-

Solly Systeem: spelend serieuze skills voor een groene toekomst opdoen

“Met Solly wil ik een groene generatie opleiden: kinderen die begrijpen wat er gebeurt in de wereld en oplossingen voor de toekomst  bedenken ”, zegt Solly Systeemoprichter Teun van Roessel. Als geestelijk vader van Solly en broertje BYOR – die je in elkaar knutselt met afvalproducten – inspireert hij kinderen op het gebied van energie en milieu.

Teun, hoe zou je het Solly Systeem in één tweet omschrijven?
“Solly is een robot waarmee kinderen spelenderwijs kennismaken met de wetenschap, technologie en vooral duurzaamheid.”

Hoe moet ik dat voor mij zien?
“Het is een robot mét een lespakket. Aan de hand van experimenten ontwikkelen basisschoolleerlingen verschillende vaardigheden die van belang zijn voor een ‘groenere’ wereld. Solly meet allerlei energie-opwekgegevens en maakt de resultaten beschikbaar op internet en in het verlengde daarvan helpen tests en lessen de bewustwording verder te vergroten. Je kunt digitale punten verdienen om te gebruiken in de Solly-game.”

Vanuit welke visie werk je?
“Dat we anders moeten omgaan met onze planeet. Een Solly-robot bouwen past in de gedachte dat onderwijs daarbij een cruciale rol speelt. De tijd vraagt om meer kennis over milieu en techniek. Met Solly maken we kinderen bewuster van energie. BYOR legt de focus meer op duurzaamheid: je bouwt deze robot met oud verpakkingsmateriaal, plastic en dozen.”

Wat is BYOR?
“BYOR staat voor Build-Your-Own-Robot en is voor de consumentenmarkt. Het pakket bevat alle onderdelen om je robot op je eigen creatieve manier werkend te maken.”

Kan een BYOR hetzelfde als Solly?
“Nee, je kunt de BYOR zien als een broertje van Solly. Solly is de uitgebreide versie, de robot waarmee je dingen kunt onderzoeken. Die wordt op scholen gebruikt. Met BYOR kun je geen metingen doen, maar wel bijvoorbeeld van een leeg pak melk een robot bouwen die detecteert wanneer iemand je kamer betreedt. Of een lichtje laten branden als hij een geluid ontvangt. We hebben de keuze gemaakt voor de uitgeklede BYOR omdat Solly te prijzig bleek voor consumenten.”

Hoe ben je op het idee gekomen?
“Mijn opa was timmerman en als ik bij hem rondliep, mocht ik van alles wat op de grond lag iets maken. Zo is mijn fascinatie voor eigen creaties begonnen. Later ben ik industrial engineering gaan studeren aan de TU Eindhoven. Daarmee legde ik de basis voor de stap naar een systeem van een speelrobot met een verhaal, digitale en fysieke content en een volledig lespakket voor de basisschool.”

Wat precies bracht je op het idee voor Solly?
“Dat waren de kinderen van mijn zus. Hun juffen en meesters zijn net als anderen druk bezig op een schooldag. Dus je kunt niet verwachten dat ze continu met mijn visie bezig zijn. Daarom ben ik met het ingenieursbureau van een oud-studiegenoot gaan werken aan een manier om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met energie-opwek en de basisprincipes van de energiehuishouding.”

Wie is de doelgroep van Solly en BYOR?
“Leerlingen en directies van basisscholen. Zij besteden steeds meer aandacht aan de vaardigheden waarover leerlingen in deze tijd moeten beschikken. Kennisnet en Stichting Leerplanontwikkeling hebben die samengevat in een model. Solly draagt vooral bij aan kritisch en creatief denken, problemen oplossen, ICT- en informatievaardigheden en samenwerken. BYOR is dus meer voor kinderen thuis en hun ouders.”

Hoe veel scholen gebruiken Solly al?
“Zo’n zestig. Zo wordt basisschool Wittering.nl in Rosmalen door energiemaatschappij Essent gesponsord om Solly te gebruiken. De school is bijzonder modern en heeft een voorbeeldfunctie voor andere scholen.”

Hoe zijn de reacties?
“Kinderen reageren heel enthousiast, soms zelfs vertederend. Hopelijk inspireert Solly ze om later uitvinder of ontwerper te worden. Van leerkrachten krijg ik ook positieve verhalen, ook van de spreekwoordelijke juffen van middelbare leeftijd die niets hebben met techniek. ”

Is er concurrentie?
“Ik ken geen enkele leerlijn of digibordsoftware die het op onze manier aanpakt, dus met een combinatie van hardware en een methode. Ontdekkend leren blijft ‘lezen in het ene boek en antwoorden opschrijven in het andere’. Solly geeft kinderen juist leerervaringen in de praktijk. De grootste hardwareconcurrent van BYOR is Littlebits: kleine elektronische onderdelen die je op elkaar kunt aansluiten. Zij richten zich vooral op nieuwe elektronica ontdekken.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Hoe ziet een les met Solly eruit?
“Bijvoorbeeld dat je naar buiten gaat met Solly om zon- en windmetingen te doen. Geen plek of moment is hetzelfde en dan wordt duidelijk hoe groot verschillen kunnen zijn. De Solly-lessen verschillen per leeftijd. In de onderbouw wordt vooral uitgelegd wat een robot is en is de focus de basiskennis. In de middenbouw ga je energie opwekken met de robot en in de bovenbouw ga je de resultaten ook uitlezen en maak je grafieken.”

Hoe ziet het verdienmodel eruit?
“Een lespakket voor de scholen kost tussen de 600 en 4.000 euro en is voor een gehele klas of school. De BYOR voor de consumentenmarkt kost tussen de 65 en 99 euro en kan worden uitgebreid met losse onderdelen.”

Zou je de robot ook voor andere doeleinden willen gebruiken, zoals leren rekenen?
“Ik geloof daar niet in want een robot kan een leerkracht momenteel niet vervangen. Het zal heus ooit gebeuren, maar ik denk niet in de nabije toekomst. Solly kan in het onderwijs wel gebruikt worden in een meer ondersteunende rol, niet als substitutie.”

Waar staan Solly en BYOR over tien jaar?
“We willen onze distributie uitbreiden en een community opzetten van kinderen, uitvinders en kunstenaars. Daar kunnen geïnteresseerden bijvoorbeeld filmpjes delen over de bouw van robots, en hun kennis van wetenschap, technologie en duurzaamheid uitbreiden. Als dat succes heeft, zouden we bijvoorbeeld een denktank kunnen inrichten. Daarnaast zijn we nu bezig met opzetstukjes voor motortjes. Over tien jaar hoop ik op dat gebied veel meer variatie en mogelijkheden aan te bieden.”

Wat heeft deelname aan de Accenture Innovation Awards je gebracht?
“We deden dit jaar voor de derde keer mee. De eerste keer hadden we nog niet eens een Solly die je vast kon pakken. Nu stonden we in de halve finale en hebben we media-aandacht gekregen. RTL Bright heeft ons uitgelicht in hun uitzending en ook de promotie van Renault Life is zeer waardevol.”

Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met Eline van Vliet. Solly Systeem deed voor het derde jaar mee in de categorie Clean and Affordable Energy en schopte het tot de halve finale.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond