Deel dit artikel
-

Derde kwartaal ruim drie kwart minder luchtvaartpassagiers dan jaar eerder

Hoe moeilijk de online reisindustrie het heeft blijkt uit de jongste CBS cijfers. In het derde kwartaal van 2020 reisden bijna 5,5 miljoen reizigers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat zijn er 17,6 miljoen minder dan in het derde kwartaal van 2019, een afname van 76,3 procent.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 is het aantal reizigers overigens wel verzesvoudigd.

In april 2020 waren de passagiersvluchten, met gemiddeld 29 passagiers per 100 stoelen, het minste bezet. In de zomermaanden juli en augustus steeg de bezettingsgraad naar respectievelijk 52 en 51 procent om vervolgens in september op 41 procent uit te komen. Mogelijk gaat dit beeld weer verslechteren nu veel landen weer in lockdown gaan.

Van de 5,5 miljoen passagiers die in de maanden juli, augustus en september het luchtruim kozen, reisden 4,5 miljoen via Amsterdam Schiphol, bijna 83 procent van het totaal aantal passagiers. Via Eindhoven, Nederlands tweede luchthaven, reisden 724 duizend passagiers, 13 procent van het totaal.

Al negen maanden lang is reisbrancheorganisatie ANVR met de ruim 500 bij haar aangesloten bedrijven bezig het hoofd boven water te houden in een praktisch volledig gesloten ‘oranje’ wereld.

En net nu populaire winterzonbestemmingen als Griekse en Canarische eilanden op ‘geel’ komen, lijkt het OMT het kabinet te willen adviseren ‘een negatief reisadvies’ voor de kerstvakantie af te geven. De ANVR vindt dit advies een buitenproportionele maatregel.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond