Deel dit artikel
-

Angst voor besmetting via pakketten ‘overdreven’

De angst dat het coronavirus wordt overgedragen via pakketten van e-commerce bedrijven lijkt stellig overdreven. Dat zeggen diverse experts nadat het New England Journal of Medicine een dezer dagen concludeerde dat het virus tot vier uur op koper zou kunnen leven, tot een dag op karton en tot drie dagen op plastic en roestvrij staal.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention en de wereldgezondheidsorganisatie zeggen dat een virus niet kan overleven wanneer een pakketje urenlang wordt blootgesteld aan wisselende temperaturen.

Een woordvoerder van Amazon, dat miljoenen pakketten verstuurt, zegt dat er tot dusverre geen aanwijzing voor besmettingsgevaar is gevonden. Inmiddels zijn ook diverse logistieke medewerkers van het retailbedrijf besmet met het virus, maar in alle gevallen zijn meteen maatregelen genomen.

Ook het RIVM acht de kans klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt, zoals post, pakketjes of een bos bloemen. De kans wordt nog kleiner als je regelmatig de handen wast en voorkomt dat je na het aanraken met de handen in het gezicht komt.

De onderzoeken zoals die geciteerd worden vonden plaats onder gecontroleerde en ideale omstandigheden. Het is mogelijk dat weersinvloeden en een hogere luchtvochtigheid tot minder virusdeeltjes leiden.

De hoeveelheid virus dat via een ziek persoon op een oppervlak terechtkomt zal ook sterk verschillen.

De meeste experts benadrukken dat verspreiding via de lucht de belangrijkste besmettingsroute is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond