Deel dit artikel
-

Europees verbod Facebook, Instagram persoonsgerichte reclame

Het is verboden voor Facebook en Instagram om persoonsgerichte reclame te versturen aan hun leden zonder de uitdrukkelijke toestemming daarvoor van die mensen. Dat bepaalt de European Data Protection Board.

De uitspraak van de Europese privacytoezichthouders is gisteren overgenomen door de Ierse Data Protection Commission. Daar loopt al sinds de invoering van de GDPR/AVG in 2018 een zaak van burgerrechtenorganisatie noyb tegen de Meta-labels. Het geitenpaadje dat Meta sinds 2018 gebruikt om tóch persoonsgerichte reclame te versturen, zonder de expliciete uitgesproken wens daartoe, aan gebruikers is illegaal.

Het nieuws had beleggers gisteren aan het einde van de middag nog niet bereikt. De koers van het moederbedrijf van Meta stond toen een kleine twee procent hoger.

Europese privacyregels dwingen Meta er nu toe een systeem te maken waarmee elk van de honderden miljoenen Europese Facebook- en Instagram-leden expliciet moeten aangeven dat ze persoonsgerichte reclames willen. Die commerciële boodschappen zijn gebaseerd op persoons- en gedragsprofielen van elke afzonderlijke gebruiker. Dit systeem moet standaard op ‘uit’ staan. De gebruiker moet het bewust en weloverwogen aanzetten.

Het uitzetten van de Europese reclamemachine op Facebook en Instagram kan Meta honderden miljoenen en wellicht miljarden dollars omzetverlies opleveren. In een ietwat vergelijkbaar scenario, toen Apple trackingopties uit iOS verwijderde, leed Facebook tien miljard dollar reclameverlies. Het concern werd tweehonderd miljard dollar minder waard aan de beurs. Reden: gebruikers willen helemaal niet geprofileerd worden voor persoonsgerichte reclames.

De Ierse Data Protection Commission (DPC) legt Meta bovendien twee geldboetes op voor het overtreden van de privacyregels. Voor de Facebook-casus krijgt het concern een boete van 210 miljoen euro, voor Instagram 180 miljoen. Een derde zaak over Whatsapp loopt nog.

Facebook-baas Mark Zuckerberg zei in 2020 nog te overwegen om uit Europa te vertrekken als de privacyregels hem te gortig worden.

Meta heeft drie maanden om te voldoen aan de uitspraak. Het zegt dat het in beroep gaat tegen de uitspraak.

De Europese hoofdvestiging van Meta zit in Ierland.

Foto: Martin Fisch (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Nico de Vries

Mensen vinden ongerichte, heel opvallende, reclame nog veel irritanter.
Ik begrijp de enorme afkeer tegen profiling niet zo goed en ik heb het idee dat deze vooral wordt aangewakkerd door onwetendheid.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond