-

ReadID: in een aantal seconden de echtheid van je paspoort scannen

Vergeleken met het jaar ervoor steeg in 2015 look-a-like-fraude in Nederland met 12,5 procent. Reden te meer om steeds hogere eisen aan identiteitsvaststelling te stellen. ReadID, mede opgericht door CEO Maarten Wegdam van InnoValor, speelt met succes in op de sterk toegenomen vraag naar strenge controle. “De Nederlandse politie is onze launching customer. Twintigduizend agenten maken op straat al gebruik van ReadID.”

Wat is ReadID in één tweet?

“Fraude en vervalsing tegengaan door met je mobiel de RFID-chip in een paspoort of rijbewijs uit te lezen om de echtheid te verifiëren.”

Waarom is het lezen van deze RFID-chip belangrijk?

“Vooral om look-a-like-fraude te bestrijden, een wereldwijd probleem. In Nederland nam het in 2015 zelfs toe met 12,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Criminelen ontfutselen mensen die op hen lijken bijvoorbeeld hun rijbewijs, zodat ze een valse identiteit kunnen gebruiken bij hun daden. Nu is het zo dat de pasfoto in de RFID-chip een hoge resolutie heeft en in kleur is opgeslagen. Met ReadID kun je de foto vele malen uitvergroten zodat het beeld van de persoon duidelijker is. De optische kenmerken in de chip zijn maar lastig te vervalsen. Door de uitvergrote foto te vergelijken met het gezicht van de misdadiger, valt de laatste door de mand.”

Hoe werkt ReadID?

“Om toegang te krijgen tot de chip, scan je eerst met de camera van je smartphone de ‘machineleesbare stroken’ van de ID. Overheidsinstanties gebruiken bijvoorbeeld ons product. Maar ook particulieren via onze demo-app. In die unieke, persoonsgebonden informatie is het documentnummer, de geboortedatum en de geldigheidsdatum van een persoon verwerkt. Dat geeft onder andere toegang tot de persoonlijke gegevens, de pasfoto, je digitale handtekening en het land van uitgifte die op een paspoort staan en kun je verifiëren of het document echt is.”

Kun je de chip niet in één keer uitlezen? Waarom moet je eerst de stroken scannen?

“Die scan is in feite een beschermende stap: niet om vervalsingen tegen te gaan, maar om de privacy van de gebruiker te beschermen. RFID-chips kunnen namelijk op korte afstand gelezen worden. In tegenstelling tot bankpassen waarmee je contactloos betaalt, is er bij paspoorten een toegangscode nodig die in de machineleesbare stroken staat. Door het scannen van deze stroken, krijgt de gebruiker toegang tot de RFID-informatie.”

Welke producten bied je aan?

“Face-to-face en online. Politieagenten gebruiken face-to-face bij staandehoudingen waaruit bijvoorbeeld een verkeersboete volgt. Met ReadID verifieert een agent snel de identiteit en weet hij zeker dat hij een bekeuring uitdeelt aan de juiste persoon. Naast die efficiëntie beschikt de agent over maximale nauwkeurigheid. Gegevens worden automatisch overgenomen uit het identiteitsdocument. Dat voorkomt overschrijffouten in gegevens zoals naam en geboortedatum.”

Wat houdt de online toepassing in?

“Stel dat je net aangenomen bent door een nieuwe werkgever, dan is het gebruikelijk dat personeelszaken om een kopie van je paspoort vraagt via e-mail. Hoewel de overheid het ontraadt, komt het vaak voor. Ik ben van mening dat het zeer onveilig is: je weet nooit in welke handen de kopie kan vallen. Daarnaast weet de HR-medewerker nooit zeker of het paspoort wel echt is. Wel is het veilig om ReadID te gebruiken. ReadID leest de RFID-chip en met onze app kun je er zelf voor kiezen welke informatie je naar de instantie wilt sturen. Wij controleren of het geen kopie van een RFID-chip is, ofwel: we doen de kloondetectie.”

Met de app kan ik dus zien hoe ReadID werkt?

“Ja, met de demo-app. Die laat zien of de chip in je paspoort het doet en controleert of het paspoort wel echt is. De app is primair een marketinginstrument dat onze internationale ambities moet waarmaken. De daadwerkelijke technologie wordt met een Application Programming Interface (API) in de apps van onze klanten gebouwd. Het wordt onderdeel van hun apps, zodat de gebruikers geen andere zaken hoeven te downloaden.”

Waarom werkt ReadID nog niet op de iPhone?

“Apple was relatief laat met Near Field Communication (NFC). Momenteel gebruikt Apple NFC zelf wel – bijvoorbeeld bij mobiel betalen via Apple Pay – maar het is nog niet beschikbaar voor applicatieontwikkelaars van derden. Om ons businessmodel draaiend te houden, kijken we uit naar snelle verandering. Apple werkt wel met losse NFC-readers, via Bluetooth of een kabel, maar dat is voor ons product niet ideaal. Android heeft de NFC-functie een jaar of vijf geleden gefaciliteerd.”

Wie zijn al klant van ReadID?

“De Nederlandse politie is onze launching customer. Twintigduizend agenten maken op straat al gebruik van ReadID. Dat geeft vertrouwen in ons product. Een Canadees bedrijf dat de Visa Waiver verzorgt is een andere klant. Ook lopen er drie pilots met Nederlandse banken.”

Hoe ziet het verdienmodel er uit?

“ReadID is een b2b-product. Wij verkopen verschillende licenties aan klanten. De API bedt ons product vervolgens volledig in in hun mobiele applicaties. De klanten betalen een bedrag per scan of gebruiker. Wanneer ze ReadID veel gebruiken – in ons verdienmodel is dat honderdduizend scans of meer – dan betalen ze dus ook meer.”

Wie zie je als concurrent?

“Grote bedrijven binnen de paspoortwereld die fysieke paspoortscanners verkopen, zoals 3M en Keesing Technologies. Het vraagt veel expertise om een identiteitsdocument uit te kunnen lezen. Vaak zijn onze concurrenten zeer specialistisch in hun vakgebied en zijn er minder raakvlakken met onze innovatie om echtheidscontrole te doen op basis van de NFC-technologie. Hun vak is het vooral om de echtheid van optische kenmerken te verifiëren, bijvoorbeeld met uv-licht. Kijk maar naar de Play Store van de meeste smartphones. Wij zijn het enige bedrijf dat het mogelijk maakt om RFID-chips te verifiëren met je smartphone.”

Welke ontwikkeling maakt ReadID momenteel door?

“Onze productontwikkeling krijgt een stevige impuls. Naast NFC-verificatie van paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen, willen we andere RFID-chips gaan uitlezen. Vooralsnog zijn we alleen actief in de bancaire en overheidssector, maar integratie van ons product biedt ook kansen bij bedrijven zoals Airbnb en Uber. Zij moeten aanbieders en afnemers in de deeleconomie kunnen identificeren. Voorts willen we onze klanten aanvullende diensten geven. Denk aan een functie om ReadID te koppelen aan een bestand met gestolen paspoorten. Of gezichtsherkenning.”

Hoe kijk je terug op het winnen van de Accenture Innovation Awards?

“Als winnaar in de categorie Safe & Secure Society hebben we veel publiciteit gekregen. Dit is zeer belangrijk om ons vindbaar te maken voor mogelijke klanten. De prijs geeft ons de bevestiging dat een jury van professionals gelooft in onze propositie. Zo weten we dat we op de goede weg zijn.”

Hoe zie je de toekomst voor ReadID?

“Verdere internationalisering. Om ReadID buiten Nederland vaste voet aan de grond te laten krijgen, zoeken wij partners die bijvoorbeeld wereldwijd ingangen hebben bij ministeries van Buitenlandse Zaken. Verder is Esta een droomklant. Als wij met de Amerikaanse overheid zaken kunnen doen, dan zou dat geweldig zijn. Dat de Nederlandse politie met ons werkt, draagt bij aan een grotere naamsbekendheid en geeft vertrouwen in de toekomst.”

*) Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met mijn collega Lotte Anne van Vemde. ReadID won de Accenture Innovation Awards 2016 in de categorie Safe & Secure Society.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond