-

Emerce eFinancials: Nederland is rijp voor crowdlending

Een crowdlending platform dat leningen verstrekt aan consumenten is zeker niet nieuw, maar kan wel beter. Vindt in elk geval Robert Leclercq van Lender & Spender. Helemaal vreemd is deze wereld voor hem niet. Hiervoor werkte hij bij KPMG en ABN Amro. In deze periode heeft hij zijn passie voor innovatie in de financiële sector en met name FinTech opgedaan. Morgen spreekt hij op Emerce eFinancials.

In je KPMG-tijd schreef je al over de LendingClub, was dat de inspiratie? Of moest het toch helemaal anders?
“Destijds was Lending Club voor mij een heel mooi voorbeeld van de enorme potentie van fintechbedrijven om de financiële sector op zijn kop te zetten. Door de inzet van slimme technologie was Lending Club uitstekend in staat om klanten van banken te bedienen zonder gebruik te maken van de traditionele infrastructuur. Dat er in die tijd al een aantal zogenoemde community banks waren die besloten te investeren via het platform om rendement te maken vond ik misschien nog wel het allermooiste. Lending Club is daarom zeker een belangrijk onderdeel van de inspiratie geweest.

“Toch is er een belangrijk verschil tussen beide bedrijven. Vernieuwing en verbetering van de financiële sector zit hem voor mij niet alleen in het verbeteren van producten en processen, maar ook zeker in een meer duurzame gedachte waarbij de klant daadwerkelijk het belangrijkste is. Hoewel dat Lending Club heel goed in kan schatten wat de kans is dat een klant in een van de hogere risicoklassen in de betalingsproblemen gaat komen en daarmee ook heel goed kan inschatten wat de rente moet zijn om een bepaald rendement voor de investeerder te verdienen, moet je jezelf afvragen of deze klant uberhaupt een lening moet krijgen. In het verleden is gebleken dat niet iedereen even goed om kan gaan met geld en dat leningen met hoge rentes ervoor zorgen dat mensen snel in de financiële problemen komen. Met Lender & Spender hebben wij de keuze gemaakt om hier in ieder geval een stuk voorzichtiger mee om te gaan.”

Waar staat Lender & Spender nu? Ik zie dat er ongeveer een ton aan leningen uitstaat, dat is nog bescheiden.
“Lender & Spender is pas een kleine twee maanden geleden gelanceerd. Wij hebben er bewust voor gekozen om de lancering geleidelijk in te zetten. Dit geeft ons de ruimte om te leren door goed te luisteren naar onze klanten en deze feedback snel om te zetten in een verbetering van onze dienstverlening.

“De teller staat nu op dertien leningen, 127.000 euro en ongeveer 70 investeerders. Voor zover we er op dit punt al iets zinnigs over kunnen zeggen over onze geldnemers, laten zij een mooie spreiding zien over alle leeftijdscategorieën, zijn het over het algemeen stellen die de lening voornamelijk gebruiken voor de aankoop van een auto of voor een verbouwing.

“Of Nederland rijp is voor dit soort financieringen? Zeker weten! Door onze focus op leningen met een laag risicoprofiel en volledige spreiding van elke investering over alle leningen is de Nederlandse markt een mooi product rijker dat uitstekend past in elke beleggingsportefeuille met een gematigd risicoprofiel. Investeren in crowdfunding laat daarnaast ieder jaar een flinke groei zien.”

De laagdrempeligheid is voor de leners een groot voordeel, maar vanuit het standpunt van de kapitaalverschaffers zal er ook wel wat reserve zijn: betaalt degene die leent wel terug?
“Zoals gezegd, de acceptatiecriteria die Lender & Spender hanteert zijn strenger dan die van de meeste banken in Nederland. Wij verstrekken alleen leningen aan mensen met een vast dienstverband en in het verleden geen betalingsproblemen hebben gehad. Geldnemers betalen altijd via automatische incasso en alle leningen worden geregistreerd bij het BKR. De zekerheden die wij bieden zijn daarom minimaal net zo goed als de zekerheden die de banken hebben.

“Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het in de toekomst natuurlijk wel eens voor gaan komen dat iemand in de betalingsproblemen komt door verlies van een baan of een andere grote tegenslag. Wanneer dit gebeurt, wordt een eventueel verlies met de alle investeerders gedeeld zodat de kans op verlies van een groot gedeelte van een investering zeer beperkt is.”

Blijft Lender & Spender zoals het nu is, of zou het platform ook nog kunnen fungeren als makelaar van uiteenlopende financieringen, niet alleen van particulieren?
“Kijken we naar de toekomst van de financiële dienstverlening, dan zie ik platforms die vergelijken en advies geven, klanten ontzorgen en de beste producten aanbieden. Wie deze platforms gaan worden moet nog helder worden. Zijn het de nieuwe online banken als KNAB, en Bunq,  vergelijkingssites als Independer? Of Google? Lukt het de grootbanken om deze rol te pakken? Of komt Hema verrassend uit de hoek? Welke partij het ook gaat worden, het is onze ambitie om een van de beste producten op de schappen van de financiële supermarkten van de toekomst te worden. En de beste worden bereik je door focus.”

Wat worden volgens jou de fintechtrends van volgend jaar?
“Ik kijk uit naar de komst van verschillende initiatieven die worden gedreven door de implementatie van PSD2. Ik zie dit als een belangrijke trigger voor versnelling van innovatie en mogelijke disruptie in de sector.

“Daarnaast verwacht ik de eerste echte stappen van banken te zien richting het openstellen van hun platform door producten en diensten van andere partijen aan te gaan bieden. Een belangrijke stap voor banken om de financiële supermarkt van de toekomst te gaan worden en een mooie manier voor fintechondernemingen om meer tractie te genereren.”

Emerce eFinancials vindt 13 december plaats in Amsterdam. Tickets hier te koop.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond