Deel dit artikel
-

CEO Netflix: Thuiswerken? Alleen maar nadelen

Voor de CEO van Netflix is het geen vraag: het bedrijf wordt gemaakt op kantoor en onderlinge fysieke ontmoetingen spelen daar een belangrijke rol in. Thuiswerken moet zo snel mogelijk stoppen.

Dat zegt Reed Hastings in een interview met de Wall Street Journal naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek No Rules Rules. Dat gaat over onconventioneel en tegendraads ondernemen. Maar kennelijk wel onder zijn voorwaarden en niet door externe factoren gedicteerd.

De topman van de streamingdienst ziet werkelijk geen enkel voordeel in het feit dat zijn mensen moeten thuiswerken. Overleggen gaat lastiger, zeker met internationale teams. Hij is onder de indruk van de offers die veel van zijn mensen moeten brengen.

Bij de toelichting op de financiële cijfers in juli onthield Hastings zich van commentaar toen werd gevraagd naar de impact van het coronavirus. Zijn mede-directeuren bleken toen minder negatief. De plannen blijven ongewijzigd en de top vindt het positief dat er een technische infrastructuur ontstaat waarbinnen mediamakers onafhankelijk van locatie kunnen samenwerken.

Daarnaast profiteert Netflix van een toestroom van nieuwe abonnees. De videodienst blijkt een welkome afleiding voor mensen die verplicht aan huis zijn gekluisterd.

Hastings kan toch niet wachten tot er een vaccin is tegen het coronavirus. Wie is gevaccineerd moet zo snel mogelijk terug naar kantoor komen. Toch wil hij in de toekomst is flexibeler werken toestaan: geen vijf maar vier dagen op kantoor.

Foto: JD Lasica (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Anne

Hij heeft gelijk. Thuiswerken is drama

Michel

Het ligt natuurlijk genuanceerder. Maar hij komt op mij over als een typische alpha-man/extravert die energie krijgt uit frequent fysiek contact met anderen.
Hij vindt internationale overleggen lastig gaan omdat hij verwacht dat mensen uit andere tijdzones afreizen naar zijn tijdzone. Hoezo arrogant?

Ik vraag me ook af hoe jongere managers/medewerkers hier over denken, zou mij niet verbazen als die meningen er compleet haaks op staan. Teken aan de wand zijn ook de uitspraken, plannen en acties van vele andere grote techbedrijven, die (gedeeltelijk) thuiswerken juist omarmen. Wat gaat er dan fout bij Netflix?

Job - -

Beste Michel,

Er gaat niets mis bij dit bedrijf. het werken op afstand brengt nou eenmaal een aantal nadelen met zich mee. Overleg via teams of andere platformen werkt nou eenmaal stroever dan face to face. Ook vertraagt thuis werken de processen is mijn ervaring bij onze scrum/agile werkwijze. een ander bijkomend effect is dat mensen verder weg komen te staan van hun collega’s en daarmee van de team spirit/atmosfeer en social talk, en daarmee de binding met het bedrijf dreigen te verliezen.
Collega’s gaven ook aan dat ze het fijn vonden dat na de lockdown ze weer naar kantoor konden komen en collega’s zagen en spraken (even weg tussen de zelfde 4 muren).
Ook gaat natuurlijk niet iedereen even volwassen/professioneel om met die vrijheden als ze thuis werken, begreep ik van collega’s. Maar dat is weer een andere discussie (vrij jong team).
Een dag van de vijf thuis werken, is naar mijn mening een prima tussen weg.

peter brink

Bijzonder verhaal omdat in eerdere interviews Hastings aangeeft personeel op de werkvloer juist veel vrijheden te geven.

Ik citeer, ‘
Daarnaast konden ze hun eigen ziekte- en vakantiedagen bepalen (zonder restricties) en kregen ze veel vrijheid op de werkvloer.

Het lijkt er dus op dat hij wel vrijheden geeft maar ook controle wil houden. Hij noemt het zelf anders. Face to face kan je beter overleggen.

Vele dingen kun je ook online bespreken, niet alles, maar ik ga mee met Michel, wat flexibeler omgaan met de mogelijkheden zou ook kunnen lonen.

In zijn vrije tijd probeert hij vernieuwingen door te voeren vanuit zijn bestuursfunctie bij scholen, ben benieuwd wat voor onderwijs hij adviseert.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond