Consumentenbond start massaclaim om privacyschending Google

De Consumentenbond en een privacystichting beginnen een massaclaim tegen Google wegens privacyschending. Iedereen die vanaf 2012 Google-producten gebruikte, kan zich aanmelden als belanghebbend.
Google volgt het gedrag van consumenten constant door de manier waarop het persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelt, verwerkt en gebruikt om daarmee geld te verdienen, zonder hun toestemming. Dit is in strijd met de Nederlandse en Europese wet, aldus de Consumentenbond in de aankondiging.
Iedereen die zich belanghebbend acht, kan zich als zodanig aanmelden bij de bond. De Consumentenbond wil dat Google stopt met het illegaal verzamelen en verwerken van gegevens van Nederlandse consumenten en dat het een schadevergoeding betaalt. Over de hoogte daarvan is nog niets bekend.
“Ook geeft Google persoonsgegevens in strijd met de AVG door aan landen buiten Europa, waardoor Nederlandse consumenten worden blootgesteld aan het risico van surveillance door buitenlandse overheden.”
Dit laatste leverde Facebook-moeder Meta gisteren nog een geldboete op van 1,2 miljard euro. Googles prakijk is niet wezenlijk anders dan die van Facebook. Die zaak werd echter via de privacytoezichthouder gespeeld. De zaak van de Consumentenbond is een civiele.
Google is het derde techbedrijf waartegen de Consumentenbond een actie is gestart om de privacy rechten van consumenten te verdedigen, dit keer door structurele veranderingen en schadevergoeding te eisen. Dat doet zij samen met andere stichtingen ook al tegen Facebook en TikTok. Op 15 maart 2023 heeft de Rechtbank Amsterdam een vonnis gewezen in de procedure tegen Facebook en schept daarmee een krachtig precedent voor handhaving van de privacy rechten van Nederlandse inwoners. De rechtbank oordeelde dat Facebook jarenlang de privacy van consumenten heeft geschonden en zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke handelspraktijken.
Stichting Bescherming Privacybelangen is een Nederlandse stichting die opkomt voor de privacy van Nederlandse gebruikers van producten en diensten van Google. Het bestuur en de raad van toezicht van de Stichting bestaan uit voorvechters en experts op het gebied van privacybescherming en collectieve acties van maatschappelijk belang. De Stichting wordt juridisch bijgestaan door de advocatenkantoren Lemstra Van der Korst en Pels Rijcken. De actie wordt ondersteund door financier Lieff Cabraser Heimann & Bernstein LLP. Consumentenbond Claimservice verwerkt de aanmeldingen.
De Amerikaanse financier, een gespecialiseerd Amerikaans advocatenkantoor, verlangt een percentage van ergens tussen de 18 en 25 procent van de schadeclaim. De rechter is degene die de hoogte daarvan bepaalt.
De wetgeving die in Nederland massaclaims mogelijk maakt is nog redelijk jong. Tot op heden is dit soort zaken nog niet voor een rechter afgerond met een schadevergoeding.
In een reactie laat een woordvoerder van Google weten: “We nemen privacyklachten zeer serieus en hebben in september 2022 de stichting waaraan de Consumentenbond zich nu heeft verbonden om meer details gevraagd, maar nooit een reactie gehad.”
Foto: Daniel Steuri (cc)
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond