Deel dit artikel
-

(Emerce TV) Joost de Valk: ‘Je moet niet alles aan AI overlaten’

Joost de Valk is de oprichter van Yoast, de grootste SEO plugin voor WordPress die inmiddels wordt gebruikt op zo’n 13 miljoen websites. Na de verkoop van Yoast aan Newfold Digital in 2021 is Yoast zich met zijn vrouw Marieke gaan toeleggen op het investeren in en helpen van startups. “Als het niets oplevert, maar er is goed werk gedaan met de investering, heb ik daar vrede mee,” vertelde De Valk eerder in de eDay videopodcast.

De Valk ontwikkelde rond 2006 een plugin voor WordPress om het gebruik van SEO (zoekoptimalisatie) makkelijker te maken. Dat ‘explodeerde’, zoals De Valk het formuleert, in een bedrijf met 140 medewerkers in 30 landen, waarvan er zo’n honderd in Wiechen zitten. “We hadden een omzet van 15 miljoen euro, maar mijn partner en ik wilden al langere tijd uitstappen om wat anders te doen.”

Tegenwoordig investeren De Valk en zijn vrouw via Emlia Capital in jonge WordPress startups. Liefst startups die door vrouwen zijn gestart. “Hoewel WordPress door veertig procent van het web wordt gebruikt, zijn er opvallend weinig investeerders die zich op WordPress richten. Ik ken er maar vijf. Inclusiciteit, duurzaamheid en open source zijn voorwaarden om te investeren. Voorbeelden zijn Canapy UK,, dat een dashboard ontwikkelde waarmee je het CO2 verbruik van je website kunt uitlezen. Of Deploy, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in machine learning.

In een gesprek met Monique van Dusseldorp vertelt De Valk waarom hij enigszins ambivalent staat tegenover AI. “Generatieve AI kent beperkingen, je mag niet van deze technologie verwachten dat het hoge kwaliteit teksten aflevert, het is wel een handige tool voor het bewerken van tekst. AI is alsof je een heleboel stagiares hebt, maar je moet hun werk wel controleren en ook heel goed aansturen. Je moet ChatGPT niet een complete tekst laten opstellen, want de kans is groot dat hij dingen gaat verzinnen.”

Hij verwacht dat vooral bij helpdesks banen gaan verdwijnen, want die kunnen heel goed door chatbots worden vervangen. AI heeft ook gevolgen voor zoekoptimalisatie omdat met name ChatGTP de functie van klassieke zoekmachines overnemen.

De video SEO in 2023 en verder is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond