Deel dit artikel
-

Emerce Recruitment: opschalen na corona

Neerlands trots VanMoof heeft een periode van hypergroei achter de rug. Vorig jaar heeft het bedrijf wereldwijd 50 nieuwe vestigingen geopend. Recentelijk zijn 150 nieuwe mensen aangenomen. Tijdens de pandemie was de snelle uitbreiding niet goed mogelijk, vertelde Sjamilla van der Tooren van VanMoof dinsdag op Emerce Recruitment in Osdorp.

Van der Tooren vertelde dat VanMoof, nu 800 werknemers sterk, in het begin niet erg gestructureerd aan recruitment deed. “Het ging toch ook goed zonder?”

Aan de employer brand moet in het buitenland nog flink gewerkt worden, zo moest Van der Tooren toegeven. “In Duitsland kennen fietsenmakers ons niet.” Die fietsenmakers moeten zich voordat ze worden aangenomen op de vloer eerst waarmaken.

Emerce Recruitment was het eerste fysieke evenement van Emerce sinds de uitbraak van corona in februari 2020. Dat de pandemie nog steeds onder ons is bleek uit de afwezigheid van dagvoorzitter en de belangrijkste roerganger achter het congres Bas Westland. Die wenste de bezoekers via zijn smartphone veel kennis toe. De zaal groette hem met een hartgebaar via de smartphone van moderator Sacha Martina.

Er werd gisteren vaak nog teruggeblikt op twee jaar corona. Onder meer door de GGD. Een grote uitdaging was het vinden, maar ook klaarstomen van nieuwe medewerkers via verschillende partners.

Al in januari 2020 anticipeerde de GGD erop en in februari 2020 kwam de concrete vraag van het ministerie van VWS: hoe testen we tienduizenden (oplopend tot honderdduizenden) mensen per week op corona?

De GGD Amsterdam-Amstelland had in een aantal weken minimaal 200 nieuwe medewerkers nodig: testers, bron en contactonderzoekers, medewerkers op de burgerlijn en vanaf januari 2021 werden de eerste vaccinatielocaties geopend en kwamen er vaccinatiemedewerkers, administratief medewerkers en artsen bij. Afgelopen december bereikte de GGD een record aan 17.000 vaccinaties in de RAI.

De organisatie werd opgezet als een startup, doorgroeiend naar een scale up, vertelden Mariska Poel van de GGD en Elin Gerlagh van PDZ Uitzendbureau in Osdorp. Een pandemie van deze omvang was niet bekend, dus was het improviseren. “We waren kritisch op elkaar, maar ruzie hebben we niet gehad,” aldus Gerlagh, ook al kon het uitzendbureau niet aan alle wensen voldoen.

Van de vrijwilligers die zich meldden, waaronder gepensioneerde artsen, moest hun ervaring gecontroleerd worden. Zij kregen ook een spoedcursus. Volgens Gerlagh zijn in dit stadium diverse kandidaten afgevallen, “soms omdat ze slechte ogen hadden of digitaal niet erg bedreven waren.”

“We hebben van alles meegemaakt’, aldus Poel. “Medewerkers werden bedreigd en bespuugd, een persoon had een kipfilet op zijn arm gebonden, daar moest te prik komen, zodat hij toch een QR code kon krijgen.”

Andere organisaties hadden tijdens corona weer andere uitdagingen. Bij Transcom zocht men een groot aantal callcentermedewerkers, een lastig in te vullen vacature, want het callcenter is doorgaans een duiventil. Met slimme campagnes en een onweerstaanbaar aanbod, namelijk relocatie naar het zonovergoten Malaga wisten, wist men de noodzakelijke kandidatenstroo op peil te krijgen en de Cost per hire (CPH) met bijna de helft te verlagen.

In 2019 startte T-Mobile om zijn Talent Acquisition tactiek aan te scherpen en het employer brand sterker te positioneren. Video’s vormen hét uitgangspunt qua content, en voor de inzet van AME (Arbeidsmarkt Experience) werd samengewerkt met Getnoticed en Experience Republic. Via deze module konden werkzoekenden directer en op een interactieve manier gevoel krijgen bij de medewerkers en cultuur van T-Mobile als werkgever. Mobiel uiteraard, want daarvoor ben je een mobiele operator. De Chief People Officer had nog wel een belangrijke wens: “We kunnen nog meer datagedreven worden.”

Kunstmatige intelligentie is mogelijk nog een brug te ver voor het wervings- en selectieproces. Elmira van den Broek, promovendus bij het KIN Center for Digital Innovation van de Vrije Universiteit Amsterdam, benadrukte tijdens haar presentatie dat AI wordt nog steeds wordt ontwikkeld door mensen, en menselijke blinde vlekken makkelijk kunnen worden vergroot door een computer.

Foto’s Peter Boer

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond