Deel dit artikel
-

Geen beursgong voor Adyen, maar koers gaat ‘keihard omhoog’

Als betaalverwerker Adyen vandaag in Amsterdam naar de beurs gaat is het met een waarde van 7 miljard euro al groter dan Air France-KLM of Philips Lighting, bedrijven die vele tientallen jaren groei nodig hadden om überhaupt op een respectabel niveau te komen. Adyen bestaat sinds 2006.

Adyen is typisch een bedrijf van achter de schermen. Het regelt internetbetalingen tussen webwinkels enerzijds en banken en creditcardmaatschappijen anderzijds. Grote klanten in Nederland zijn bijvoorbeeld Coolblue, De Bijenkorf en Rituals. De consument zal de naam echter zelden tegenkomen, behalve op zijn bankafschrift. Adyen doet overigens meer dan geldtransacties, het spoort ook fraude op.

Dat oprichter Pieter van der Does is deze sector verzeild raakte is niet zo vreemd: hij is afgestudeerd econoom. Al in 1997 richtte hij Bibit op, de voorloper van Adyen. In die tijden waren er wel eens wat incidentjes waarover Emerce smeuïg schreef. Bibit moest bijvoorbeeld condoomsite Rubbers.nl als klant weigeren vanwege de regels van partners Visa en Mastercard. Website FreshCotton die voor tienduizenden euro’s was getild door Aziatische credit card-boeven kreeg geen compensatie van Bibit omdat ze hun site niet op orde hadden, vond Van der Does.

Bibit werd in 2004 voor 100 miljoen euro verkocht aan de Royal Bank of Scotland.

De voorkeur van Van der Does voor een beursnotering in Amsterdam komt mogelijk mede voort uit zijn aversie tegen Silicon Valley. ‘Geef mij Europa maar, en Amsterdam’, zei hij tegen Intermediair.

Dat Van der Does niet zo van poespas houdt, blijkt wel uit het feit dat zijn bedrijf vandaag niet naast de gong gaat staan. In een interne mail laat Van der Does weten ‘dat de beursgang niet wordt gevierd. Als zodanig heeft het geen impact op Adyen. Daarom zal ook iedereen morgen gewoon op het kantoor aanwezig zijn – om te werken.’

Adyen wil woensdag maximaal 4,19 miljoen aandelen verkopen aan institutionele beleggers. Particulieren kunnen alleen aandelen kopen als institutionele beleggers die weer in omloop brengen. Gelet op de stevige prijs van 240 euro zal de vraag vanuit die hoek niet erg hoog zijn.

Adyen mag niettemin rekenen op grote belangstelling van professionele beleggers. Analisten denken dat de koers ‘keihard omhoog’ gaat. De inschrijving voorafgaand aan de beursgang van de betalingsdienstverlener is meerdere malen overtekend.

Anders dan de meeste internetbedrijven, maakt de onderneming namelijk gewoon ouderwets winst: 71,3 miljoen euro op een omzet van 218 miljoen euro in 2017. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de nettowinst 24 miljoen euro op een omzet van 74 miljoen euro. Adyen heeft 668 werknemers in veertien kantoren.

Het bedrijf zal beleggers nog wel moeten overtuigen van de torenhoge groeibeloften. Ook zijn er kapers op de kust, zoals Adyen zelf in de prospectus erkent: De Ierse broers achter de Amerikaanse firma Stripe willen zich meer op Europa richten. Zelf noemt Adyen een hele reeks van concurrenten: van Klarna tot PayPal.

Pieter van der Does verdiende al 482.000 euro per jaar, maar zijn 1,61 miljoen aandelen zullen later vandaag zo’n 386 miljoen euro waard zijn. Van der Does is niet eens de grootste aandeelhouder. Medeoprichter en Chief Technology Officer Arnout Schuijff heeft 2,16 miljoen aandelen, omgerekend 518 miljoen euro. Ook Facebook-topman Mark Zuckerberg en Jack Dorsey van Twitter zitten met geld in Adyen, evenals – de naam is al diverse keren gevallen – Mabel van Oranje.

Foto Web Summit (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Rolf - KNIQ.nl

Respect voor deze organisatie. Geweldige bedrijfsstructuur.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond