Deel dit artikel
-

Blockchain pilot rond containerlogistiek

ABN AMRO, het Havenbedrijf Rotterdam en Samsung SDS, de logistieke en IT-tak van Samsung, hebben de handen ineen geslagen om op basis van blockchaintechnologie een proef in de logistieke sector op te zetten. Het streven is een volledig papierloze integratie van administratieve en financiële stromen binnen internationale distributieketens.

Op dit moment zijn de betalingen, administratie en het fysieke vervoer van containers nog vrijwel volstrekt gescheiden circuits. Dat leidt tot oponthoud en inefficiëntie omdat er veel partijen betrokken zijn. Bij een containertransport van China naar Rotterdam zijn bijvoorbeeld nu gemiddeld 28 partijen betrokken.

In de pilot gaat men al die stromen integreren: van workflow management in combinatie met track & trace tot aan de digitalisering van papieren documenten zoals de vervoersbrief en de financiering van de verhandelde goederen of diensten.

Blockchain biedt aan alle partijen in een logistieke keten de mogelijkheid om, door middel van gevalideerde data en zonder centrale leiding, de activiteiten te laten coördineren.

De pilot beperkt zich voorlopig tot multi-modaal transport van een container van een fabriek in Azië naar een locatie in Nederland. In eerste instantie wordt de pilot door de drie partijen uitgevoerd, maar staat het samenwerkingsverband daarna open voor andere partijen om aan te sluiten. De pilot start in januari volgend jaar.

 

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Sebastiaan

Een blockchain initiatief voor een vrachtbrief (Bill of Lading) is al volledig operationeel. https://cargox.io/ Ik denk dat dit initiatief voor een test betrekkelijk laat en beperkte reikwijdte heeft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond