-

Traveldeal: beleving en personalisatie maken het verschil

Reisdealsite Traveldeal heeft net een paar ton funding opgehaald en investeert dat in de website, branding en retentie. CMO Mike de Block en de kersverse CEO Zoe Stones vertellen hoe Traveldeal zich wil onderscheiden van de concurrentie op de drukke reismarkt.

Hoe is Traveldeal ontstaan?

Mike: “Traveldeal werd drieënhalf jaar geleden opgericht door Jaron Cohen, die hiervoor bij Booking.com heeft gewerkt. Hij zag potentie in de markt voor pakketreizen. Sindsdien zijn we zowel in aanbod als in e-mailmarketing flink gegroeid. We hebben een brede selectie van bestemmingen in West-Europa, waar inmiddels meer dan honderdduizend reizigers uit Nederland en België met ons naartoe zijn gegaan.”

Waar komen de aanbiedingen op de website vandaan?

Mike: “We kopen zelf in. Dat doen we op basis van data – we willen alleen hotels die goed bij onze doelgroep passen. Wij benaderen het hotel en sluiten een overeenkomst ten aanzien van de prijs en de beschikbaarheid. Voor elke boeking ontvangen we vervolgens commissie. We hebben geen rechtstreekse contracten met airlines, maar maken gebruik van het vluchtaanbod van onze partners zodat we een compleet pakket aan kunnen bieden.”

Er zijn heel veel aanbieders van pakketreizen. Welk verschil maken jullie?

Mike: “Als je voor de eerste keer naar een bestemming gaat, weet je niet wat er leuk is om te doen en waar je bijvoorbeeld het beste kunt gaan eten. Wij willen de beleving tijdens de reis zelf ook gaan aanbieden.”

Zoe: “De markt voor pakketreizen is inderdaad volwassen. De toegevoegde waarde voor de klant zit hem in een gemakkelijke customer journey, een one-stop-shop waar je zowel het vervoer als het verblijf en de beleving kunt boeken die bij je passen. Daar stemmen we onze strategie op af. We gaan van een rechttoe, rechtaan boeking naar een gepersonaliseerde beleving. Als we zo de customer experience verbeteren, krijgen we loyale klanten. Daar kunnen we ons mee onderscheiden van de rest.”

Dat maakt het vinden van de juiste deal wel ingewikkelder. De klant kiest niet meer per definitie voor een bepaalde bestemming of hotel maar kan ook door een beleving over de streep worden getrokken.

Mike: “Personalisatie is het antwoord. Wij maken gebruik van data uit de hele journey ten behoeve van personalisatie. Kortom, naast de nieuwsbrief ook het websitegedrag. Die data zijn we nu aan het verzamelen zodat we in de toekomst voldoende gegevens hebben om te kunnen personaliseren.”

Wat hebben jullie tot nu toe gedaan met de funding die jullie eind vorig jaar ophaalden?

Mike: “Die investeren we in het verbeteren van de website, de branding en het toevoegen van de belevingscomponent. We willen zichtbaarder zijn voor de klant in de gehele customer journey. De belangrijkste verbetering op de website is dat de overwegingen van reizigers direct worden beantwoord door de manier waarop we de reizen presenteren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat als je het interieur van de hotelkamer laat zien inclusief de tv, dit vaak de doorslag geeft om te boeken. Dus we tonen de kamer en het exterieur van het hotel. Met het beeld en de tekst moeten in drie seconden alle vragen van de bezoeker zijn beantwoord.

Verder gaan we nog een uitgebreide zoekfunctie lanceren. Onze klanten zijn vaak gezinnen met kinderen, dus we voegen een filter toe waarmee je snel ziet wat er nog beschikbaar is in schoolvakanties. In het boekingsproces komt een extra stap waarbij je excursies en andere belevingen kunt toevoegen aan je pakket. Ook gaan we een notificatieservice introduceren. Als iemand naar een bepaalde bestemming wil waarvoor op dat moment geen aanbieding is, kan hij zich daarop abonneren en krijgt hij een seintje wanneer er weer beschikbaarheid is.”

Jullie businessmodel is vergelijkbaar met dat van Travelbird. Heeft het faillissement van deze speler gevolgen gehad voor jullie?

Zoe: “Wat er met Travelbird is gebeurd, illustreert hoe belangrijk het is om duurzaam te groeien. Dat doen wij. We merken verder geen negatieve effecten vanuit de markt.”

Een van de problemen van Travelbird was dat er te veel handwerk bij kwam kijken. Hoe zit dat bij jullie?

Mike: “We willen alle operationele processen automatiseren. Hierbij profiteren we van de ervaring die onze oprichter bij Booking.com heeft opgedaan. We willen schaalbaar zijn zonder dat we het aantal medewerkers daarvoor moeten uitbreiden. Maar reizen is een emotioneel product dus we kijken wel goed waar technologie toegevoegde waarde biedt en waar menselijke interactie nodig is.”

Waar staat Traveldeal over vijf jaar?

Zoe: “Over vijf jaar zijn we in heel Europa bekend als een specialist in pakketreizen met beleving. Mijn benoeming is een duidelijk signaal dat we internationaal willen uitbreiden. Dat doen we vanuit de klantbehoefte, niet vanuit de marktgedachte. We richten ons op een bepaald klantprofiel en spreken dat online aan, bijvoorbeeld via Adwords. Onze groei zal vooral door retentie komen en doordat onze klanten als ambassadeurs fungeren. Dat is de sterkste manier om marktaandeel te veroveren.”

Deel dit bericht

2 Reacties

Jan

Ik vind het een mooi verhaal maar vooralsnog zie ik geen ANVR of SGR deelname. Volgens mij is dat wel verplicht is als je pakketreizen aanbiedt die je zelf samenstelt, en wat Travelbird overigens wèl had geregeld voor haar reizigers. Best riskant.

Yvonne Iedema

Waarom niet aangesloten bij Sgr of Anvr?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond