verantwoordelijk voor 70% van de werkgelegenheid. Onder druk van economische en maatschappelijke ontwikkelingen wordt het bedrijfsleven uitgedaagd om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, waar startups, scale ups en MKB een grote rol in spelen. Dus samenwerking in zgn. innovatie-ecosystemen is noodzakelijk.
Probleem waar toekomstgerichte beleidsmakers vaak mee worstelen is het identificeren en organiseren van die innovatie-ecosystemen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk relevante organisaties gezamenlijk innoveren, en niet alleen een handjevol. Denk aan de noodzakelijke aanpassingen in de textiel,- en kledingbranche, deze kan je niet als speler in die branche alleen doen en zal je moeten samenwerken met partners in de keten.”
Dus jullie versnellen innovatie door de juiste partners te koppelen via een online platform?
“Ja, zo zou je het kunnen zeggen want partijen vinden elkaar niet vanzelf. Daarbij speelt ook de complexiteit van het herkennen van innovatie een rol. Het bedrijvenlandschap is het best te vergelijken met een puzzel van miljoenen losse stukjes.
Wij verrijken de basisdata van bedrijven met ruim 1.000 bronnen, zoals subsidies, investeerders, startup-programma’s en innovatiefondsen – bronnen waarmee netwerken en samenwerkingsverbanden zichtbaar worden. Dit is de innovatie-footprint van een bedrijf. Wij brengen de juiste puzzelstukjes bij elkaar.“
En daarbij komt AI om de hoek neem ik aan?
“Wat met de hand niet kan, kan wel met AI. We gebruiken AI omdat het onmogelijk is handmatig 2.8 miljoen bedrijven in te delen en hun gegevens actueel te houden. Momenteel passen we AI toe op drie niveaus;
- We labelen alle individuele bedrijven binnen de database van 2,8 miljoen bedrijven met onderwerpen waar zij actief in zijn. We noemen dit een Topic-label
- Deze database wordt verrijkt met externe bronnen om innovatieactiviteiten af te geven aan bedrijven. Dit is de innovatie-footprint van een bedrijf waar ik eerder over sprak
- Als je deze data hebt per bedrijf en ook op geaggregeerd niveau, kan je verbindingen leggen. Hiermee kan je aan clusters en samenwerkingsverbanden bouwen
Organisaties krijgen via onze data een interessant inkijkje in ons Nederlandse innovatielandschap.”
Kun je uitleggen hoe jullie klanten met de tool werken?
“Je kunt via het online platform Innovatiespotter.nl heel eenvoudig alle 2,8 miljoen bedrijfsinschrijvingen – van ZZP t/m corporates – doorzoeken op een gekozen onderwerp (Topic-label). Dit is heel breed, van tuinhuisje tot quantum technologie. Deze zoektools en filters kun je combineren, net als in een webshop; je kunt zoeken op bedrijfsgrootte, oprichtingsjaar, op vestigingskenmerken maar ook op omvang, doelgroep en locatie. Met de Innovatie-footprint zie je hoe deze bedrijven zich manifesteren en ontwikkelen en of ze actief (zouden moeten) zijn binnen een specifiek innovatie-ecosysteem.”
Van welke innovatie-ecosystemen maken jullie zelf onderdeel uit?
“We bieden data voor onderzoeksprojecten voor Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. En we hebben een samenwerking met TNO en CBS, waarbinnen we gezamenlijk opkomende technologieën identificeren. Een ijzersterke combinatie waar kennis, inzichten en toepasbaarheid van nieuwe technologie samenkomen.”
Wat wil je bereiken met jullie tool?
“Strategen en beleidsmakers werken vaak met statische data of met incomplete data, waardoor er blinde vlekken ontstaan bij de ontwikkeling van lokale, regionale en nationale innovatie-ecosystemen.
Veel organisaties zijn op zoek naar innovatieve bedrijven, maar niemand weet hoe je deze bedrijven efficiënt kunt vinden. Er belandt voor honderden miljoenen aan overheidsgeld innovatiestimulering bij een relatief kleine groep bedrijven; bedrijven die handig netwerken in de regio, geïnteresseerd zijn in het overheidsbeleid of al samenwerken met kennisinstellingen. Onze missie is het toegankelijk maken van het bedrijvenlandschap. Met onze tools dragen we bij aan de duurzame groei (SDG 8), duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11) en het aangaan van partnerschappen SDG 17.”
Over de auteur: Femmie Geradts is directeur bij Startup Village. Iedere twee weken belicht ze een start-up die AI toepast in de praktijk.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond