-

How I invest. Tessa de Flines: ‘Ik houd van bouwen, bij business as usual haak ik af’

Tessa de Flines investeert nog niet zo lang, maar heeft een duidelijke visie: persoonlijk investeert ze alleen in vrouwelijk founders en sowieso kiest ze voor dingen die echt belangrijke problemen oplossen. En verder: founders mogen wat minder hun product pitchen en ‘angel’-investeren is niet alleen voor superrijken.

Tessa de Flines heeft Nederlandse ouders maar is geboren en getogen in de Verenigde Staten. Vandaar dat ze meteen vraagt of we het interview in Nederlands of in het Engels zullen doen. Na een carrièrepad dat van marketing naar een MBA naar black belt ging, en van General Electric naar ABN AMRO, stapte ze na haar jaren in de corporate wereld via een bekende in het ondernemerschap. Het opende haar ogen voor de kleinere bedrijven. En dat gaf veel energie.

Na nog een rol bij een transportbedrijf besloot ze dat ze áán een business wilde werken en niet ín een business. Vlak voor corona ontmoette ze haar partners voor Masters of Scale. Daarmee helpt ze bedrijven met allerlei verschillende uitdagingen, vaak in de voorbereiding voor een grote financieringsronde. En privé investeert ze als angel, zowel los als via angel-syndicaat Great Stuff Ventures. Reden genoeg om te praten over de lessen en ervaringen die ze met al deze activiteiten heeft opgedaan.

Hoe ben je begonnen met zelf investeren in startups?

“Ik was aan het adviseren en het begon te kriebelen. Ik wilde ook financieel bijdragen. Wat ik geleerd heb is dat als je iets wilt, een goed netwerk opbouwen heel belangrijk is. Vrouwen onderschatten dat vaak en steken daar niet genoeg tijd in. Het heeft voor mij mooie deuren geopend. Zo kwam ik ruim een jaar geleden via een oud collega van ABN bij Great Stuff Ventures. Dat is eigenlijk mijn eigen tafel.”

De Flines refereert refereert hier aan de FundsUp Investor Tables. “We doen met twintig man directe investeringen. We zijn best wel actief betrokken, dus het is een serieuze hobby. En het heeft mooie effecten op de andere werkzaamheden die ik doe. Ik wist al het een en ander over deze vorm van financiering. Maar ik heb alsnog heel veel geleerd door het met andere samen te doen. En nu investeer ik ook zelf, naast mijn investeringen via Great Stuff Ventures.”

Waar zitten de verschillen tussen jouw persoonlijke investeringen en die via Great Stuff Ventures?

“Op persoonlijke titel investeer ik alleen maar in vrouwen omdat ze ondervertegenwoordigd zijn in ondernemerschap en in het ontvangen van funding. Ik heb bijvoorbeeld in Elfin geïnvesteerd. Ik ben een groot voorstander van hun missie om vrouwen financiële kennis en vaardigheden te laten leren om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Ook verbinden ze vrouwen aan adviseurs die passen bij de aanpak van Elfin.”

Waarom vind jij ‘angel’-investeren zo leuk om te doen?

““Ik werkte al met startups en ik vond dat direct betrokkenheid fijn. Dat ik impact kan maken en ze kan helpen als ze dat willen of nodig hebben. Die passie heb ik niet voor traditionele beleggingen en die vorm van investeren besteed ik uit. Ik had ook kunnen kiezen om in een startup fonds te investeren. Maar ik had echt de wens om direct te investeren. De keuze voor Great Stuff Ventures was dus een heel bewuste keuze. Ik zie per maand denk ik 20 a 30 pitch decks – en soms meer – voorbij komen. Je ziet zoveel gave innovaties. Je bent echt op de hoogte van ontwikkelingen en wat dat betekent voor onze toekomst. In de basis houd ik gewoon van bouwen. Als het ‘business as usual’ wordt, haak ik af. Dan vind ik het niet meer interessant.”

Als je zoveel ‘pitch decks’ en ondernemers voorbij ziet komen heb je vast tips voor starters. Dingen die ze minder zouden kunnen doen. En ook  wat ze meer zouden kunnen doen in hun ‘pitch’. Zou je er daar een paar van kunnen delen?

“Wat ze minder mogen doen is hun product pitchen. Je ziet veel technische mensen die founders worden. Dan zijn ze alleen maar bezig hun product te pitchen. Ze brengen het niet  als een oplossing. Weinig mensen praten echt over hun klanten en hun doelgroep. Waar ik enorm van houd is als founders echt verliefd zijn op het probleem en de klant, hun drijfveren door en door willen begrijpen

Wat ik ook heel goed vind is als iemand een goed antwoord heeft op alle uitdagende vragen die we stellen. Als je echt goed voorbereid bent, heb je alle vragen van tevoren kunnen bedenken. We hadden dat laatst: een founder was echt goed voorbereid en had een goed antwoord op elke vraag. En dat waren af en toe niet de meest voor de hand liggende vragen.

Dan de laatste tip, of nee eigenlijk heb ik er nog twee. Te beginnen met gewoon passie. Als je heel veel pitches virtueel hebt en er komt iemand voorbij bij wie je de passie door de camera heen kunt voelen maakt dat indruk. Je zou denken: dat doet iedereen, maar nee. De laatste is de kunst om kort en bondig te zijn. Je hebt soms de neiging alles te willen vertellen, maar dan raak je mensen kwijt. De beste manier is om echt goed te oefenen. En niet in de valkuil te stappen om veel dingen toe te willen voegen. Er zijn weinig mensen die dat echt goed beheersen.”

Waar zet je de komende vijf tot zeven jaar op in? Wat vind je interessante onderwerpen? Zijn er specifieke regio’s die je in de gaten houdt?

“De hele healthcare-hoek vind ik heel boeiend. Het is daar heel moeilijk om innovaties er doorheen te krijgen. Ik zie ook heel veel voorbij komen in die hoek. Een voorbeeld is Augmedit, een SaaS-platform dat 2D-afbeeldingen omzet in 3D-projecties om operaties voor te bereiden en uiteindelijk ook uit te voeren. Het wordt gerund door een heel goede onderneemster trouwens. Ik vind gezondheidszorg niet alleen persoonlijk interessant, maar ook omdat er zoveel moet gebeuren.”

Voor geïnteresseerden: het profiel van Augmedit voor investeerders vind je hier op FundsUp.

“Ik ben natuurlijk zelf van efficiëntie en procesverbeteringen, dus oplossingen die dat bevorderen vind ik heel interessant. Dat je dingen makkelijker en beter kunt doen. Met Great Stuff Ventures hebben we geen specifieke geografische focus. We doen niet alleen Nederlandse investeringen, maar ook in andere landen in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika: ‘We invest in great people doing great stuff.’ Mijn definitie van ‘great stuff’ is dat het echt een probleem oplost dat opgelost moet worden om de wereld beter te maken, niet per se om mensen rijker te maken. Daar valt climate-tech bijvoorbeeld ook onder, maar een nog beter cryptoplatform niet.”

Ben je door de tijd heen veranderd in waar je op let als je naar investeringen kijkt?

“Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen, dus heb nog niet zo’n lange historie. Ik weet niet of ik per se veranderd ben. Ik heb wel een enorme leercurve meegemaakt door met anderen samen te werken. Waar kijken zij naar? Welke vragen stellen zij? Ik ben een soort spons geweest. Ik heb heel veel geleerd door te doen en de stap te durven maken. Het is heel fijn dat ik dat in een veilige omgeving heb kunnen doen. Als ik Great Stuff Ventures niet al had, was ik zeker bij een tafel gegaan.”

Als je kijkt naar de cijfers van een startup, waar let je dan vooral op?

“Er zijn andere mensen in mijn groep die daar echt helemaal induiken. Ik kijk high-level mee. Zijn ze ambitieus genoeg en is die ambitie wel onderbouwd? Ook in verband met de markt en wat de cijfers daar zijn. Die befaamde hockeystick, die moet wel geloofwaardig zijn.”

En als je kijkt naar het team?

“Wat ik eerder zei: passie. En een execution mindset vind ik heel belangrijk. Niet iedereen is goed in de uitvoering. Ik let op of er iemand in het team zit die daar wel heel goed in is. Of dat het team mensen om zich heen heeft verzameld die daar heel goed in zijn. Ik kijk ook naar klantgerichtheid. En af en toe maak je ondernemers mee die echt einzelgängers zijn. Dan vraag ik me af of ze een team goed kunnen leiden, of ze de rest dan wel mee kunnen krijgen.

En ik let op focus. Wat ik vaak zie na de eerste miljoenen die opgehaald zijn, is dat je geld gaat uitgeven. Dat je niet even de tijd neemt om daar gedetailleerde plannen en budgetten voor te maken. Iedereen kan high-level plannen maken, die zie je heel vaak in de voorbereiding voor de ronde. Het zal daarna natuurlijk nooit helemaal gaan zoals je voorspeld hebt, maar ik let op of iemand bewust keuzes maakt en prioriteiten aanpast als iets niet gaat zoals gepland of als omstandigheden veranderen.

Zorg dat je altijd wel een paar stappen vooruit hebt gewerkt. En af en toe checken: waar ben ik eigenlijk? Daarom zie je dat bedrijven ook na een grote financieringsronde kapot kunnen gaan. Dat heeft hier mee te maken. Geld uitgeven zonder goed op te letten en goede plannen te hebben. Dat heeft met focus en discipline te maken. Om die plannen te maken en ook te kijken: waar zijn we in het plan? Anders heb je een jaar later twee miljoen uitgegeven en heb je niet bereikt wat je wilde bereiken.”

Is er tot slot nog iets wat je belangrijk vindt?

“Dat angel-investeren niet alleen voor de superrijken is. Je moet wel je pensioen hebben geregeld en traditionele beleggingen. Als je dan wat over hebt kun je iets in angel-investing doen. En het is zeker ook voor vrouwen! 200 investerende vrouwen op FundsUp is best veel. Ik geloof ook in het nut om ze zichtbaarder te maken, zoals bij de campagne van Equals laatst. Daarom werk ik ook graag mee aan dit interview.”

Over de auteur: Pieter Bas is Startup Relations Associate bij Fundsup.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond