-

Oprichters van Quan over afwijzingen: ‘Pik eruit wat nuttig is, gooi niet je hele plan om’

Met de software van Quan kunnen teams werken aan het welzijn van werknemers. Medeoprichters Arosha Brouwer en Lucy Howie leggen uit hoe belangrijk werknemerswelzijn is en hoe je geld ophaalt in moeilijke tijden.

Best opmerkelijk: de een uit Australië, de ander uit Nieuw-Zeeland, samen in een Nederlandse startup. Waar dat allemaal begon? Heel simpel: in een bar. Brouwer: “Ik verhuisde vijftien jaar geleden naar Nederland en vervulde er verschillende banen. Lucy en ik ontmoetten elkaar via een organisatiepsycholoog. ‘Ik moest Lucy écht ontmoeten’, zei hij, ‘jullie zouden zo’n goede match zijn’.” Zo geschiedde. Howie: “Arosha kwam naar me toe na een presentatie die ik gaf. We dronken koffie en de rest is geschiedenis.” Het idee voor Quan ontstond een tijdje ná deze ontmoeting. Tijdens een brainstorm over iets heel anders kregen de twee ineens het gevoel dat er te midden van al die gekleurde post-its een product verborgen zat. Dat product werd Quan.

Combinatie van wetenschap en welzijn

Oprichters van Quan Lucy Howie (links) en Arosha Brouwer (rechts).

Met Quan wordt het welzijn van medewerkers meetbaar en beheersbaar. Brouwer: “Met als doel om prestaties te verbeteren. Quan hanteert een holistische insteek en combineert gegevens van lichaam, geest, zingeving, sociale verbondenheid en zelfontplooiing. Binnen acht minuten geeft Quan een eerste indruk van iemands welzijn. Vervolgens voegen we alle info van medewerkers samen en tillen het naar teamniveau. We leren teams hoe ze de verzamelde inzichten moeten vertalen naar rituelen waarmee medewerkers hun welzijn vergroten.” Howie: “Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van het aantal meetings of aan betere bedrijfsmaaltijden. Alle interventies zijn datagestuurd en op maat gemaakt voor individu en team. Quan combineert dus wetenschap en welzijn.”

Te weinig kapitaal

Brouwer: “We spendeerden een jaar aan het doorgronden van het probleem dat ons product zou gaan oplossen, deden ontzettend veel research. Het founding team was er, maar voldoende kapitaal voor een technisch team ontbrak.” Het lukt Quan om geld op te halen bij 4impact en verschillende angels. Brouwer: “Heel mooi, maar het was eigenlijk niet genoeg voor wat we van plan waren. We moesten dus bedenken hoe we verder konden met het geld dat wel beschikbaar was. En zonder dat we het team moesten downsizen.” Howie: “We moesten onze strategie scherp krijgen en focussen op de uitvoering. Ook verlaagden we onze burn rate. We lanceerden Quan in mei, en in augustus zagen we al een mooie groei. Die groei trok grotere tickets aan.”

Eén kans

Quan is de eerste Nederlandse door vrouwen geleide startup binnen de bekende Amerikaanse accelerator YCombinator. “YC was voor ons als startende ondernemers ontzettend waardevol en leerzaam,” blikt Brouwer terug. “Tot op de dag van vandaag passen we de daar opgedane kennis toe.” Howie: “Toetreden tot YC is best taai: je hebt acht minuten om jezelf te pitchen, daar moet het in gebeuren. Je krijgt één kans, hooguit twee. Heel spannend.” Brouwer: “De Amerikanen kijken vooral naar wie je kent en hoe je netwerk is. Wij als startende founders hadden dat nog niet.”

Het nuttige eruit pikken

Hoe taai ook, de eerste fundraise-periode heeft hen beiden veel geleerd. Howie: “We hebben geleerd dat team, missie en product ontzettend belangrijk zijn bij het ophalen van geld.” Brouwer: “Ook weten we inmiddels dat je het proces van geld ophalen moet behandelen als een proces met een begin en een eind. Ga vooral niet eindeloos door, je hebt je tijd ook hard nodig om je business te draaien. Een deadline stellen voor tickets is heel zinnig. En als een investeerder ‘nee’ zegt, luister dan niet naar alle details van zijn onderbouwing. Pik eruit wat nuttig is. Ga niet je hele plan omgooien, tenzij het een steeds terugkerende reden van afwijzing is.”

Quan biedt Emerce-lezers ook de mogelijk om onderdeel te worden van hun community, gericht op people & culture-leiders, om inzichten te delen over HR en welzijn van medewerkers.

Luister naar Arosha Brouwer en Lucy Howie in de At The Money-podcast (42 minuten) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering vertellen de oprichter van Quan over het belang van employee well-being en hoe angel investors hen hebben geholpen. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify of Apple Podcasts) of hieronder:

At The Money podcast · #56 Arosha Brouwer & Lucie Howie (Quan): ‘Angels and other founders helped us a lot’

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Brouwer en Howie [1:10]
  • Hoe Quan begon [4:10]
  • Pitch van Quan [6:20]
  • Het belang van mentale gezondheid en welzijn [11:00]
  • Quan ervaringen bij YCombinator [13:30]
  • Teleurstellingen over geld ophalen bij investeerders [20:50]
  • Over de community en events van Quan [31:40]
  • Advies aan oprichters die willen fundraisen [35:50]

In samenwerking met de At The Money-podcast van Golden Egg Check.

Over de auteur: Thomas Mensink is Start-up-analyst bij Golden Egg Check.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond