Deel dit artikel
-

DNB ziet wel wat in ‘digitaal centralebankgeld’

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet mogelijkheden voor digitaal centralebankgeld (CBDC), oftewel een tegoed in euro’s dat Nederlandse huishoudens en bedrijven aanhouden bij De Nederlandsche Bank (DNB) of de Europese Centrale Bank (ECB).

CBDC zou kunnen dienen als back-up voor girale betalingen en de efficiëntie van grensoverschrijdende betalingen kunnen vergroten. Daarnaast kan CBDC bijdragen aan vertrouwen in het geldstelsel in tijden van onzekerheid, aldus DNB.

Het CBDC-ecosysteem zou sommige door bepaalde crypto’s gepionierde technieken kunnen toepassen. Wellicht zouden zo transactiekosten voor burgers en bedrijven verlaagd kunnen worden.

De aandacht voor CBDC is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ten eerste wordt contant geld in sommige landen steeds minder gebruikt. Daardoor betalen burgers en bedrijven steeds minder in geld dat uitgegeven is door de centrale bank.

Een logische vervolgvraag is dan of de centrale bank een nieuwe vorm van geld moet uitgeven die beter aansluit bij de wensen van burgers en bedrijven.

Maar CBDC brengt ook risico’s met zich mee. Zo zou CBDC tijdens financiële crises een bankrun kunnen versnellen. Burgers en bedrijven kunnen immers proberen risico’s te ontvluchten door hun tegoeden bij commerciële banken om te zetten in CBDC.

Als eerste is nu verdieping van de beleidsdiscussie over CBDC nodig, binnen het Eurosysteem en in Nederland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond