-

VC Graduate Entrepeneur: Alumni Rotterdam & Delft brengen de Giving Back-cultuur naar Nederlands venture capital

Graduate Entrepeneur is een investeringsfonds dat twee jaar geleden werd opgericht door studenten en alumni uit Delft en Rotterdam. Het begon klein (‘pre-seed’) maar is inmiddels al gegroeid en er zijn nog veel meer plannen. In gesprek met Auke van den Hout en Hidde Goslings.

Graduate Entrepreneur is opgezet door alumni en studenten van de TU Delft, de Erasmus Universiteit en het Erasmus MC. Het fonds investeert in start-ups van studenten en alumni van deze kennisinstellingen. Graduate Entrepreneur heeft een early-stage-fonds van 60 miljoen euro, bestaande uit een seed-fonds en een pre-seed-fonds dat grotendeels door studenten wordt gerund. Een unieke combinatie van een team van ervaren investeerders, een uitgebreid en gedreven alumninetwerk en frisse blikken vanuit ambitieuze studenten. Hoe werkt het?

Graduate Entrepreneur begon nog maar twee jaar geleden als een pre-seed-fonds met bescheiden tickets van maximaal 75.000 euro. Inmiddels is daar een seed-fonds bijgekomen dat bedragen kan investeren tot twee miljoen euro. “Het was een aantal ambitieuze alumni uit Delft en Rotterdam die het fonds oprichtten,” vertelt Van den Hout.

“De gezamenlijke bevinding was dat er te weinig geld was om goede ideeën om te zetten in daadwerkelijke ondernemingen. In twee jaar tijd deed het fonds 25 pre-seed-investeringen. Founders waren er blij mee maar gaven ook aan dat deze bedragen te klein waren om door te kunnen groeien. Er kwam een seed-fonds bij om grotere deals en vervolginvesteringen te kunnen doen. We haalden hier 50 miljoen euro voor op. Het pre-seed– en seed-fonds samen maken van Graduate Entrepreneur een voor Nederlandse begrippen groot early-stage-investeringsfonds. We richten ons op allerlei industrieën waar Delft en Rotterdam sterk in zijn, zoals deeptech, SaaS, greentech en medical.”

Platform en Founders Forum

Van den Hout vervolgt: “We helpen niet alleen met pre-seed en seed capital, maar ondersteunen ook erna, na het investeren. Dat doen we met ons platform van betrokkenen uit ons netwerk. We benutten hun expertise, netwerk en coaching voor het verder helpen van de start-ups. Het platform telt nu zo’n 150 betrokken alumni. Recent lanceerden we nog iets nieuws: het Founders Forum, waar we founders onderling bij elkaar brengen. Vier keer per jaar organiseren we een bijeenkomst met inspirerende sprekers en intervisie tussen founders. De eerste editie was een groot succes met een bijzondere en inspirerende spreker: Frank Slootman, CEO van Snowflake.

Frank Slootman deelt zijn ervaring met jonge founders.

Convergentie tussen Rotterdam en Delft

Onlangs investeerde Graduate Entrepreneur in OASYS NOW, samen met onder ander Golden Egg Check Capital en een aantal angel investeerders. De meest recente investering was in een Delftse robotics start-up. “Onze founders kunnen overal ter wereld zitten. Ze hebben wel allemaal een linkje met Rotterdam of Delft,” legt Van den Hout uit.

“In de convergentie tussen deze twee steden zit onze kracht. In Delft wordt fantastische technologie ontwikkeld en Rotterdam heeft geweldige business skills. Uit de samenwerking tussen beide komen prachtige ideeën voort en precies díe zoeken wij.” Hij vervolgt “We hebben nu 60 miljoen euro om het ecosysteem aan te jagen, maar dat is maar een schijntje naast al die goede ideeën die er zijn. Het potentieel is enorm. Daarom willen we op termijn een tweede fonds optuigen.”

Multidisciplinair team in combinatie met professionele begeleiding

Goslings studeert Finance & Investments in Rotterdam maar heeft die studie voor een jaar stopgezet zodat hij alle tijd heeft voor zijn rol als voorzitter van het studentenbestuur: “Graduate Entrepreneur start elk jaar met een nieuwe student board,” zegt hij. “We zijn dit jaar met veertien, waarvan de helft in Delft studeert en de helft in Rotterdam. Ook de verhouding man-vrouw is gelijk. Als student mag je gaan investeren en mensen vragen zich wel eens af: kunnen ze dat wel?”.

Dat gaat echter best goed: “Met de diverse achtergronden en ervaringen in het studententeam komen we een heel eind met het analyseren van de potentie en impact van start-ups. Daarnaast krijgen we met ons team ondersteuning van onder andere de professionele investeerders in het seed-team als de betrokken alumni bij het maken van de juiste investeringsbeslissingen. We kunnen dus altijd wel iemand bellen voor advies. Dat maakt onze leercurve enorm steil. Als student werk je minder op basis van ervaring en onderbuikgevoel en meer op basis van analyse. Het is het ervaren investment committee dat uiteindelijk de doorslag geeft of we een investering wel of niet gaan doen.”

Vers in de wedstrijd

Van den Hout vult aan: “Een beetje vers in de wedstrijd staan is niet verkeerd. Studenten kunnen heel fris en objectief naar een start-up kijken. En de echte beslissingen worden vervolgens genomen door mensen met ruime ervaring. Deze combinatie werkt heel goed. Bovendien leren onze oudgedienden van de studenten. Studenten komen met start-ups aan waar we zelf niet aan zouden denken.”

De jonge generatie studenten heeft een enorme affiniteit met technologie en leert heel snel in combinatie met ervaren investeerders. Deze aanpak biedt ook kansen aan de jonge studenten, zoals een van de initiatiefnemers en inmiddels afgestudeerd Nienke Roef, die nu is toegetreden tot het fondsmanagement.

Ondernemerschap op de kaart

Goslings: “Intussen zetten we ondernemerschap verder op de kaart bij universiteiten en studenten. Het begint al steeds meer te leven. Steeds meer studenten en recent afgestudeerden kloppen bij ons aan met een mooi idee. Tegelijkertijd wordt het in de markt steeds moeilijker om geld op te halen en dat merken onze founders ook. Aan starters zou ik dan ook adviseren om meteen al vanaf de vroege fase een goede commerciële sales mindset te ontwikkelen. Houd focus, ga op zoek naar de juiste klantgroep en vergroot vanuit daar je business verder.”

Van den Hout adviseert tot slot: “Kijk voor kapitaalverschaffing niet alleen naar geld maar ook naar de hulp die je al dan niet bij dat geld krijgt. Ben je klein en beginnend, zoek dan een investeerder die je niet alleen financieel, maar ook inhoudelijk verder kan helpen.”

Meer horen over de investeringsstrategie van Graduate Entrepreneur? Luister naar Auke van den Hout en Hidde Goslings in de At The Money-podcast (37 minuten) met Thomas Mensink (Golden Egg Check). Te beluisteren via elke podcast-app (zoals Spotify of Apple Podcasts) of hieronder:

At The Money podcast · #61 Graduate Entrepreneur: ‘In de convergentie tussen Delft en Rotterdam ontstaan mooie startups’

 

De podcast-aflevering is grofweg als volgt opgebouwd:

  • Kennismaken met Van den Hout en Goslings [1:10]
  • Waarom Graduate Entrepeneur is opgezet [4:30]
  • De interactie tussen het pre-seed– en seed-fonds [7:00]
  • Waar investeert Graduate Entrepreneur in? [9:30]
  • De convergentie tussen Rotterdam en Delft [12:20]
  • De toegevoegde waarde van Graduate Entrepeneur [14:30]
  • Investeren zonder ervaring [19:30]
  • Het netwerk achter het fonds [26:40]
  • Over de toekomst van Graduate Entrepeneur [28:40]
  • Advies aan founders en VC’s die willen fundraisen [33:00]

In samenwerking met de At The Money-podcast van Golden Egg Check.

Over de auteur: Thomas Mensink is Start-up-analyst bij Golden Egg Check.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond