Deel dit artikel
-

Gebruik Google Analytics binnenkort mogelijk verboden

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt dat het gebruik van Google Analytics binnenkort mogelijk niet meer is toegestaan. De collega’s in Oostenrijk verboden het al en Nederland wil binnen enkele weken zelf zijn conclusies trekken.

Het analyticspakket van Google houdt zich in Oostenrijkse ogen namelijk niet aan de privacyregels onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

De AP onderzoekt op dit moment twee klachten over het gebruik van Google Analytics in Nederland. Na afronding van dat onderzoek, begin 2022, kan de AP zeggen of Google Analytics nog is toegestaan of niet meer.

De Nederlandse toezichthouder meldt deze mogelijk binnenkort al ingevoerde visie eigenlijk maar in een bijzin. In 2018 publiceerde de privacywaakhond een document waarin het aan eigenaren van websites uitlegt hoe zij Google Analytics correct moeten gebruiken. Gisteren voegde de AP enkele zinnetjes toe aan dat document (PDF) die de huidige ontwikkelingen bij Europese toezichthouders schetsen. Dat is het gevolg van de Oostenrijkse uitspraak.

In Oostenrijk kan de lokale toezichthouder DSB nu de telefoon gaan pakken om overtreders te vragen weer in de juridische pas te gaan lopen. Gezien het marktaandeel van Google moeten dat duizenden belletjes en e-mails worden.

De Oostenrijkse uitspraak is de eerste in wat mogelijk een lange reeks gaat worden. De DSB onderzocht Google Analytics op verzoek van burgerrechtenorganisatie noyb van Max Schrems. Het team van Schrems wees andere Europese toezichthouders op in totaal 101 overtredingen om te onderzoeken. Vermoedelijk vinden de Nederlandse onderzoeken hier hun origine.

“Dit is de eerste beslissing sinds de uitspraak van het Europese Hof in de zaak Schrems II”, stelt de Oostenrijkse jonge jurist. Het is dus verre van uitgesloten dat Schrems meer en andersoortige zaken gaat voeren tegen Amerikaanse online diensten die een loopje nemen met de Europese privacyregels.

In juli 2020 verklaarde dat Hof van Justitie het zogeheten Privacy Shield ongeldig. Dat was het juridische vehikel dat Amerika toestond om persoonlijke gegevens van Europese burgers omgeremd door Amerikaanse bedrijven te laten verwerken.

Sindsdien zouden Europese organisaties zich achter de oren moeten krabben en zich bezinnen op niet-Amerikaanse clouddiensten.

Jurist Arnoud Engelfriet destijds: “En nu? Ik zie echter geen reden om dan maar te blijven zitten en niets te doen. Inventariseer op zijn minst welke alternatieven er zijn en wat je nodig hebt om die werkend te krijgen.”

Noyb publiceerde ook een diepere juridische analyse.

Update 14-01-2022 15:28: Volgens Vincent de Winter, country manager Nederland voor Piwik PRO, leverancier van een ander analyticspakket, zal het voor Nederlandse organisaties niet mogelijk zijn om Google Analytics zo te gebruiken dat ze voldoen aan de AVG: “Hoewel Google de afgelopen jaren wel enkele aanpassingen heeft doorgevoerd in een poging om AVG-compliant te zijn, blijft het een aantal onopgeloste kwesties bevatten die zo fundamenteel zijn voor het platform, dat deze waarschijnlijk nooit aangepast zullen worden. Het grootste bezwaar is echter het fundament van dit platform, namelijk dat de gegevens van Google Analytics worden gebruikt om Googles eigen diensten te verbeteren. ”

Foto: Garry Knight (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Piet

Wat een onzin weer. Alles kapot reguleren onder de noemer privacy… Droeftoeters

Jan

Dit gaan ze toch nooit afkeuren en PiWik zal nooit in de buurt komen van de mogelijkheden van GA of GA4. Lekker blijven dromen.

Dennis

Google heeft veel te veel mensen en vooral advertising professionals al jaren gehersenspoeld. Wat zij doen is aan een kant extreem goed, maar vooral ook heel slecht voor onze samenleving op vele vlakken. Het wordt tijd dat landen en vooral de EU als geheel hier paal en perk aan gaat stellen. Dat gaat gebeuren en dat gaat Google tegenwerken, maar is een kwestie van tijd…

Gerard

9 van de 10 Analytics software gebruikt dezelfde measurement principes als GA. Lijkt mij onmogelijk om het gebruik van analytics software in z’n volledigheid te gaan verbieden. Zolang je consent vraagt mag het gewoon.

Daan van den Bergh - FFW.Press

Het valt allemaal wel mee.

Ik bouw al ruim 2 jaar mee aan een WordPress plugin die altijd Google Analytics privacy first heeft geïmplementeerd en er zijn, ook nu, nog zat mogelijkheden.

Je moet er alleen voor zorgen dat je de data op je eigen server anonymiseert en daarna pas naar de API van Google Analytics stuurt.

De nadelen hiervan zijn dat je bijv. geen demographics and interests kunt gebruiken, omdat bijv. Gebruikers ID niet meer te koppelen is aan een evt. Google account.

Maar goed, zonder die data draai ik al geruime tijd een succesvolle online business, dus het kan 🙂

Meer info kun je hier vinden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond