-

Emerce Finance: ‘Financiële instellingen hebben te lang stil gezeten’

Vroeger had je Yunoo (later Afas) personal, je had de huishoudboekjes van banken en nu ontstaan veel nieuwe initiatieven. Wie bouwt de bedrijven van de toekomst? Op Emerce Finance, komende donderdag, maak je kennis met diverse fintechbedrijven. Hidde Koning is een van de oprichters van Bittiq. Na ervaringen bij ABN AMRO en een FinTech project omtrent beleggen voor millennials, richt hij zich nu op het bieden van financieel welzijn aan consumenten.

Vooruitlopend op PSD2 heeft Bittiq een personal finance app gelanceerd, de eerste in Nederland waar je rekeningen van alle grote banken kunt koppelen. Hoe zijn de ervaringen? Hoeveel mensen maken hiervan gebruik?
“Bittiq is ontstaan uit de visie om geldzorgen de wereld uit te helpen. Mensen willen controle hebben, maar om goede financiële beslissingen te maken moet je vaak je vrije zondagmiddag opofferen die je veel liever met je gezin of vrienden doorbrengt. Door de Bittiq app aan je bankrekening(en) te koppelen krijg je in no-time inzicht in je uitgaven. Maar je kunt ook actie ondernemen: je overbodige abonnementen opzeggen over overstappen van energieleverancier, allemaal vanuit de app. In slechts een paar maanden is de app meer dan tienduizend keer gedownload en de reacties van gebruikers zijn zeer positief.”

Waar verdient Bittiq zijn geld mee?
“De Bittiq app is ons proof-of-concept, waarmee we hebben aangetoond – zelfs al voor de invoering van PSD2 – dat onze technologie en data analyse werkt en waarde levert voor consumenten. We geloven echter sterk in de kracht van samenwerking en werken daarom samen met financiële instellingen in de verdere uitrol. De ‘engine’ van Bittiq, oftewel datacollectie, verwerking en analyse, bieden we aan als Software-as-a-Service oplossing. Dit kan gecombineerd worden met een whitelabel versie van de app. Begin 2019 gaan we hiermee live met een eerste grote klant.”

Hoe gaat PSD2 de financiele wereld in zijn algemeenheid veranderen?
“PSD2 maakt veel nieuwe soorten diensten mogelijk. Financiële instellingen hebben te lang stil gezeten en PSD2 dwingt ze nu om in actie te komen. Daarnaast wordt de markt geopend voor nieuwe innovatieve spelers. Het mooie van PSD2 is dat het de consument centraal zet door hem de zeggenschap over zijn betaaldata te geven. Vanuit die data is het mogelijk om heel gericht en op maat diensten te verlenen. De winnaars gaan de partijen zijn die verouderde verdienmodellen kunnen loslaten en de klant kunnen binden door op de lange termijn financieel welzijn te bieden.”

Denk je niet dat we met PSD2 een explosie krijgen van huishoudboekjes? Hoe kun je je daarin onderscheiden?
“Een huishoudboekje is het eerste waar mensen aan denken bij de mogelijkheden van PSD2, maar dat is nog maar het begin. Inzicht krijgen in je financiën is passief, het wordt interessant als je gaat kijken wat je er daarna mee kunt doen. Je kunt je uitgavenpatroon vergelijken met anderen, budgetten stellen en daar met notificaties positief op gecoacht worden. Je kunt besparen door abonnementen op te zeggen en dat geld vervolgens te gebruiken om spaardoelen te behalen. En op basis van de data kan een bank of verzekeraar je beter van dienst zijn met goedkopere of betere financiële producten. Met Bittiq richten we ons daarom niet alleen op het technische trucje, maar vooral ook op hoe dat de consument echt verder helpt.”

Het koppelen van allerlei gegevens heeft onmiskenbare voordelen, maar is ook privacygevoelig. Zijn huishoudens wel bereid om gegevens te delen met derden?
“Onze ervaring is dat mensen gegevens delen als er een waardevolle dienst tegenover staat. Een veelgehoorde reactie op onze app is ‘eindelijk een dienst waar ik m’n rekening aan kan koppelen’. Daarnaast heeft zowel PSD2 als de AVG een positieve component: expliciete toestemming. Data mogen alleen gebruikt worden voor dat waar de klant toestemming voor geeft, dus de consument weet waar hij aan toe is.”

Emerce Finance wordt 29 november gehouden in Pakhuis de Zwijger. Kaarten zijn hier verkrijgbaar

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond