Deel dit artikel
-

EU wil relatie tussen online platformen en zakelijke verkopers beter reguleren

Een Europees voorstel verplicht online bemiddelingsdiensten en platformen om hun algemene voorwaarden voor zakelijke gebruikers makkelijk toegankelijk en eenvoudig te begrijpen te maken.

Deze voorwaarden moeten duidelijke regels bevatten over de opschorting, uitsluiting of beëindiging van de platformdiensten voor bepaalde producten of diensten of voor de gehele webshop. Ook restricties ten aanzien van de verkoop van producten of diensten door de zakelijke gebruiker via andere kanalen dan het platform moeten duidelijk worden vermeld.

De algemene voorwaarden dienen verder heldere informatie te bevatten over de verwerking van persoonsgegevens. Bemiddelingsdiensten (intermediation services) moeten eveneens de belangrijkste parameters vermelden die de rangschikking en volgorde van zoekresultaten (ranking) bepalen, zonder dat zij bedrijfsgeheimen hoeven prijs te geven.

Ecommerce Europe, de Europese koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org lid van is, staat overwegend positief tegenover het voorstel. Wel wil men benadrukken dat het voorstel de juiste balans moet vinden tussen enerzijds de belangen van de platformen en anderzijds de belangen van online verkopers (en dan met name de kleine en middelgrote ondernemingen) zonder deze groei te belemmeren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond