Beslist.nl verandert in winkelcentrum

Beslist.nl begint de geleidelijke transformatie van een prijsvergelijker in een handelsplatform waar consumenten direct aankopen kunnen doen. Orders worden afgehandeld door aangesloten webwinkels.
Dat is het resultaat van de overgang naar een nieuw bedrijfsmodel. Per 1 oktober verdwijnen de zogeheten Startersaccounts. Daarmee kunnen kleinere en beginnende webwinkels zich gratis aansluiten op de prijsvergelijker. In de nieuwe situatie betalen webwinkels enkel voor de order die ze krijgen doorgeschoten vanuit Beslist.
Mede door de opkomst van Google Shopping staat het model van het aanleveren van potentiële klanten, in de vorm van kliks naar shops, onder druk.
Vanaf komend najaar beweegt het bedrijf zich daarom weg van product- en prijsvergelijken. Het wordt een online markt annex winkelcentrum. Webshops die aan een bepaalde lijst van criteria voldoen kunnen hun artikelen presenteren op de site. Nieuw is dat elk product van elke winkel een eigen webpagina krijgt, dus niet meer één productpagina met verwijzing naar winkels die het item leveren.
De uitleg klinkt: “Hierdoor kunnen nu ook webshops met vergelijkbare producten, zoals elektronica en computers, zich bij ons onderscheiden op basis van content. Deze uniformiteit versterkt de totale winkelbeleving en verbetert het overzicht voor de consument.“
De woordvoerster voegt toe: “Vanaf komend najaar koopt men dus bij ons en betaalt ook aan ons. De webshop handelt de orders af. Ze krijgen de klant- en contactgegevens van de klant nadat wij de betaling hebben ontvangen.“
Over het eigendom van de klantgegevens: “Wij mogen deze klantgegevens houden en gebruiken voor online marketing. Beslist.nl en de webshop zijn samen eigenaar van de gegevens overigens. Ook de webshop mag de gegevens gebruiken voor online marketing, zoals bij retouren of retargeting. Uiteraard dienen zij zelf de privacywetgeving in ogenschouw te nemen.”
Binnenkort gaat er een productcategorie live die helemaal is ingericht volgens het Winkelwagen-model. Dat moet op termijn het primaire businessmodel worden.
Het is een nieuwe stap in de zoektocht naar een duurzaam bedrijfs- en verdienmodel voor het bedrijf uit Arnhem. Die tocht, zo onderkent het bedrijf, gaat niet zonder slag of stoot. Webwinkels zagen zich in het verleden geconfronteerd met forse, gedwongen prijsverhogingen en bijvoorbeeld conversiepixels die ze liever niet wilden plaatsen. De e-commercesite wil zich nu meer gaan profileren als extra verkoopkanaal voor webwinkels die ‘niet willen inboeten op onafhankelijkheid’. Anders gezegd: die zich niet helemaal willen overleveren aan een marketingwereld die wordt gedomineerd door Google.
Foto: transformer18 (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
20 Reacties
Tunis
Laatste stuiptrekkingen van Beslist?
Erwin Boogert
Dat is te makkelijk, Tunis. Iets meer tekst graag om je suggestie te onderbouwen.
@Erwin
Zal ik doen!
– Adverteerders maken vooral gebruik van Shopping
– Adverteerders lopen massaal weg bij Beslist
– Communicatie bij Beslist met adverteerders is bedroevend
– Adverteerders willen over het algemeen GEEN cps model
In plaats van oorsprong als “vergelijker” te profileren willen ze nu het online winkelcentrum zijn. Ik zie een duidelijke parallel met V&D. Daarom ben ik ervan overtuigd dat Beslist totaal geen toegevoegde waarde heeft voor de adverteerder maar vooral niet van de consument. Waarom zou je een product via Beslist aankopen als het ook direct kan bij bijv. Coolblue waarbij je ook nog eens honderden reviews kan vinden over het producten dat je wilt aanschaffen?
Genoeg onderbouwd?
Erwin Boogert
Stukken beter. Merci.
Niels
Ik zie de toegevoegde waarde en het onderscheidend vermogen van beslist.nl ook niet meer. Als je je niet meer profileert als prijsvergelijker, waar je om bekend staat, wat ben je dan nog als beslist.nl en welke waarde voeg je toe?
Hoewel het erg laat is en zeker niks nieuws is, is het wel fijn dat je nu tenminste de mogelijkheid hebt om je te onderscheiden op basis van content (relevantie). Dat dan weer wel…
Sjoerd
Beslist wil dus wel de lusten van een webshop maar niet de lasten? Een vreemde move. Zij kunnen nooit de concurrentie aangaan met Coolblue, Fonq, Bol.com en dergelijke. ‘O heb je klachten? Ga dan maar lekker naar de verkoper’ ‘Maar ik heb het bij jullie gekocht!’ ‘Niet helemaal, wij zijn alleen maar een tussenpersoon en wij verdienen wel geld aan jullie maar wij willen jullie klachten niet horen, wij zijn nu eenmaal niet de echte verkoper’. Zoiets dus.
@Sjoerd
Beslist gaat de klachten zeker niet oplossen maar inderdaad verwijzen naar de webshop. Dit mag volgens mij juridisch niet, immers, er is betaald aan Beslist! Niet te vergeten, webshops dienen ook commissie af te staan als een klant een product annuleert of retourneert. Geen enkele webshop waar veel retouren plaatsvinden zal hier aan meewerken (fashion e.d.). Aparte en vreemde manier van een samenwerking:)
Barbara Willems - beslist.nl
Beste Sjoerd, bedankt voor je feedback maar ik wil even reageren omdat je reactie feitelijk niet klopt. Beslist.nl doet allereerst waar zij goed in is: tevreden kopers vinden voor webshops. Deze kopers helpen wij dan ook in geval van klachten of vragen. Klanten kunnen altijd bij ons terecht. In eerste instantie geven we de webshop de ruimte om antwoord te geven en/of een klacht op te lossen. Lukt dat niet naar tevredenheid van de koper dan zorgen wij ervoor dat er in alle gevallen een oplossing komt. Dus de ‘lasten’ gaan we zeker niet uit de weg.
Tunis
@Barbara Willems,
Ik plas in mijn broek van het lachen:). Ik citeer uw woorden: “Beslist.nl doet allereerst waar zij goed in is: tevreden kopers vinden voor webshops”.
Dit moet natuurlijk het volgende zijn:
“Beslist.nl doet allereerst waar zij goed in is: ordinaire kliks doorverkopen van Google aan webshop en nu is Beslist bezig om alleen de lusten maar vooral de lasten niet op zich nemen (commissie rekenen op producten die geretourneerd/geannuleerd worden)
Klamper
Zoals Jeramiah van Fonq mooi heeft verwoord;. Beslist levert totaal geen toegevoegde waarde in het huidige ecommerce landschap.
Vroeger was dat wellicht anders, op dit moment staan de zaken er anders voor en zijn er webwinkels die een enorm assortiment hebben en consument waarde kunnen toevoegen. Dus typisch gevalletje “voltooid verleden tijd”. Om dan nog maar niet te spreken over alle rare fratsen met clicks&facturen etc.
Sjoerd
@Barbara: bedankt voor het reageren! Zo ken ik er nog wel een paar. ‘In eerste instantie geven we de webshop de ruimte om antwoord te geven en/of een klacht op te lossen’, dan klopt het toch wat ik aangeef?
@Sjoerd
Volgens mij doelt Barbara er op dat er bij conflicten tussen consument en webshop er een soort van “bemiddelingsrol” wordt ingenomen door Beslist.nl als ze er samen écht niet uit komen.
Neemt niet weg dat je volkomen gelijk hebt en Beslist.nl de verantwoordelijkheid uit schuift.
Als het de missie is om tevreden klanten aan te leveren… Iedereen weet toch dat (bijna) elke klacht een kans is? Pak dit dan ook op.
Freek
Beslist.nl is nogal boos over het feit dat Google ze flink lager in de zoekresultaten heeft gezet. Misschien kunnen mensen zich hier nog herinneren dat je regelmatig Beslist pagina’s tegenkwam in Google op vrij hoge posities (vorig jaar nog). Die tijd lijkt nu toch wel voorbij te zijn en dat maakt ze kennelijk wat zenuwachtig. Evenals Google Shopping waar Beslist.nl een hekel aan heeft.
Beslist.nl wil graag een businessmodel opzetten zoals Bol.com en Amazon, dat is duidelijk. Of dat gaat lukken? Ze lopen wel een stuk achter in ieder geval. Beslist.nl zal nu zo sterk moeten worden dat winkelend publiek liever direct zoeken in Beslist.nl dan naar Google of rechtstreeks naar een webshop te gaan.
Ik ben ook wel benieuwd hoe Beslist.nl fraude gaan aanpakken. Bijvoorbeeld met valse producten uit China. Wordt Beslist.nl straks een uitlaatklep voor ondernemertjes die rotzooi vanuit China via o.a. Aliexpress halen?
Rob
Hm, het zal moeilijk gaan worden voor een Beslist.nl. Met name, omdat zij geen specifieke focus hebben op een bepaald type product. Natuurlijk heeft een Bol.com/Amazon.com dit ook niet, maar deze verslaan doe je niet. Het lijkt me slimmer om te focussen op een specifiek branche, zoals bijvoorbeeld Kleding.nl en Woonartikel.nl doen.
Rob korting - Eigenaar
Gaat beslist het zelfde doen als bol.com zelf de goedlopende artikelen inkopen om deze op een later tijdstip zelf te leveren. uiteindelijk kunnen zij al je k!anten bereiken en goed inzien welke wel en welke geen omzet snelheid heeft.
Gertjan
De reacties laten het wel zien. Beslist heeft zich de laatste tijd niet populair gemaakt. Vooral door snelle beleidswijzigingen zonder enige vorm van communicatie.
Er is flink geïnvesteerd, maar het zoekverkeer is gehalveerd (!) volgens eigen zeggen.
Het moet de komende jaren goed gaan. Anders is het volgens mij einde oefening.
Frans Jan Boon - Add to Friends
Elk product van elke winkel krijgt een eigen webpagina binnen Beslist.nl. Het wordt nog een uitdaging voor Beslist om hierbij duplicated content (slecht voor SEO) te voorkomen. Het risico bestaat dat hun dalende posities binnen Google hierdoor alleen maar nog verder naar beneden gaan.
Astrid
Ik begrijp de negatieve reacties soms niet. Als een bedrijf probeert te overleven moet het af en toe zijn business model aanpassen. Daar gaat soms ook aan vooraf dat er maatregelen genomen worden om die stappen te maken. Het is ook lastig om en consument en leverende klant (webwinkel) in een model te krijgen. Ik vind het getuigenn van ondernemerschap en hoop dat het beslist.nl lukt weer een goede positie tov google en andere reuzen te krijgen. Met tevreden consumenten en webwinkels!
Tunis
Inderdaad, zoals hierboven gezegd, zag ik regelmatig Beslist op de eerste pagina van de resultaten. Tegenwoordig kan ik ze totaal niet vinden. Halvering van de bezoekers t.o.v. het verleden? Mijn gevoel zegt dat Beslist 90% verkeer t.o.v. het verleden is kwijtgeraakt. Ik zie ze nagenoeg niet meer in de resultaten. Partijen met goede content zoals CoolBlue, Zalando en Bol.com gaan de producten daar echt niet aanbieden. Dan concurreren ze enigszins tegen hen zelf terwijl ze betreffende partijen heel goed worden gevonden in Google (is inderdaad een meerwaarde). Zonder webshops en zonder toegevoegde waarde kun je concluderen dat Beslist gewoonweg geen bestaansrecht heeft. De baas is van Beslist is in ieder geval flink binnen dankzij Google dus dat maakt weinig uit:).
Willem
@Tunis Waar heb je het over? Coolblue, Zalando en bol.com staan ook op beslist. En alhoewel Jeramiah van Fonq zegt dat ze geen toegevoegde waarde hebben, staat hij ook op beslist.
Ergens zullen ze dus zeker iets goed doen.
Daarnaast praat Jeramiah over het “cut out the middleman” als hij het heeft over google shopping. Inderdaad goede trafficgenerator, maar blijkbaar snapt hij niet dat de ene middleman is vervangen door de eigen middleman van google. Ik geef google geen ongelijk, echter beslist ook niet dat ze daar niet gelukkig van worden.