-

Start-up SOLHO wil kassen groener maken

Kassen staan niet bekend als heel duurzaam. Start-up SOLHO wil dat veranderen met een off-grid energiesysteem en zo gaan zorgen voor een duurzame transitie in de glastuinbouw. 

Het Delftse SOLHO verwacht binnen negen maanden de eerste commerciële deal te sluiten.  Zes vragen aan Adriano Desideri, CEO en mede-oprichter van SOLHO. 

Wat doet SOLHO precies en wat is jullie achtergrond?  

“SOLHO is een high-tech bedrijf gevestigd in Delft. Bij SOLHO hebben we de SPRHOUT ontwikkeld, de meest effectieve hernieuwbare oplossing om de energiezelfvoorziening van glastuinbouwbedrijven te verzekeren. Persoonlijk heb ik een achtergrond in energietechniek, en ik ben altijd gepassioneerd geweest door duurzaamheidskwesties. Ons team heeft meer dan 30 jaar ervaring in de thermische energie-industrie. Samen met Emiliano, Claire en Simone zijn we op een missie om het huidige paradigma van de voedselproductie te veranderen. ” 

Waar zie je de belangrijkste toepassing?

“Wij zijn actief in de tuinbouwindustrie. Kassenbouwers en -ontwikkelaars en eigenaren van glastuinbouwbedrijven zijn onze klanten. Ons eerste product, de SPRHOUT, gebruikt de zon als enige input om alle energiestromen op te wekken die nodig zijn om een kassenbedrijf te laten draaien. De SPRHOUT oogst zonne-energie in het zonneveld en slaat deze op. Vanuit de opslag komt men in de hoofdunit van de SPRHOUT waar de thermische energie wordt omgezet in verwarming en koeling.” 

Wat is de impact van SOLHO?

“Over 30 jaar zullen er 10 miljard mensen op de planeet leven, waardoor de vraag naar voedsel enorm zal toenemen. De landbouw zal de voedselproductie moeten verdubbelen om de wereldbevolking op peil te houden, waarbij minder hulpbronnen worden geëxploiteerd en het milieu minder wordt belast. De groeiende bevolking voorzien van gezonde voeding uit duurzame voedselsystemen is een dwingende uitdaging. 

Het is bewezen dat kaslandbouwbedrijven in staat zijn de productie van verse groenten en fruit duurzaam te intensiveren. Zij verminderen de druk op de water- en bodemvoorraden, maar vergen enorme hoeveelheden energie die momenteel wordt opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. 

Bij SOLHO werken we aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de voedselproductie. De SPRHOUT verlaagt de CO2-uitstoot van glastuinbouwbedrijven tot nul en maakt zo een duurzame voedselvoorziening in Europa en de rest van de wereld mogelijk.” 

Waar staan jullie op dit moment?

“In de afgelopen 3 jaar hebben we de SPRHOUT-technologie gevalideerd in een echte operationele omgeving in Frankrijk. We werken momenteel aan het sluiten van onze eerste deal voor een commerciële glastuinbouwbedrijf dat actief is in Europa. We verwachten onze eerste commerciële deal in de komende 9 maanden te sluiten.” 

Wie heeft er in jullie geïnvesteerd en naar wat voor soort investeerders zijn jullie op zoek?

“Tot nu toe hebben we € 600.000 bijeengebracht via nationale en Europese subsidies en startup-prijzen.  Deze middelen hebben ons in staat gesteld onze technologie te ontwikkelen van een idee tot testen en valideren in een operationele omgeving. We mikken op een startronde van €1.5M via eigen vermogen en schuld om de SPRHOUT op de markt te brengen.” 

Wat zou de ideale investeerder zijn?

“Onze ideale investeerder heeft een duidelijk overzicht van de tuinbouwsector. We streven ernaar om onze oplossing in te zetten in Europa, de MENA-regio en wereldwijd, en we zijn op zoek naar investeerders die ons kunnen ondersteunen tijdens deze reis.” 

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende start-ups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over SOLHO voor investeerders.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond