-

Rutger van Zuidam (investeerder Moovd): ‘Weet waar je toegevoegde waarde stopt’

Stel: je hebt angst om naar de tandarts te gaan. Het kan dan helpen om samen met een therapeut een aantal keer een tandarts te bezoeken om zo je fobie te herbeleven en uiteindelijk te overwinnen. De Twentse start-up Moovd heeft een platform ontwikkeld om therapie digitaal te ondergaan.

Vanuit hun studie hebben de twee broers Sander en Menno Kamphuis Moovd zo’n drie jaar geleden opgezet. In korte tijd is het snel gegaan. Ze hebben wetenschappelijk experts als adviseurs aan zich weten te binden, een andere start-up overgenomen en Rutger van Zuidam als investeerder gestrikt. Van Zuidam: “Ik was onder de indruk van hun visie, maar ook hoe twee jonge kerels in staat waren om dé wetenschappelijk autoriteiten op dit gebied achter hun start-up te scharen.”

Groeien in tijden van corona

Veel investeerders zeggen dat ze hands-on zijn, maar in de praktijk is daar veel op af te dingen. Van Zuidam steekt in ieder geval graag de handen uit de mouwen. Waarom is hij in zo een vroege fase ingestapt in Moovd? “Als investeerder kijken we vaak naar tractie, team en tech, de basisdingen. Ik zag een goed team, en dat is een belangrijke bouwsteen. De klik was er, de energie was er en ik had echt het idee: ‘ik kan jullie hierbij helpen.’”

Van Zuidam stapte net pre-corona in. Toen corona toesloeg was er paniek bij zorginstellingen over het kunnen blijven verlenen van zorg. Moovd slaagde er snel in een combinatie van veilig beeldbellen en VR aan psychologen aan te bieden. Op dat moment vooral om het te kunnen uitrollen en het te valideren. Sander Kamphuis: “Toen de omslag weer kwam van online naar offline, waren we al binnen bij organisaties waar we waarde konden toevoegen.”

Luister naar Kamphuis en Van Zuidam in de At The Money-podcast (36 minuten) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). In deze aflevering gaat het onder andere over hoe Moovd als jong bedrijf hard is gegroeid, funding heeft opgehaald en zelfs een andere start-up heeft overgenomen. Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify en Apple) of hieronder:

At The Money podcast · #40 Sander Kamphuis & Rutger van Zuidam (Moovd): ‘Investeerders moeten weten waar hun waarde stopt’
Overname

Moovd heeft de ambitie om de beste digitale therapie-tools aan te bieden aan therapeuten. Daarvoor is niet alleen VR-exposure belangrijk maar ook EMDR, een soort hypnose. De VR-exposure tool van Moovd was inmiddels getest en gevalideerd, maar voor EMDR hadden ze nog geen oplossing. Kamphuis: “Toen kwam de vraag, gaan we de EMDR-tool zelf ontwikkelen?”

In die periode werden ze getipt over de start-up Silvermind, toevallig ook opgezet door twee broers. “Qua commerciële tractie waren zij minder ver, maar qua validatie en productontwikkeling hadden ze iets heel moois staan” legt Kamphuis uit. “Vanuit een wetenschappelijke basis hebben zij een schaalbaar product ontwikkeld, toegankelijk vanuit de browser om online therapie te geven. Dit was het puzzelstukje dat we nodig hadden.” Moovd en Silvermind hebben sinds vorig jaar de krachten gebundeld. “We kunnen nu meer exposure-mogelijkheden bieden. Hierdoor gaat de behandeling veel sneller en zijn er minder behandelingen nodig.”

Stakeholder-strategie

Start-ups in de zorgmarkt kunnen een speelbal zijn van de overheid en zorgverzekeraars, die met hun reguleringen en macht voor een sterke afhankelijkheid zorgen. Hoe ga je daar mee om?

Van Zuidam: “Bij een start-up is het erg belangrijk dat je de gevestigde systemen probeert mee te nemen in het verhaal. Dat is je stakeholder-strategie. Dat is minstens zo belangrijk als een marketing/sales-strategie. Veel start-ups vergeten dit of schuiven het op de lange baan. Terwijl het echt belangrijk is om goed te begrijpen wat de belangen zijn van alle stakeholders.”

In deze fase van het bedrijf heeft Van Zuidam het idee dat hij zijn ervaring nuttig kan inzetten. Die waarde zal op termijn wat minder worden, verwacht hij. Dat is het moment dat nieuwe investeerders het stokje overnemen en kunnen adviseren bij de volgende groeifase: “Ik denk dat ik nog een jaar of drie wat kan toevoegen, maar je moet als investeerder ook weten waar je toegevoegde waarde stopt. Dan moet je een stap opzij kunnen doen.”

Ultiem doel

Moovd heeft heel recent een investering opgehaald van €1 miljoen. Welke lessen nam Kamphuis mee in het proces om deze ronde op te halen? “We zochten een investeerder die naast middelen ook netwerk en ervaring inbrengt om mee te denken in van start-up naar scale-up en het product gaan inbedden in het zorgsysteem. Hoe gaan we dit product de standaard en norm maken voor andere therapeuten?”

Hij hoopt in ieder geval veel impact te kunnen maken. “Er is een capaciteitsprobleem in Nederland. Soms kom je op een wachtlijst van driekwart jaar. Wij hebben ons product gevalideerd in een kliniek met vrouwen met PTSS. Ze knapten er echt van op, onze tool heeft daaraan bijgedragen. Dat is uiteindelijk waar het om gaat: op een digitale, schaalbare manier wereldwijd mensen kunnen helpen met hun mentale problemen.”

Meer horen over hoe Moovd te werk gaat? Luister naar de At The Money-podcast. De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Kamphuis en Van Zuidam [01:10]
  • Waarom Van Zuidam Moovd interessant vond om in te investeren [6:00]
  • Hoe heeft Moovd het momentum weten te vinden? [11:50]
  • Afhankelijkheid van stakeholders zoals overheid en zorgverzekeraars [15:20]
  • Meer dan alleen een mooi verhaal [19:50]
  • Als start.up een start-up overnemen [22:00]
  • Wanneer stopt de toegevoegde waarde van een investeerder [29.30]
  • De ambities van Moovd [32:10]

In samenwerking met de At The Money-podcast van Golden Egg Check.

Over de auteur: Thomas Mensink is Start-up-analyst bij Golden Egg Check.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond