-

Video eDay: Wat Starbucks beter doet dan Coca-Cola

Voor het eerst is Coca-Cola niet meer het waardevolste merk ter wereld. Apple en Google staan nu voor de verkoper van suikerwater. MIT-professor Marshall van Alstyne vertelt wat Apple, Google en drankjesverkoper Starbucks beter doen.

“Een platform is een beter bedrijfsmodel dan een product”, vat Van Alstyne kort samen aan interviewer Hans Voorn. Van een product moet je er constant veel verkopen om rendabel te werken, een platform kan zichzelf in stand houden.

Apple en Google bouwen met hun mobiele besturingssystemen platformen die voor derde partijen interessant zijn om op te ontwikkelen. Zij zijn het die Android en iOS groot maken. Bovendien vertellen zij aan Apple en Google wat ze moeten verbeteren aan hun platform.

“Je kunt ook functies uit een platform insluiten in de producten van anderen. Zo helpen die anderen jou te groeien.” Denk aan Google Search dat in smartphones van talloze telefoonmakers zit.

Coca-Cola verkoopt suikerwater, geen platform. Het bedrijf kan daar wel verandering in brengen, denkt de Amerikaan. Dan moet de frisdrankbakker meer beleving en belevenissen gaan organiseren en daar omheen een community bouwen. Red Bull doet dat. Starbucks doet dat. “Ze verkopen geen koffie, maar een ervaring rondom koffie. Naast de bijzondere drankjes is er ook muziek en gratis internet als onderdeel van de winkel.”

 

* ) Zie ook: Video eDay: Hoe psychologie doordringt in e-commerce.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond